Αυτή η CPO για τη βιοποικιλότητα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα, με 23.000 συμμετέχοντες – Περίπου 140 υπουργοί και 12 ηγέτες κρατών αναμένονται στην Κολομβία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου
Οι διασκέψεις του ΟΗΕ «δεν μπορούν» να επιλύσουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, για το οποίο θα χρειάζονταν «βαθιές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, η χώρα του οποίου φιλοξενεί στην πόλη Κάλι την COP16 για τη βιοποικιλότητα.
Αυτή η CPO για τη βιοποικιλότητα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα, με 23.000 συμμετέχοντες. Περίπου 140 υπουργοί και 12 ηγέτες κρατών αναμένονται στην Κολομβία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
«Οι κυβερνήσεις που συναντιούνται πάλι και πάλι, θα συναντηθούν και εδώ, μολονότι έχουν ήδη συναντηθεί 16 φορές για να συζητήσουν για τη βιοποικιλότητα», σχολίασε ο Πέτρο κατά τα εγκαίνια της «πράσινης ζώνης», ενός χώρου εκθέσεων και εκδηλώσεων στο κέντρο του Κάλι, στο περιθώριο της συνόδου. «Συναντιούνται επίσης και σε άλλες διασκέψεις για το κλίμα, για 30ή χρονιά πλέον (…) Οι COP δεν μπορούν» να επιλύσουν την κλιματική κρίση, συμπέρανε.
«Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουμε να μιλάμε», υποστήριξε ο Κολομβιανός πρόεδρος, λέγοντας ότι αισθάνεται «πικρία» φεύγοντας από κάθε σύνοδο «χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι το συγκεκριμένο». Επέκρινε επίσης τις «διακηρύξεις που δεν εφαρμόζονται λόγω των ισχυρότερων χωρών» ενώ ο κόσμος σύντομα θα βρίσκεται «σε κατάσταση κλινικού θανάτου».
«Η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο ένα επιστημονικό πρόβλημα, δεν αφορά το αν θα φυτευτούν δέντρα εδώ κι εκεί, απαιτεί βαθιές λύσεις για την παγκόσμια οικονομία, όπως να σταματήσει η χρήση πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, να κάνουμε αγροτική μεταρρύθμιση και να οικοδομήσουμε δικαιοσύνη (…) κοινωνική δικαιοσύνη που θα μας βοηθήσει περισσότερο να ξεπεράσουμε την κλιματική κρίση», συνέχισε.
Για να γίνει ειρήνη με τη φύση απαιτείται η κινητοποίηση των λαών
Στην ίδια τελετή εγκαινίων, η υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας Σουζάνα Μοχάμαντ, η πρόεδρος της COP16 του Κάλι, υπογράμμισε ότι «για να γίνει ειρήνη με τη φύση απαιτείται η κινητοποίηση των λαών». Η πράσινη ζώνη, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, είναι «μια πολιτική αγορά (…) που ανήκει σε όλους», πρόσθεσε.
Η 16η διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα ξεκίνησε επισήμως την Δευτέρα, παρουσία χιλιάδων αντιπροσώπων από όλον τον κόσμο και φιλοδοξεί να αποδεσμευτούν τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να σταματήσει μέχρι το 2030 η καταστροφή της φύσης από την ανθρωπότητα.