Η Καβάλα υποδέχεται το Replate Festival, μια ολοήμερη γιορτή αφιερωμένη στη μείωση της σπατάλης τροφής και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, το πάρκο Φαλήρου μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες που θέλουν να ενημερωθούν, να συμμετάσχουν, αλλά και να γευτούν ιδέες για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση incommon, σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodWISE. Η Καβάλα είναι ένας από τους πέντε ελληνικούς δήμους (οι άλλοι τέσσερις είναι στην Π.Ε. Χαλκιδικής), όπου υλοποιείται το έργο, με στόχο τη μείωση των τροφικών υπολειμμάτων, ιδιαίτερα σε τουριστικά επιβαρυμένες παράκτιες περιοχές.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις καλών πρακτικών, μαγειρικές επιδείξεις με χρήση «ξεχασμένων» υλικών, και διαδραστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Κεντρικός άξονας του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και το περιβάλλον.
Το Replate Festival φιλοδοξεί, όσοι το επισκεφθούν, μικροί και μεγάλοι, να δουν τη διαχείριση της τροφής με νέο μάτι: ως μια πράξη φροντίδας για τον πλανήτη, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, κάθε πιάτο που σώζεται από τον κάδο, είναι ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο αύριο.

«Ερχόμαστε στην Καβάλα, με στόχο να βάλουμε στο μενού της ενημέρωσης του κόσμου τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων που δημιουργούνται καθημερινά στις κουζίνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Βραγοτέρης, ερευνητής σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βοηθός διαχειριστή έργου στην incommon. «Τα συγκεκριμένα οικιακά απορρίμματα», επισημαίνει, «αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων που έχει να διαχειριστεί ένας δήμος, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030. Λιγότερα απορρίμματα σημαίνει λιγότερη ρύπανση, μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία».
Γεύσεις, ιδέες και προτάσεις για ένα μέλλον με λιγότερα απορρίμματα
Ο κ. Βραγοτέρης τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι έχει σημασία οι καταναλωτές να κάνουν καλύτερη διαχείριση των τροφίμων που αγοράζουν, ώστε να μην χρειάζονται μετά να τα πετούν γιατί τους περισσεύουν ή γιατί χάλασαν, όπως και να μαγειρεύουν καθημερινά εκείνη την ποσότητα τροφής που τους είναι αναγκαία. «Στόχος μας είναι», εξηγεί, «να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, και μέχρι σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Στους συνολικά πέντε δήμους συναντήσαμε ανθρώπους που δεν γνώριζαν τίποτα, αλλά και ανθρώπους ή επιχειρήσεις που όχι μόνο γνώριζαν, αλλά ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι και εφάρμοζαν καλές πρακτικές».
Πρωτότυπα εργαστήρια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν πόση γεύση αλλά και φροντίδα για το περιβάλλον μπορούν να κρύβουν τα απορρίμματα που προκύπτουν από στις κουζίνες των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Έξυπνες ιδέες αξιοποίησης υπολειμμάτων τροφής σε νέα πιάτα, κομποστοποίηση, πικ-νικ και συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα της ημέρας, με ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και συμμετοχή ντόπιων επαγγελματιών εστίασης.

Το φεστιβάλ ξεκινά το πρωί του Σαββάτου στη λαϊκή αγορά Καβάλας, με δύο παράλληλες δράσεις για την τροφή. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο κομποστοποίησης, μαθαίνοντας πώς τα οργανικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο λίπασμα για τη γη. Την ίδια ώρα, οι ενήλικες θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο μαγειρικής, με έμπνευση από την ίδια την λαϊκή αγορά, εστιάζοντας σε συνταγές που αξιοποιούν πλήρως τα υλικά και μειώνουν τη σπατάλη τροφής.
Το απόγευμα, οι δράσεις συνεχίζονται με δύο ακόμα εργαστήρια, που επικεντρώνονται στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Ο σεφ Δημήτρης Βρατίδης και η ομάδα του υποδέχονται γονείς και παιδιά σε ένα διαδραστικό εργαστήριο μαγειρικής, που συνδυάζει δημιουργικότητα και οικολογική συνείδηση. Παράλληλα, η Βίκυ Βοσκάκη, καθοδηγεί ένα εξειδικευμένο εργαστήριο συντήρησης τροφίμων για ενήλικες, με πρακτικές συμβουλές και τεχνικές που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υλικών.
Ακολουθεί ένα μοναδικό live cooking και tasting session με τον Δημήτρη Βρατίδη, όπου το κοινό θα δοκιμάσει γεύσεις βασισμένες σε αρχές βιώσιμης μαγειρικής και έξυπνης αξιοποίησης των υλικών. Η βραδιά κορυφώνεται με ένα πικ-νικ στο πάρκο Φαλήρου, με ζωντανή μουσική από τους Elements the Band, δροσερά ροφήματα και εκλεκτές λιχουδιές από τοπικές επιχειρήσεις.

Το φαγητό και η διασκέδαση συναντούν την οικολογική συνείδηση, σε ένα κάλεσμα προς όλους να φέρουν τα δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη (τάπερ, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα), συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης.
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και τα εργαστήρια είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους.