Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει τη νέα δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων και τον Μερτς να προειδοποιεί τη Ρωσία με κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Βερολίνο υπό τη νέα γερμανική ηγεσία, τονίζοντας τον συμβολισμό της επίσκεψης: «Ευχαριστώ για την υποδοχή και την τιμή. Αυτή έχει βαθύ συμβολισμό για τον δρόμο που έχουμε διανύσει στις σχέσεις μας, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί, αλλά σήμερα έχουν ωριμάσει. Η Ελλάδα αισθάνεται ανακούφιση για  το γεγονός πως η Γερμανία διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση. Αθήνα και Βερολίνο έρχονται πιο κοντά. Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και είμαι ο πρώτος εταίρος που υποδέχεστε στο Βερολίνο ως καγκελάριος», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας την πρόοδο και τη σταθερότητα: «Η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις». «Εδώ και δεκαετίες η ακμάζουσα ελληνική κοινότητα πάνω του μισού εκατομμυρίου είναι δραστήρια κύτταρα της γερμανικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας: «Συζητήσαμε για την Ουκρανία, συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δική της άμυνα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος αναγνωρίζει τις προκλήσεις να είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής, που προστατεύει μέρα νύχτα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά εθνικής ασφάλειας. Να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές. Κλείνω με τη σκέψη πως το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, αλλά και την επανένωση ενός έθνους και μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που τον επισκέπτεται από την ανάληψη των καθηκόντων του ανέδειξε πριν από λίγο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».

      Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.

      Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είναι βαθύς ο συμβολισμός που είμαι ο πρώτος καλεσμένος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο».

   Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ύστερα από μια σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας είναι μία από τις πιο δυνατές της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις».

Την σημασία των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα της μετανάστευσης ανέδειξε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών.

«Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα. «Γνωρίζει ότι το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινές λύσεις. Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα σύνορα, αποτελεί και δικό μας συμφέρον, σημείωσε ο καγκελάριος.