Πολλοί ξένοι ηγέτες συνέρχονται σε σύνοδο κορυφής στο Κίεβο για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στην Ουκρανία τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μετά την ανατροπή στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τρία χρόνια αντίστασης και απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών» από την έναρξη του πολέμου πριν από ακριβώς τρία χρόνια.

Για να τιμήσουν την επέτειο και να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, πολλοί ξένοι ηγέτες έφθασαν σήμερα στο Κίεβο, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό, οι ηγέτες των βαλτικών, των σκανδιναβικών χωρών και της Ισπανίας.

Αντιμέτωποι με την ρωσική απειλή και την αμερικανική μεταστροφή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ «προτάσεις δράσης» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής στην Ευρώπη και την διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης η οποία δεν θα μετατραπεί σε τετελεσμένο για το Κίεβο.

Νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία

Ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου, ενώ νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Στον αγώνα αυτό για επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η τύχη της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνολικά, 13 ηγέτες επί τόπου και 24 μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχουν στην σημερινή σύνοδο στο Κίεβο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας ως εναλλακτική στο ΝΑΤΟ υπό την παρούσα μορφή του.

Ο ρόλος του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο μεταξύ έχει καταφέρει να συνταχθεί με την θέση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία «είναι υπεύθυνη» για τον πόλεμο», να ανοίξει απευθείας συνομιλίες με την Μόσχα βγάζοντας από την απομόνωση την Ρωσία, ζητά δε από την Ουκρανία να του ξεπληρώσει την αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας παραχωρώντας του προνομιακή πρόσβαση στους ουκρανικούς ορυκτούς πόρους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως έχει απορρίψει ένα κείμενο συμφωνίας που «δέκα γενιές Ουκρανών θα πρέπει να πληρώσουν».

Ο Τραμπ ετοιμάζει συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν και έχει χαρακτηρίσει ανεδαφική την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Και ενώ Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ προγραμματίζει νέες διμερείς αμερικανορωσικές συναντήσεις, η Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» νέα απόφαση.

Σχέδιο απόφασης

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα για την τρίτη επέτειο της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία αυτή, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει σχέδιο απόφασης που τονίζει την ανάγκη «διπλασιασμού» των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μία πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

Στο κείμενο επαναλαμβάνονται τα προηγούμενα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης για την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, περί τις 140 ψήφους επί 193 μελών.

Η αμερικανική στροφή

Το αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από 65 (!) λέξεις αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το τετελεσμένο ενός αμερικανορωσικού διαλόγου για την Ουκρανία.

Η αμερικανική στροφή έπειτα από τρία χρόνια αδιάλειπτης αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής έχει αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς που φοβούνται ότι η χώρα τους θα αναγκασθεί να δεχθεί να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.

Αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεχθεί να παραχωρήσει στην Ρωσία της περιοχές που η Μόσχα έχει καταλάβει μέχρι σήμερα, «τα παιδιά που πολεμούν τώρα για την γη μας δεν θα ακούσουν τον Ζελένσκι και θα συνεχίσουν», προειδοποιεί ο Ολεξάντρ, διοικητής μονάδας επίθεσης της 93ης ταξιαρχίας.

Πολλοί άνδρες έχουν ήδη χάσει «το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και δεν έχουν τίποτε να χάσουν».

Διαδηλώσεις υποστήριξης της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι, την Πράγα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεντρώσεις οργανώνονται σήμερα στο Λονδίνο και το Σίδνεϊ.