Στη λειτουργία της εφαρμογής kids wallet, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών.
Αναφορικά με την εφαρμογή του Kids wallet ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού περιορισμού του φαινομένου του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. «Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν πλήρη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου, να συζητήσουν με τα παιδιά τους, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία. Το kids wallet λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως ένα πλαίσιο ορίων για τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας και την πολύ σημαντική διάσταση της ψηφιακής επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασίας της άθλησης για τους νέους, ως μία διαδικασία «απίστευτης δημιουργικής εκτόνωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ένταξη σε μία αθλητική ομάδα βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν έχει κανένα ταμπού να θίξει τα ζητήματα ψυχικής υγείας των νέων, διευκρίνισε, πάντως, ότι η Πολιτεία οφείλει να παράσχει τις απαραίτητες υποδομές. Απαντώντας, δε, εμμέσως πλην σαφώς σε παρατήρηση προηγούμενου ομιλητή, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης ως τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας είναι προγενέστερη της γνωστής πλέον τηλεοπτικής σειράς Adolescence και τόνισε ότι τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την Ελληνική Αστυνομία.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πλατφόρμα stop bullying, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα περιστατικά προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει οσονούπω επικοινωνιακή αναβάθμιση της, ενώ έκανε μνεία τόσο στην πλατφόρμα safe youth όσο και στη διακριτική, πλην όμως αποτελεσματική, όπως είπε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ σε χώρους που συχνάζουν νέοι.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους στην εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής και ειδικότερα τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για το συντονιστικό ρόλο, που έχει αναλάβει, και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός θέλει πολύ κόπο και επιμονή, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει εφικτό χωρίς τη ενεργό εμπλοκή των γονέων».
Βάσω Αρτινοπούλου

«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου.
Επεσήμανε πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να έλθει η αντιμετώπιση του φαινομένου.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Τι είναι το Κids Wallet

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζοντας την εφαρμογή Kids Wallet που παραδίδεται προς λειτουργία.
To Parko.gov.gr δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις από γονείς για να ρυθμίσουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.
Το Kids Wallet που ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι σήμερα κάνει τρία πράγματα:
- Parental Control
- Age Verification
- Εργαλείο ταυτοποίησης
Εξηγώντας πώς λειτουργεί η εφαρμογή είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με κωδικούς TaxisNet του γονέα. Αφού συνδεθούμε μας φέρνει από το μητρώο πολιτών τα παιδιά μας. Ακολουθεί η ταυτοποίηση, η ρύθμιση του κωδικού του γονέα.
Γονικός έλεγχος: Πρώτο βήμα είναι η προσθήκη προγράμματος ανάλογα με τις ημέρες τις ώρες και τις συνήθειες των παιδιών μας. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε κάτι πιο εξατομικευμένο. Μπορούμε να δούμε τα στατιστικά της χρήσης των κινητών από τα παιδιά μας.
«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ταυτοποίησης ανηλίκου. Βάζουμε την ταυτότητα του παιδιού μας όπως έχουμε εμείς ως ενήλικες στο wallet. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου π.χ. για διαδικτυακές αγορές».
Δόμνα Μιχαηλίδου: Σύνθετο το πρόβλημα

Με διαδικτυακή παρέμβασή της, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για σύνθετο πρόβλημα. «Η οικογένεια είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει».
«Η ευθύνη μας είναι η προστασία του παιδιού σε όλα τα περιβάλλονται που αναπτύσσεται, στην οικογένεια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. Το 2021 για πρώτη φορά ορίσαμε την παιδική κακοποίηση στον νόμο, καθιερώσαμε δομές για την προστασία των θυμάτων βίας. 3.500 φορείς έχουν ήδη ορίσει υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων και πάνω από 2.000 έχουν επιμορφωθεί. Ορίσαμε ότι στην εργασία με τα παιδιά πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο και κάναμε την γραμμή 1107 διαθέσισμη 24 ώρες την εβδομάδα», ανέφερε.
Βρούτσης: Τα 9 μέτρα του υπουργείου Αθλητισμού

Ο αθλητισμός χρησιμοποείται ως άλλοθι για τη βία αλλά εμείς λεμε ότι ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Παρουσιάζοντας τις 9 πολιτικές του υπουργείου έκανε λόγο για τη νομοθεσία που αφορούν την είσοδο στα γήπεδα. Ένα χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2024 βλέπουμε μεγάλη συμμόρφωση.
Το δεύτερο είναι η οργανωτική επιτροπή Δημήτρης Βικέλλας η οποία αναδιοργανώνει το πλαίσιο του αθλητισμού στα σχολεία με βάση τις αξίες του.
Καθιερώσαμε την ημέρα του Αθλητισμού, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός, την 1η Φεβρουαρίου, όπου με αθλητές στέλνουμε μηνύματα απέναντι στη βία
Τέταρτον, ενισχύουμε τον καθαρό αθλητισμό με τον ΕΟΚΑΝ να κάνει σεμινάρια σε σχολεία και διοργανώσεις
Πέμπτον: όπου φτιάχνεται μια αθλητική εγκατάσταση μειώνουμε την παραβατικότητα. Έχουμε κάνει αθλητικό εργοτάξιο όλη τη χώρα με πάνω από 100 αθλητικές εγκαταστάσεις τις αναβαθμίζουμε.
Έκτον: θεσπίσαμε τον υπεύθυνο ακεραιότητας και τον υπεύθυνο σχολικού αθλητισμού σε όλες τις ομοσπονδίες
Έβδομον: με το υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώσαμε ένα περιβάλλον σε 5 περιοχές πιλοτικά ώστε οι χαμηλού επιπέδου παραβατικότητας νέοι να οδηγούνται αν το θέλουν σε αθλητική δραστηριότητα. Από φέτος θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα.
Όγδοο: για πρώτη φορα θεσπίσαμε μια διαδικασία ώστε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις κάμερες να εντοπίζουμε τους υπεύθυνους των επεισοδίων
Ένατο: για πρώτη φορά μέσω της επιτροπής Δημήτρης Βικέλλας θα οργανώσουμε εκστρατεία ανεύρευσης ταλέντων ανά την επικράτεια που δεν τους δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία.
Χρυσοχοΐδης: Κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις

