Οι συντηρητικοί του Φρίντριχ Μερτς κέρδισαν τις εκλογές στη Γερμανία, πολύ πιο μπροστά από τα αντίπαλα κόμματα, αλλά λιγότερο από το μερίδιο ψήφων του 30% που περίμεναν. Ο άλλος νικητής ήταν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία πανηγυρίζει το ρεκόρ της δεύτερης θέσης με 20,7%.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,5% χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 20,7%, με το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία του και στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,5%, με την χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 11,7%, ενώ η Αριστερά: 8,7%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,
Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,
Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,
Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,
Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.

Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο Μερτς απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD. Υπάρχει ένα ταμπού ή «τείχος προστασίας» που εμποδίζει τα κυρίαρχα κόμματα στη Γερμανία να λειτουργούν με την ακροδεξιά.

Αλλά ο πιο πιθανός σύντροφός του, οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν υποστεί το χειρότερο αποτέλεσμά τους με 16,4%.

H νίκη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα περιορισμένα ποσοστά του Φρίντριχ Μερτς αλλά κι η «μεγάλη επιστροφή» του, η επικείμενη πρόκληση του σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού κι ο θρίαμβος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) είναι οι κύριες διαστάσεις στις οποίες στέκονται σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ μετά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα

Μετανάστευση, οικονομία, σχέσεις με ΗΠΑ και Ουκρανία αποτελούν τα πιο νευραλγικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Φρίντριχ Μερτς λέει πάντως ότι θέλει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εύκολο θα είναι αυτό. Ο Μερτς είπε σε τηλεοπτική εμφάνιση με άλλους ηγέτες κομμάτων την Κυριακή το απόγευμα: «Έχουμε σχεδόν οκτώ εβδομάδες μέχρι το Πάσχα τώρα και νομίζω ότι θα είναι αρκετός χρόνος – ο μέγιστος χρόνος – για να σχηματίσουμε κυβέρνηση στη Γερμανία». Ο Μερτς σημείωσε ότι, μέχρι τότε, η Γερμανία δεν θα έχει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχεδόν έξι μήνες.

Ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η απόλυτη προτεραιότητά του είναι «να δημιουργήσει ενότητα στην Ευρώπη», με φόντος τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Κένυα) εμφανίστηκε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ωστόσο, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ επανέλαβε την θέση του κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους: «Με τους Πράσινους δεν μπορεί κανείς να πετύχει αλλαγή πορείας. Για μένα, η συνεργασία μαζί τους είναι No-Go», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή άγγιξε το 84% και αποτελεί την υψηλότερη από το 1990.

Ο νικητής των εκλογών Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για τη διατήρηση του ΝΑΤΟ “στην τρέχουσα μορφή του”

Ο Φρίντριχ Μερτς, νικητής των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα διατηρηθεί «στην τρέχουσα μορφή του», μετά τα πρόσφατα σχόλια μελών της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα ανεξάρτητες αμυντικές ικανότητες.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, (…) είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη της Ευρώπης», επεσήμανε ο Μερτς μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD χθες το βράδυ μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους όταν τους είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους και να πάψουν να εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξάλλου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι «ξεκάθαρες στρατηγικές πραγματικότητες» θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ να είναι επικεντρωμένες πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ο Μερτς επεσήμανε ότι είναι περίεργος να δει «αν τότε θα μιλάμε ακόμη για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ανεξάρτητες, ευρωπαϊκές, αμυντικές ικανότητες πολύ πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μερτς, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ επεσήμανε πριν την έναρξη μιας συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι «σηματοδοτούν πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή».

«Η εποχή που ξεκίνησε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πλέον τελείωσε», εκτίμησε ο Βέλντκαμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν «ρεαλιστικές προσδοκίες» αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.