Με την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο ζητείται από τις αρχές “να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα και αρμόζοντα μέτρα” για να τερματιστεί η αιχμαλωσία, η κατοχή και η εμπορία των καρχαριών αυτών
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κόστα Ρίκα έδωσε εντολή στις αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία τριών ειδών σφυροκέφαλων καρχαριών που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, δικαστική πηγή.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε εντολή στο “Εθνικό Σύστημα Προστασίας να εντάξει τρία είδη, τους κοινούς σφυροκέφαλους καρχαρίες, που είναι γνωστοί ως ζύγαινες (Sphyrna zygaena), τις κτενοζύγαινες (Sphyrna lewini) και τους μεγάλους σφυροκέφαλους καρχαρίες, που είναι γνωστοί ως μεγαλοζύγαινες (Sphyrna mokarran), στον κατάλογο με τα είδη προς εξαφάνιση”.
Με την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο ζητείται από τις αρχές “να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα και αρμόζοντα μέτρα” για να τερματιστεί η αιχμαλωσία, η κατοχή και η εμπορία των καρχαριών αυτών.
Δύο από τα τρία αυτά είδη βρίσκονται στον κόκκινο κατάλογο με τα απειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), όπου εντάσσονται αυτά που βρίσκονται σε “κρίσιμο κίνδυνο” και ο πληθυσμός τους “μειώνεται”.
Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα έχει ήδη απαγορεύσει από τον Φεβρουάριο την αλιεία σφυροκέφαλων καρχαριών.
Στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα στον Ειρηνικό Ωκεανό βρίσκεται το θαλάσσιο καταφύγιο του νησιού Κόκο, στο οποίο ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς σφυροκέφαλων καρχαριών.
Η διάσκεψη για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών που διεξήχθη στον Παναμά τον Νοέμβριο αποφάσισε να επεκτείνει την προστασία σε περίπου 50 είδη σκοτεινών καρχαριών (Carcharhinus obscurus) και σφυροκέφαλων καρχαριών που απειλούνται από την εμπορία των πτερυγίων τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στις σούπες στην Ασία.
Οι σκοτεινοί ή σκουρόχρωμοι καρχαρίες και οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες πέφτουν θύματα άνω του μισού εμπορίου παγκοσμίως πτερυγίων καρχαρία, το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Τα πτερύγια καρχαρία μπορούν να πωληθούν 1.000 ευρώ το κιλό στην αγορά της ανατολικής Ασίας με το εμπόριό τους να επικεντρώνεται στο Χονγκ Κονγκ.