«Το βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα της βιας των ανηλίκων καταλήγει στην ΕΛΑΣ και είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο πρόβλημα προς διαχείριση» σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
«Το 2019 αναπτύχθηκαν πολιτικές για την κοινωνική αστυνόμευση. Αναλογιστείτε ότι κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις από τα γραφεία που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα»
Όπως είπε κάθε τριήμερο υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται σε πλατείες και μιλούν με παιδιά. Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις γονέων, έχει εφαρμοστεί η εφαρμογή Safe Youth ώστε όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη η αστυνομία να προστρέξει.
Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα είναι στην Αθήνα σουηδοί αστυνομικοί για να αντιγράψουν το σύστημα αστυνόμευσης σε αθλητικούς χώρους.
Φλωρίδης: Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά

Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Αυξήσαμε τις ποινές που αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή τη βια που διαπράττεται ενώπιον των ανηλίκων, συμπλήρωσε και πρόσθεσε:
Δημιουργήσαμε νέο αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων και αυτό είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα.
Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάστημα σωφρονισμού.
Ειδικά για τα αναμορφωτικά μέτρα ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι ο δικαστής μπορεί να επιβάλει τη συμμετοχή στους παραβάτες σε πολιτιστικές δραστηριότητες για την επανένταξή τους.
Ενισχύσαμε τη λειτουργία των σπιτιών του παιδιού σε Αθήνα και Πειραιά, ενισχύσαμε το σπίτι στη Θεσσαλονίκη και σε λίγο ιδρύονται σε Πάτρα και Ηράκλειο για να ακολουθήσου συνολικά τέτοια σπίτια στις 19 εφετειακές έδρες.
Η Ελλάδα είχε επιλεγεί από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στις 3 που θα πρέπει να παρουσιάσουν τη νέα χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών και αυτή θα παρουσιαστεί σε λίγο διάστημα. Η ελληνική συμμετοχή χρησιμοποιεί παραδείγματα από την αρχαία γραμματεία με τη συμμετοχή και δικαστικών που επικαλούνται ιστορίες που έχουν διαχειριστεί.
«Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο ασφαλείς» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων

Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία” πρόσθεσε. “Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις.»
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Πιαστήκαμε από το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση ασχολούμαστε μέσα από τα δελτία ειδήσεων με πολλά περιστατικά που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων και σκεφτήκαμε ότι αντί να ερχόμαστε κατασταλτικά και εκ των υστέρων ως αντίδραση, να μιλήσουμε για το φαινόμενο ότι πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι αυτό και έγινε αυτή η ανάθεση σε μια επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων από ένα ευρύτατο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας μελέτης των φαινομένων αυτών και μελετήσαμε το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είδαμε ότι υπάρχουν στρατηγικές για τη βία, υπάρχουν στρατηγικές για την παραβατικότητα. Δεν υπάρχει όμως μία ενιαία στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων και αυτή είναι μια πρώτη καινοτομία αυτού του κειμένου που κρατάτε στα χέρια σας.
Το δεύτερο στοιχείο που διαπιστώσαμε είναι ότι παρ ότι μας απασχολεί πάρα πολύ ως φαινόμενο, ως ένα πρόβλημα που βρίσκουμε καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, στα σχολεία, στις γειτονιές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας ανηλίκων. Υπάρχουν οι χρονοσειρές της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει δηλαδή η καταγραφή των πιο βαριών περιστατικών που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων. Ωστόσο, οι πιο ήπιες μορφές βίας και παραβατικότητας, που δυστυχώς συναντώνται και στον φυσικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο, δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά. Άρα, ένα δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη για να μπορέσουμε να δώσουμε ποιοτικότερες, αποτελεσματικότερες απαντήσεις στα προβλήματα αυτά που αφορούν την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ένα τρίτο ερώτημα που απαντιέται είναι κατά πόσο η Ελλάδα αποτελεί μια δυστοπία βίας. Διαβάζουμε πηχυαίους τίτλους, ακούμε κάποια ρεπορτάζ πολλές φορές, τα οποία δημιουργούν έναν ηθικό και κοινωνικό πανικό. Η αλήθεια είναι και τα δεδομένα της Eurostat είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μία δυστοπία βίας. Η Ελλάδα για την ακρίβεια, βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο ως προς τις στατιστικές απεικονίσεις για τα φαινόμενα αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή εκεί που κινείται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικότερα και σοβαρότερα προβλήματα ως προς τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων. Και η Ελλάδα σίγουρα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές.
Ωστόσο, τα δείγματα τα οποία έχουμε μελετήσει δείχνουν μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των φαινομένων αυτών και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε, για το πώς δηλαδή θα καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που συμβαίνει και στο σχολείο και εκτός του σχολείου και μέσα στα σπίτια, στις οικογένειες και στον ψηφιακό κόσμο, που είναι μια αναδυόμενη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό εθισμό, τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από το να περνάμε πολύ χρόνο στο ψηφιακό κόσμο, σε οθόνες, σε ταμπλέτες, σε κινητά και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά. Και υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις που θα παρουσιαστούν».