Με κάθε τρόπο και αρον-άρον κάτοικοι και επισκέπτες προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ.
Στο λιμάνι του νησιού από τα ξημερώματα της Τρίτης επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στα πλοία για Πειραιά.
Στο μεταξύ νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί, λίγο αργότερα σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ, ενώ στις 14:36 το μεσημέρι της Τρίτης το νησί ταρακουνήθηκε από σεισμό 5 Ρίχτερ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέοι ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Σαντορίνης.
Τουλάχιστον 4 σεισμοί, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να φτάνει και πάλι τα 4,9 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Παπανικολάου: «Ο σεισμός μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ»
Στο μεταξύ ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο MEGA για το μπαράζ σεισμών.
«Ευτυχώς κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στην όλη διαχείριση των σεισμών.
Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα, και πολλούς άλλους που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη και ξεφύγαμε από την δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους. το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας.
Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης.
Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο.
Στην συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπου ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπου είναι που νότια μέχρι την νήσο Άνυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα», είπε αρχικά.
«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα.
Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει 6 μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650.
Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων.
Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει. Μας απασχολεί η ρηξιγενής ζώνη από την Άνυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.
«Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. Έχουμε την ρηξιγενή ζώνη αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει.
Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9.
Αυτό μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο είναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», τόνισε κλείνοντας.
Ανησυχία και από τον Λέκκα
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι θα ήθελε ένα σεισμό 5,2 με 5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθεί η κατάσταση πιο γρήγορα.
Σημειώνεται πως μέσα σε 3 ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στην ίδια περιοχή.
Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο ανάμεσα στους κατοίκους όσο και στις Αρχές, καθώς μέχρι στιγμής το φαινόμενο δεν φαίνεται να εκτονώνεται.
Γκανάς: H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο
«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για ενεργή σεισμική ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ ο κ. Γκανάς δήλωσε ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένα 4,9 στις 04:45».
Όπως τόνισε ο επιστήμονας αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
Β. Καραστάθης: Δεν είναι καθησυχαστικές οι συνθήκες για την ώρα
«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό.
Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις Κυκλάδες, την αντοχή των οποίων δοκιμάζει ο Εγκέλαδος τις τελευταίες ημέρες.
«Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας.
Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών.
Έχουμε τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες από τη μια του Γενάρη, 49 σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα του 4. Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση.
Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10 ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8.
Θέλω να πω ότι είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα εξετάζουμε την ακολουθία.
Για την ώρα δεν μπορούμε να καθησυχαστικοί. Θα επανεξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση, όταν δούμε κάποια βελτίωση εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραστάθης.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μία μετακίνηση των επικέντρων στην πλειοψηφία τους προς την Αμοργό βορειοανατολικά, σημείωσε στη συνέχεια, κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης της ακολουθίας, καθώς το ρήγμα πολλές φορές σπάει σιγά σιγά.
«Από εκεί και πέρα, η καινούργια περιοχή βέβαια έχει ένα καλό, είναι αρκετά μακρύτερα από την Σαντορίνη.
Ως εκ τούτου, ένας πιθανός σεισμός έχει μεγαλύτερη απόσταση από τα νησιά, από το νησί της Σαντορίνης θα έχει μικρότερες επιπτώσεις και όσον αφορά την Αμοργό πάλι είναι σε κάποια καλή απόσταση θεωρώ» προσέθεσε.
Είναι κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, η μετατόπιση των επικέντρων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καραστάθης, αυτό που διαφοροποιεί είναι οι επιπτώσεις ως προς το νησί αν γίνει εκεί ο σεισμός.
Δεν σημαίνει ότι όμως το υπόλοιπο τμήμα που είχε ενεργοποιηθεί πριν δεν είναι πια ενεργό. Θα μπορούσαμε να έχουμε και κάποιο σεισμό και σε αυτό το τμήμα, εξήγησε.
Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το επίκεντρο. «Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι ένας σεισμός σαν αυτός που συζητείται, δεν θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο νησί.
Έχουν παρθεί τα μέτρα, τα κτίσματα είναι αρκετά καινούργια τα περισσότερα όπου υπάρχει κάποιο προβληματικό κτίσμα κτλ. έχει ληφθεί υπόψιν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση» συμπλήρωσε ο κ. Καραστάθης.
Τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων
Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025,
ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία
Ιάκωβος Λιγνός»