Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τα πολλά περισσότερα χρήματα που θα μοιράσει η UEFA στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις Ευρωπαϊκές της διοργανώσεις από την σαιζόν 2024-2025 ελέω και της πιθανολογούμενης Σούπερ Λίγκα…

Άλλη μια σεζόν μετάβασης, αλλά και αναμονής, και, τέλος, η νέα φόρμουλα του Champions League θα δει φως, ανοιχτή, για πρώτη φορά, σε 36 ομάδες (έναντι 32 που είναι τώρα). Όμως αυτή δεν είναι η μόνη μεγάλη είδηση ​​που μελετά η UEFA για να κάνει το προϊόν «Champions» πιο ελκυστικό. Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος αντίκτυπος θα είναι ορατός πάνω από όλα σε οικονομικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή το «κέικ» της σημαντικότερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων είναι λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (όπως καθιέρωσε το κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου που εδρεύει της Νιόν για την επόμενη 3ετία), αλλά, σε λίγο περισσότερους από 12 μήνες, το ανώτατο όριο ρεκόρ θα φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια. Ένα ποτάμι χρημάτων που δεν είχε ξαναδεί, έως τώρα, η ποδοσφαιρική Ευρώπη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Αλλαγή προοπτικής, ειδικά για τις κορυφαίες ομάδες, που έτσι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις εταιρικές τους οικονομικές καταστάσεις. Αυτή η νέα ευκαιρία προκύπτει ακριβώς από την αναδιαμόρφωση της μορφής των τριών διοργανώσεων .

Οι παραδοσιακοί 8 όμιλοι δεν θα υπάρχουν πλέον, μεταμορφωμένοι σε ενιαίο όμιλο, καθώς θα αυξάνεται ο συνολικός αριθμός αγώνων και μεταξύ ομάδων (θα συνεχισθεί φυσικά και η κατάργηση του κανόνα του διπλού γκολ εκτός έδρας).

Συνοπτικά, κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο αντιπάλους από κάθε κατηγορία συμπεριλαμβανομένου του δικού της. Για την UEFA , η αναθεώρηση του σχήματος είναι ένα υποχρεωτικό βήμα για την «αναζωογόνηση», συνολικά, του μοντέλου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι, νικητές των δύο τελευταίων εκδόσεων αντιστοίχως , έχουν υπερβεί και οι δύο κατά μέσο όρο τα 130 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Νούμερα ρεκόρ που, στο μέλλον, μπορεί ή μάλλον σχεδόν σίγουρα να ξεπερασθούν.

Ένα ταμείο 3,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει (σε ​​περίπτωση τελικής επιτυχίας) να μπορέσει να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Αποτέλεσμα, το τελευταίο, που θα ζύγιζε 20-30% στην «παραγωγική αξία» πολλών συλλόγων- εταιρειών. Στο μέλλον, επομένως, η κατάκτηση του Champions League όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των εταιρικών λογαριασμών, αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει τη διαφορά, εάν σε αυτά τα έσοδα προστεθούν, για παράδειγμα, τα έσοδα από την έκδοση εισιτηρίων, το εμπορικό κομμάτι και βεβαίως τις χορηγίες.

Οι επαγγελματικοί σύλλογοι των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (τα λεγόμενα “Big 5“) πρέπει να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους πόρους (κατευθυντήρια αρχή και του έργου “Super League”). Το ρυθμό φέτος έδωσε η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία, μεταξύ επιτυχιών στο Champions League και σε εθνικό επίπεδο (Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ), έφερε στο σπίτι της περισσότερα από 330 εκατομμύρια ευρώ. Ένα θετικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα επιτρέψει στον αγγλικό σύλλογο να ενισχύσει την ηγεσία του στη βαθμολογία του Football Money League (ετήσια έκθεση που υπογράφει η Deloitte). Στην έκθεση του 2023, οι «Πολίτες» ξεπέρασαν τα 731 εκατομμύρια ευρώ, αλλά συνολικά υπάρχουν 7 εταιρείες που έφτασαν και ξεπέρασαν τα 600 εκατομμύρια (ακριβώς η Μάν. Σίτυ, αλλά και οι Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου και Μπαρσελόνα ).

Όλοι οι σύλλογοι που για να παραμείνουν στην κορυφή πρέπει να ανακαλύψουν νέες μορφές εσόδων, είτε ανεξάρτητα είτε μέσω τρίτων (όπως στην περίπτωση της UEFA, κάτοχος όλων των δικαιωμάτων στο νέο Champions League)….