Στη δημιουργία βιώσιμων αλειμμάτων (spreads) από ανεκμετάλλευτα είδη, που βρίσκονται τόσο σε γλυκά, όσο και σε θαλάσσια ύδατα, όπως κάποια είδη φυκιών, προχώρησαν οι συμμετέχοντες στο έργο IMPRESS, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και επικεντρώνεται στην κυκλική βιοοικονομία και τις στρατηγικές γαλάζιας ανάπτυξης.

«Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβι Σαντ στη Σερβία, βασικό εταίρο του έργου, τα βιώσιμα αλείμματα που δημιουργήθηκαν είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας καταναλωτών και επιστημόνων, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της συνδημιουργίας στη διαμόρφωση των διατροφικών τάσεων του μέλλοντος», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της υπεύθυνης επικοινωνίας του έργου, της εταιρείας reframe.food, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το «ταξίδι» της συνδημιουργίας ξεκίνησε με εις βάθος ανάλυση της αγοράς, η οποία αξιοποιήθηκε από την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβι Σαντ, προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά και οι ευκαιρίες στην κατηγορία των αλειμμάτων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκτενής καταναλωτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 Ευρωπαίοι πολίτες, που μοιράστηκαν τις διατροφικές προτιμήσεις και την προθυμία τους να δοκιμάσουν προϊόντα από νέες πρώτες ύλες, όπως τα φύκη (algae) και μικρά ψάρια του γλυκού νερού.

Με βάση τα δεδομένα από την πρώτη ερευνητική φάση, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβι Σαντ σχεδίασε και πραγματοποίησε μια σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, στα οποία συμμετείχαν καταναλωτές, επιστήμονες, ειδικοί του κλάδου και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενόψει της Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας (18 Ιουνίου).

Μέσα από δραστηριότητες για τη γνωριμία των συμμετεχόντων και την εξοικείωσή τους με νέες πρώτες ύλες και συστατικά, παιχνίδια ρόλων για την κατανόηση της διαδικασίας ανάπτυξης νέων προϊόντων και δημιουργικές τεχνικές όπως το Lego Serious Play, οι συμμετέχοντες/oυσες έκαναν τις ιδέες τους πράξη, συνδυάζοντας όσπρια, βιώσιμα φύκη και αναξιοποίητα είδη ψαριών για τη δημιουργία νόστιμων και υγιεινών πρωτοτύπων έτοιμων να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε τις καλύτερες δημιουργίες, οι οποίες αναπτύσσονται περαιτέρω από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβι Σαντ.

«Τα αλείμματα αυτά δεν είναι απλά προϊόντα. Είναι μια διατροφική τάση του μέλλοντος», δήλωσε η Dragana Ubiparip (Ντράγκανα Ουμπιπάριπ), επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβι Σαντ.

«Με τη συμμετοχή όλων στη δημιουργική αυτή διαδικασία, αποδεικνύουμε ότι η καινοτομία πραγματικά ανθίζει μέσα από τη συνεργασία, όπου κάθε φωνή και ματιά είναι καθοριστικής σημασίας».

Το IMPRESS είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη βιώσιμων τροφίμων και αλυσίδων αξίας με συστατικά που προέρχονται από γλυκά και θαλάσσια ύδατα, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6,7 εκατ. ευρώ, η διάρκειά του είναι τετραετής (2023-2027) και συμμετέχουν 14 οργανισμοί από επτά χώρες.