Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Χάρι Κέιν, τον Τόνι Γούντκοκ, τον Κέβιν Κίγκαν και τους άλλους τρεις Άγγλους ποδοσφαιριστές που έγραψαν χρυσές ιστορίες στο Γερμανικό πρωτάθλημα

Η μετακόμιση του διεθνούς σέντερ φορ Χάρι Κέιν στην Μπάγερν Μονάχου τον κάνει τον τελευταίο Άγγλο που πραγματοποίησε μετακίνηση στην Μπουντεσλίγκα.

Μόνο μια χούφτα από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει πάει στη Γερμανία ήταν πραγματικά επιτυχημένη, αλλά ο αρχηγός της Αγγλίας θα προσπαθήσει να προσθέσει το όνομά του σε αυτή τη λίστα.Ήδη έχει αρχίσει και σκοράρει κατά βούληση με πρόσφατα τα τρία γκολ εναντίον της Μπόχουμ στο εντυπωσιακό 7-0.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτούς που εντυπωσίασαν αγωνιζόμενοι για ομάδες της Bundesliga.

Κέβιν ΚΙΓΚΑΝ – Αμβούργο ( 1977-80)

Ο Κίγκαν έθεσε το χρυσό πρότυπο. Έχοντας ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να φύγει από την Λίβερπουλ, η μεταγραφή των 500.000 λιρών του διεθνούς δεξιού ακραίου εξτρέμ αποτέλεσε (για την εποχή) νέο βρετανικό ρεκόρ και σχεδόν διπλασίασε το γερμανικό μάρκο.

Η επιλογή του για έναν σύλλογο που δεν είχε τερματίσει πάνω από την 6η θέση σε δύο δεκαετίες ήταν κάτι περίεργο, αλλά το Αμβούργο του έδωσε 5 φορές τον ετήσιο μισθό του. .

Βεβαίως ο δαιμόνιος Κίγκαν βοήθησε την νέα του του ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο στην δεύτερη σεζόν του και να φτάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου την επομένη (δίχως επιτυχία γιατί έχασε από τη Νότιγχαμ με 1-0) . Ο ίδιος όμως κατέκτησε δύο φορές το έπαθλο του Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, δηλαδή την Χρυσή Μπάλα..

Τόνι ΓΟΥΝΤΚΟΚ – Κολωνία (1979-82) και 1986-88, Φορτούνα Κολωνίας (1988-90)

Ο αριστεροπόδαρος ξανθομάλλης επιθετικός ήταν μέλος της Νότιγχαμ Φόρεστ η οποία κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο Πρωταθλητριών το 1979. Μετά ο Γούντκοκ μετακόμισε στην Κολωνία για 600.000 λίρες , αποδεχόμενος τις συμβουλές του Κίγκαν παρά το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σημείωσε 34 γκολ σε λίγο περισσότερες από 100 εμφανίσεις πριν επιστρέψει στην Αγγλία με την Άρσεναλ το 1982. Ο Γούντκοκ επέστρεψε στην Κολωνία τέσσερα χρόνια αργότερα πριν αποσυρθεί μετά από μια σύντομη περίοδο στη Φορτούνα.

Όουεν ΧΑΡΓΚΡΙΒΣ – Μπάγερν Μονάχου ( 2000-07)

Γεννημένος στον Καναδά από Βρετανούς γονείς, ο Χάργκριβιτς μεταγράφηκε στην Μπάγερν από την Κάλγκαρι Φούθλις στα 16 του χρόνια. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 2000 και συνέχισε με πάνω από 200 εμφανίσεις, κατακτώντας 5 τίτλους Bundesliga, Champions League και τρία Κύπελλα Γερμανίας πριν μετακομίσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τζέιντον ΣΑΝΤΣΟ – Μπορούσια Ντόρτμουντ ( 2017-21)

Ο εξτρέμ Σάντσο έφυγε από τη Μάντσεστερ Σίτι για την Ντόρτμουντ στα 17 τιυ χρόνια έναντι αμοιβής 8 εκατομμυρίων λιρών. Κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας και το Σούπερ Καπ και, σε ηλικία 18 ετών και 336 ημερών, κατέρριψε το ρεκόρ του Λούκας Ποντόλσκι ως ο νεότερος ποδοσφαιριστής ο οποίος σημείωσε 9 γκολ στην Μπουντεσλίγκα.

Πραγματοποίησε 136 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 49 γκολ πριν επιστρέψει στην Αγγλία για να ενταχθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ .Όπου όλα δείχνουν πως σύντομα θα αναζητήσει ξανά, αλλού την τύχη του.

Τζουντ ΜΠΕΛΙΝΓΚΧΑΜ – Μπορούσια Ντόρτμουντ (2020-23)

Ο Μπέλινγκχαμ έγινε ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην ηλικία των 17 ετών, στην ιστορία όταν μετακόμισε από το Μπέρμιγχαμ για ένα αρχικό ποσό 25 εκατομμυρίων λιρών. Η εντυπωσιακή του αγωνιστική φόρμα του στη Γερμανία του χάρισε μια κλήση στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας το 2020. Όπου και έγινε ο τρίτος νεότερος διεθνής της Αγγλίας μετά τους Θίο Γουόλκοτ και Γουέιν Ρούνει. Η συνέπεια σε επίπεδο συλλόγου και οι ξεχωριστές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2021 τον βοήθησαν να εξασφαλίσει μια μεταγραφή 88 εκατομμυρίων λιρών (100 εκ.ευρώ) στη Ρεάλ Μαδρίτης το φετινό καλοκαίρι. Ο Μπέλινγκχαμ με το …καλημέρα έχει κερδίσει τους πάντες στην Ισπανική ομάδα και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρότατο…