Ήταν ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Ήταν μια αναμέτρηση που 11 θα έδιναν και την ψυχή τους για έναν. Ήταν ένα ματς που ίσως δεν έπρεπε να διεξαχθεί, όμως έγινε και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μιχάλης Μουσελίμης γράφει για το ΕΠΟΣ της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ.

Η Εθνική Ελλάδας την Πέμπτη το βράδυ κατάφερε να γράψει το ΕΠΟΣ του Γουέμπλεϊ στα γαλανόλευκα. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σχεδόν 24ώρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ που βύθισε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο πένθος νίκησε 2-1 την Αγγλία μέσα στο Λονδίνο ανεβαίνοντας μόνη πρώτη στον όμιλό της στο Nations League.

Οι διεθνείς έπαιξαν για τον συμπαίκτη τους που τους κοιτούσε από τον ουρανό και είναι σίγουρο πως ένιωσε περήφανος, όπως και οι Έλληνες φίλοι του ποδοσφαίρου που για ακόμα μια φορά είδαν την ελληνική ψυχή να τα δίνει όλα για έναν σκοπό.

Όπως το 2004 μέσα στην Πορτογαλία που τα παιδιά του Ότο Ρεχάκελ μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά και περηφάνια για τον άθλο που πέτυχαν κατακτώντας το EURO, έτσι και τα παιδιά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκαναν την υπέρβασή τους για τον συμπαίκτη τους και κατάφεραν να επιβληθούν απέναντι σε μια ομάδα που η Ελλάδα μετρούσε μόλις δύο ισοπαλίες και επτά ήττες στις εννέα μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα για την Αγγλία από την Ελλάδα και η πρώτη ήττα σε επίσημο ματς στο Γουέμπλεϊ, με τον Γιοβάνοβιτς να γίνεται ο δεύτερος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος που ξεκινάει τη θητεία του στον «γαλανόλευκο» πάγκο με τρεις συνεχόμενες νίκες. Έπειτα από τον Κώστα Πολυχρονίου το 1994, ο οποίος είχε ξεκινήσει με 6/6 και ο πρώτος που κερδίζει μια ομάδα των top-5 τα τελευταία 20 χρόνια.

Η αποθέωση

Γι΄ αυτό άλλωστε και ο βρετανικός Τύπος αποθέωσε αυτή την ομάδα.

Ο Guardian ήταν εκείνος που έγραψε τα πιο αποθεωτικά σχόλια για τους Έλληνες διεθνείς, πλέκοντας το εγκώμιο. “Αυτό ακριβώς άξιζε η Ελλάδα. Τι εμφάνιση υπό τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Ήταν υπέροχη από την αρχή μέχρι και το τέλος.

Νίκησε την Αγγλία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σκόραρε στο Γουέμπλεϊ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Έβαλε την μπάλα στα αγγλικά δίχτυα πέντε διαφορετικές φορές! Πήρε τη νίκη που η προσπάθειά της άξιζε και φτάνοντας σε αυτή, θυμήθηκε τον πεσόντα παίκτη της, Τζορτζ Μπάλντοκ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πιο γλυκόπικρη ένδοξη νίκη”, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα για την εθνική.

Το BBC έκανε κι αυτό αναφορά στον Μπάλντοκ, λέγοντας ότι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έδωσαν την ψυχή τους γι’ αυτόν.

Το Sky Sports έκανε λόγο για μια δίκαιη νίκη της Ελλάδας, η οποία την ίδια στιγμή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες του Κάρσλεϊ να παραμείνει στον πάγκο.

Telegraph και Times στέκονται κατά του ομοσπονδιακού τεχνικού των τριών λιονταριών. Το πρώτο Μέσο μάλιστα αναφέρει ότι η τακτική τρέλα του Κάρσλεϊ οδήγησε σε μια από τις πιο ντροπαστικές νύχτες για την εθνική Αγγλίας.

Ο όρκος νίκης

Οι παίκτες του Γιβάνοβιτς είχαν σίγουρα μεγαλύτερο κίνητρο όταν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ από αυτούς του Κάρσλεϊ. Άλλωστε από τα αποδυτήρια ο Τάσος Μπακασέτας είχε φροντίσει με μια συγκλονιστική ομιλία να θυμίσει σε όλους για ποιο λόγο έπρεπε να κάνουν κατάθεση ψυχής.

«Ξέρουμε πολύ καλά τι ομάδα είμαστε και τι έχουμε καταφέρει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και πρέπει να το δείξουμε από το πρώτο λεπτό. Ξέρουμε την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού. Πολλοί από εμάς ξέρουν τι σημαίνει ο Τζορτζ και τι παιδί ήταν. Ο Τζορτζ πάντα ήταν το παράδειγμα για αυτή την ομάδα γιατί πολλές φορές έδινε και την ψυχή του. Έβαζε πιο πάνω την ομάδα από όλους και θυσίαζε ακόμα και τη σωματική του ακεραιότητα. Και σήμερα μέσα στο παιχνίδι θα είναι το παράδειγμά μας. Ο καθένας από εμάς ας θυσιάσει τον εαυτό του για να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει. Να είμαστε όλοι έτοιμοι. Πάμε!».

Ο όρκος νίκης τηρήθηκε από τους διεθνείς και όταν το ματς τελείωσε όλοι τους έστειλαν το μήνυμά τους στον αδικοχαμένο, Τζορτζ Μπάλντοκ. «Για σένα…».

Οι Έλληνες διεθνείς αφιέρωσαν τη νίκη τους στον Τζορτζ Μπάλντοκ με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να γράφει «for you George» σε ανάρτησή του στο Χ και τον Λάζαρο Ρότα να λέει στην κάμερα «Georgi for you».

Βεβαία είχαν φροντίσει τόσο στην έναρξη του αγώνα, όσο και στα δύο γκολ του Παυλίδη στο 49΄ και στο 93΄ να δείξουν σε ποιος το αφιερώνουν.

Έδειξαν τη φανέλα του Τζορτζ, έδειξαν τα μαύρα περιβραχιόνια, έδειξαν πως ακόμα και όταν ο Μπέλιγχαμ ισοφάρισε σε 1-1 στο 87΄ ότι αυτό το παιχνίδι δεν θα χαθεί.

«Οι σκέψεις ήταν με τον Τζόρτζ, δώσαμε και την ψυχή μας γι’ αυτόν», ήταν τα πρώτα λόγια του σκόρερ των δύο τερμάτων Βαγγέλη Παυλίδη μετά το τέλος της αναμέτρησης.

«Όσα έγιναν λειτούργησαν σαν ένα έξτρα κίνητρο και για να μείνει η μνήμη αυτού του παιδιού φωτεινή μέσα από μία τέτοια εμφάνιση», παραδέχθηκε ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς.

Η κορυφή

Μετά τις νίκες με Φιλανδία εντός (2-0) και Ιρλανδία εκτός (3-0) ο 62χρονος Σέρβος τεχνικός έκανε το 3Χ3 κόντρα το φαβορί του ομίλου και έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Το βράδυ της Κυριακής στις 21:45 στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα του ομίλου με ακόμα μια νίκη κόντρα στην Ιρλανδία.

Άλλωστε η κορυφή δίνει απευθείας άνοδο στη League A, στο υψηλότερο σκαλί του Nations League, απ’ όπου προκύπτουν οι τελικοί, αλλά και ο κάτοχος του τίτλου. Σημαντική και η άνοδος στο Ranking, ακόμα πιο σημαντική όμως η δεύτερα ευκαιρία για το Μουντιάλ του 2026, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.