Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «αναγκαίο να ολοκληρωθεί σύντομα» – Τι είπε για τα οφέλη του κτηματολογίου

«Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει, επιτέλους, Κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος, τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Και όλα αυτά χωρίς “παραθυράκια” αυθαιρεσίας και ανομίας». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποδεικνύει ότι ό,τι είπε το υλοποιεί.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, με DNA ψηφιακό και πρόσωπο φιλικό για όποιον θέλει να αγοράσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο.

«Θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει αλλά και να βελτιώνει τις υποδομές της», επεσήμανε ο πρωθυπουγρός, συμπληρώνοντας ότι τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα: Στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, νέα επιχειρηματικά σχέδια, στην αγορά της κατοικίας, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα, σε μία εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα των καταπατήσεων, αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα, ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής.

«Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου μαζί με αυτά της Πολεοδομίας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές και προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια», πρόσθεσε.

Τρεις σημαντικές προβλέψεις

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τρεις είναι οι σημαντικές νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτον, τη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών και, δεύτερον, την κοινωνική ευαισθησία και την εμπιστοσύνη προς τους πολίτες, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ίδιοι στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου αίροντας αχρείαστα νομικά εμπόδια που μέχρι σήμερα υπάρχουν.

Πρώτη πρόβλεψη, η αξιοποίηση για πρώτη φορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, «ενός εργαλείου για το οποίο γίνεται πολύς λόγος αλλά πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να κάνει τη δουλειά του Δημοσίου καλύτερη και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του», υπογράμμισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων, ενώ είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε ένα γραφείο του Κτηματολογίου στη Λάρισα διαπίστωσε την ταχύτητα με την οποία, πια, μπορούμε να εκδίδουμε πράξεις, μέσα σε 10-15 λεπτά, διαδικασίες οι οποίες μπορεί να χρειάζονταν 1,5 και 2 ώρες.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- συνδέεται με τη δυνατότητα του πολίτη να διορθώνει ή να συμπληρώνει στοιχεία τα οποία συνδέονται και αφορούν την ιδιοκτησία του, κάτι που πλέον θα γίνεται με απλό τρόπο, θα γίνεται εξωδικαστικά, στις περιπτώσεις -βέβαια- που δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό, θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο η πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, γιατί οι ατέλειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές, όπως σημείωσε.

Για παράδειγμα, στο εμβαδόν των οικοπέδων ή των κτισμάτων οι σύγχρονες μετρήσεις -κατά κανόνα- έχουν μικρές αποκλίσεις από τις παλαιότερες και μία κατοικία που στα αρχικά σχέδια μπορεί να εμφανιζόταν ότι ήταν 100 τετραγωνικά, μπορεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου να προκύπτει ότι είναι 103 ή 104.

Τέλος, η τρίτη πρόβλεψη απευθύνεται σε όσους αμέλησαν, παρά τη διαρκή ενημέρωση, να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως, με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σημειώνεται, ότι οι πολίτες αυτής της κατηγορίας θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να τα δηλώσουν, όχι στο δικαστήριο αλλά στο Κτηματολογικό Γραφείο, εάν βέβαια έχουν τους σχετικούς τίτλους ή τις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού επί δασικών χαρτών, κατόπιν αντιρρήσεων των ιδιοκτητών.

«Μιλάμε για μία ακόμα από τις αλλαγές που κάποιοι, και σε αυτήν την αίθουσα, έλεγαν ότι “δεν γίνονται”. Να, όμως, που γίνονται. Όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως η επιστολή ψήφος, όπως οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, οι ψηφιακές συναλλαγές, η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, το μετρό της Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ένταση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ένταση επικράτησε στο τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να φωνάζει από τα βουλευτικά έδρανα.

Η Ελλάδα, κα Κωνσταντοπούλου, προς μεγάλη σας θλίψη, γιατί μια μίζερη Ελλάδα επιδιώκετε στην αντιπολίτευση, θα έχει το δικό της Κτηματολόγιο.

Αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο. Και από την πλευρά μας αποδεικνύουμε ότι ό,τι είπαμε το κάνουμε. Κάντε, λοιπόν, και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί, διευκολύνετε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και υπερψηφίστε αυτό το νομοσχέδιο, προτάσσοντας, επιτέλους, για μια φορά το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας.