«Θυμάσαι να ζήλεψες ένα δρομάκι σε κάποιο ταξίδι; Ζωντάνεψε το ταξίδι σου εδώ!» διαβάζει κανείς σε πλαστικοποιημένα χαρτάκια κρεμασμένα σε ένα δέντρο. Ένα άλλο γράφει: «Η γειτονιά είναι ο χώρος που μοιραζόμαστε. Είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε». Ενώ ένα ακόμα αναφέρει: «Η γκρίνια δεν αλλάζει το περιβάλλον, λίγο νερό στο λουλούδι μπορεί».
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα μηνύματα που προσπάθησαν να περάσουν οι διοργανωτές της δράσης «Beauty Bombing: Μικρές ψηφίδες, μεγάλες αλλαγές» του συλλόγου COSMUS DIY, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, στην οδό Μπαλταδώρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Σε αυτόν τον δρόμο που βρισκόμαστε, από την ίδρυση του συλλόγου το 2017, βρίσκαμε παρκαρισμένα πάνω στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητα, στα σκοτεινά. Ο δρόμος ήταν ακόμα και επικίνδυνος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αραβέλλα Σαλονικίδου, πρόεδρος του COSMUS DIY, που είναι ένας σύλλογος κοινωνικο-οικονομικής σύνδεσης και αλληλοβοήθειας. «Ο σύλλογός μας αναλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το περιβάλλον που ζούμε», συνεχίζει και επισημάνει ότι η δράση έχει πολλά επίπεδα, «ένα απ’ αυτά είναι το zero waste, για το οποίο καλύψαμε και διακοσμήσαμε τις ζαρντινιέρες με υλικά που μας έφερε κόσμος ή σώσαμε από τα μπάζα».
Όπως λέει η Αραβέλλα Σαλονικίδου, ο Σύλλογος, με τις ενέργειες και τη βοήθεια του Δήμου κατάφερε να έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με το πριν. «Παραδείγματος χάριν, το βράδυ έχει ζωηρό και ασφαλή φωτισμό, ενώ έχουν τοποθετηθεί πασαλάκια για να μην ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα και φυτά».
Η Αραβέλλα Σαλονικίδου συστήνει τη δικηγόρο Σοφία Αποστολίδου, που είναι στο πλευρό της από την αρχή της ιστορίας του συλλόγου. «Φέτος, ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά στη δράση Tale of X Cities, η οποία έχει θέμα: Ακτιβισμός και Τέχνη. Στο πλαίσιο αυτό σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Η πόλη είναι σε γενική εγκατάλειψη: μουντζούρες, γκράφιτι, βρωμιά, μια γενικότερη αρνητική στάση από τον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αποστολίδου. «Να θυμίσουμε όλοι», προσθέτει, «πως δεν θα έρθει κάποιος να σε σώσει, αλλά πρέπει εσύ να φτιάξεις το περιβάλλον σου. Τα μηνύματα που κρεμάσαμε στα δεντράκια δεν έχουν σχέση μόνο με το περιβάλλον, προβληματίζουν και τον κόσμο να αναρωτηθεί πού βρίσκεται και τι είναι η γειτονιά του».
Zero waste – μια νέα δράση του συλλόγου
«Ασχολούμαι ειδικά με το zero waste. Είμαι και συντονίστρια σε ομάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ να κάνουμε κατασκευές με πλαστικά και αντικείμενα που είναι πραγματικά για πέταμα για να περάσουμε την ώρα μας. Στοχεύουμε στο να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα πράγματα στο σπίτι μας και να επαναχρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε», λέει η κ. Σαλονικίδου και συνεχίζει: Οι περισσότεροι δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τις καθημερινές συνήθειές τους. Παρόλα αυτά, πολλά είναι και τα άτομα που δεν ξέρουν πώς να συμμετέχουν στο zero waste. Έχουν και πολλές απορίες για το θέμα, ενώ δεν γνωρίζουν έγκυρες πληροφορίες για το πώς μπορούν να σταματήσουν τις κακές συνήθειές τους. Είναι απίστευτο το πόσα αντικείμενα καταλήγουν στα άχρηστα. Ο κόσμος πετά όμορφα έπιπλα και διακοσμητικά στον δρόμο γιατί δεν έχει χώρο πλέον»,λέει.
Σήμερα, το παράπονο όλων των μελών του συλλόγου είναι η αλλαγή του χώρου του COSMUS. Η κ. Σαλονικίδου αναφέρει: «Πριν από λίγες μέρες μάς ειδοποίησαν ότι πρέπει να αδειάσουμε τον χώρο γιατί θα μετατραπεί σε διαμερίσματα. Ο σύλλογος στεγάζεται σε αυτόν τον πολυχώρο, ο οποίος πριν από τον COVID ήταν και κάτι σαν “free cafe”, που μπορούσε να έρθει ο καθένας να πιει τον καφέ του και να κάτσει στην αυλή μας. Έχουμε έργα τέχνης και εργαστήρια, τα όποια όμως έχουν νεκρώσει. Πλέον μοιάζει περισσότερο με παλαιοπωλείο και αποθήκη».
Κλείνοντας, η Αραβέλλα Σαλονικίδου δείχνει την αισιοδοξία της: «Προσπαθώ να κάνω κάτι που για το καλό μέλλον. Κάποιοι λένε, ότι “είμαι μια σταγόνα στον ωκεανό”. Ίσως εγώ και τα μέλη μας είμαστε μόνο λίγες σταγόνες, αλλά ο ωκεανός από σταγόνες αποτελείται, κι αν ο καθένας συνειδητοποιούσε τη σημασία στο να είσαι ένα μέρος του μεγάλου ωκεανού, θα ήμασταν η καλύτερη, η συνειδητοποιημένη ωραία κοινωνία».