Ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλο και με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) του Ιδρύματος Fullbright και του Center for Hellenic Music and Culture, δημιούργησε το cycladesfolkmusic.com, το πρώτο Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Κέρου, των Κουφονησίων και της Σχοινούσας

Το αρχείο φιλοξενεί όλες τις υπάρχουσες πηγές, ηχητικές, οπτικές, έντυπες και προφορικές, που αφορούν την οργανική και φωνητική παραδοσιακή μουσική, το χορό και τη λαϊκή ποιητική παράδοση των νησιών.

Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, έγινε στις 4 Αυγούστου 2024, στην κατάμεστη πλατεία της Λόζας, στη Χώρα Αμοργού. Σε μια συγκινητική εκδήλωση για την παράδοση και την ιστορία των Κυκλάδων.

Η «συνεχεια» δόθηκε στην Αθήνα στην ιστορική αίθουσα του Συνδέσμου Αμοργίνων το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024.

Στην εν λόγω παρουσίαση συμμετείχαμε με τον «άνθρωπό» μας Χρήστο Νομικό. Ο κ. Νομικός, πέραν όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του, έχει λογοτεχνική και πολιτιστική παρουσία στα δρώμενα της Αμοργού. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Αμοργίνων και ο κ. Λιαρόπουλος

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Berklee College of Music των Η.Π.Α. και επικεφαλής ερευνητής/συντονιστής της ιστοσελίδας  https://cycladesfolkmusic.com/.

Μετά τη σύντομη προσφώνηση του προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αμοργίνων, κ. Δημήτρη Πάσσαρη, έλαβε τον λόγο ο κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος, παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα που φιλοξενεί το πλουσιότατο και σπουδαιότατο υλικό για την Αμοργό.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα μπορεί κανείς να εντοπίσει πλήθος πληροφοριών που συμπεριλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό, βιογραφίες παραδοσιακών μουσικών, τραγούδια, ρίμες και δίστιχα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Κυκλάδων και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, η πρόεδρος της Ένωσης Αιγιαλιτών κ. Σοφία Γαβαλά, η πρόεδρος του Συλλόγου Κάτω Μεριάς “Αγία Παρασκευή” κ. Μαρία Λώλη-Θεολογίτη, η κ. Πέπη Γαβαλά, ταμίας του Δ.Σ. της Ένωσης Καταπολιανών, ο κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, ιστορικός-φιλόλογος-παλαιογράφος, ο κ. Κώστας Αυγέρης, σκηνοθέτης, η κ. Παναγιώτα Γούναρη, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης και ο κ. Νίκος Βέργαδος, φιλόλογος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους Αμοργιανούς παραδοσιακούς μουσικούς και έξοχους εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς της αμοργιανής μουσικής, Γιακουμή Γαβρά και Δημήτρη Λουδάρο. Οι δύο ερμηνευτές “έκλεισαν” κατάλληλα, μεταφέροντας νοερά τους παριστάμενους με τις νότες τους στην Αμοργό και στα φημισμένα γλέντια της.   

Η εκδήλωση  γέμισε συγκίνηση όλους τους παρευρισκόμενους  για το μέγεθος και τη σημασία της μουσικής παράδοσης της Αμοργού και των Νησιών της. Η Αμοργός, μολονότι δεν ανήκει στα μεγάλα και πυκνοκατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, αποτελεί γέφυρα μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας, των Δωδεκανήσων και της Μικράς Ασίας.

Ευχή όλων είναι  τα νέα παιδιά, τα οποία σήμερα συνεχίζουν αξίως την τεράστια μουσική παράδοση που κατέλειπαν οι παλαιότεροι, να την παραδώσουν αναλλοίωτη στους επόμενους που θα έρθουν. 

Η Αμοργός και οι μικρές ανατολικές Κυκλάδες (όπως συνηθίσαμε να τις λέμε οι παλιότεροι) δεν αποτελούν μόνο τόπο παραθερισμού αλλά και κοιτίδα πολιτισμού και παράδοσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύνδεσμο Αμοργίνων και ειδικά τον κ. Νικήτα Πάσσαρη διδάκτωρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης και ΓενικόΓραμματέα του –ιστορικού- Συνδέσμου Αμοργίνων που μας βοήθησε για την δημιουργία της εν λόγω δημοσίευσης.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

https://cycladesfolkmusic.com