Η τελετή έναρξης θα γίνει στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα και η βραδιά θα περιλαμβάνει μια ειδική παράσταση από τους παγκοσμίου φήμης Black Eyed Peas, μετά την παρέλαση των Εθνών του FIRST Global

Έναν πολύ ξεχωριστό, παγκόσμιο, διαγωνισμό με μεγάλη σημασία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Αθήνα, από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο παγκόσμιος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής FIRST Global 2024, θα διεξαχθεί για ένα 4ήμερο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, συγκεντρώνοντας μαθητές από περισσότερες από 190 χώρες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν με θέμα «Τροφοδοτώντας το Μέλλον». Η τελετή έναρξης θα γίνει στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα και η βραδιά θα περιλαμβάνει μια ειδική παράσταση από τους παγκοσμίου φήμης Black Eyed Peas, μετά την παρέλαση των Εθνών του FIRST Global.

Για την Ελλάδα έχει διπλή σημασία και αντίκτυπο το γεγονός της διεξαγωγής ενός τέτοιου παγκόσμιου διαγωνισμού στην Αθήνα: αφενός βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ρομποτικής, έναν κλάδο συνεχώς εξελισσόμενο που έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες, και όχι μόνο, των χωρών. Τα κράτη ανά την υφήλιο επενδύουν χρήμα και χρόνο σε αυτό τον τομέα που έρχεται με φόρα, εάν δεν έχει ήδη έρθει. Αφετέρου, o διαγωνισμός έχει εσωτερικό αντίκτυπο, καθώς ενεργοποιεί τους Έλληνες μαθητές.

Ήδη πάρα πολλοί δήμοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, θέλοντας να ενθαρρύνουν τους μαθητές ανά την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει δείξει την κλίση της σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Το 2021 τέσσερις διαφορετικές ελληνικές ομάδες κατάφεραν να «βγουν» στην πρώτη 10άδα της κατηγορίας τους στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα, ενώ το 2019 η Ελλάδα συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας με δέκα ομάδες, καταφέρνοντας να επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια, τρία αργυρά και ένα χάλκινο.

Κυρανάκης: Επένδυση στη νέα γενιά

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δούλεψε εντατικά για να έρθει ο διαγωνισμός στην Ελλάδα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει πως «η διοργάνωση, για πρώτη φορά, του Παγκόσμιου Διαγωνισμού FIRST Global 2024 στην Αθήνα αποτελεί μεγάλη τιμή για την χώρα μας» επισημαίνοντας πως οι λόγοι είναι αφενός να μπει η Ελλάδα «επίσημα» σε αυτόν τον χάρτη που αναπτύσσεται ραγδαία, αφετέρου να στηριχτούν τα ελληνόπουλα. «Η μεγαλύτερη επένδυση για μία χώρα είναι να ρίχνει το βάρος της στα νέα παιδιά. Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που γίνεται στην Αθήνα, αποτελεί, εκτός από ζωντανή διαφήμιση και πρόκληση για την πατρίδα μας σε έναν κλάδο που όλα τα κράτη επενδύουν πολύ τα τελευταία χρόνια, και ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που έρχεται με ταχύτητα και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες. Οι Έλληνες μαθητές έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό και να αριστεύσουν. Πιστεύουμε στους Έλληνες μαθητές, πιστεύουμε στη νέα γενιά, στη σκέψη της, την δημιουργικότητά της και τις ικανότητες της και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να έχουν το κατάλληλο περιβάλλον και τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναδείξουν τις αρετές τους. Ο παγκόσμιος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής που γίνεται στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό».

Τι θα κάνουν τα παιδιά

Η πρόκληση ρομποτικής «Τροφοδοτώντας το Μέλλον» καλεί τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη τους ώστε να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα ρομπότ. Οι ομάδες θα πρέπει να χειριστούν το ρομπότ τους σε έναν προσομοιωμένο κόσμο που εδράζεται στην αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ νερού, τροφίμων και ενέργειας. Οι μαθητές που συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να μοιραστούν τις ιδέες και τις λύσεις τους, θα ενωθούν από έναν κοινό στόχο: να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον τροφίμων για όλους.

Στον τετραήμερο διαγωνισμό θα δώσουν το «παρών» υψηλές προσωπικότητες. Ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα ο καταξιωμένος, διεθνούς φήμης Αμερικανός εφευρέτης Dean Kamen, ιδρυτής της FIRST, ενώ παρόντες θα είναι και ο Πήτερ Διαμαντής, Ελληνοαμερικανός μηχανικός και επιχειρηματίας, γνωστότερος ως ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος X Prize Foundation, ως συνιδρυτής του Singularity University στη Σίλικον Βάλεϊ και ως ένας από τους συγγραφείς των πολύ επιτυχημένων σε πωλήσεις βιβλίων όπως το «Abundance: The Future Is Better Than You Think». Επίσης υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος (International Space University) και της εταιρείας Planetary Resources για την εκμετάλλευση των αστεροειδών. Παρών θα είναι και ο Κρίστοφερ Σουνούνου, κυβερνήτης του Νιου Χαμσάιρ, αλλά και η γερουσιαστής Μάγκι Χάσαν.