Η Πανδώρα Μαμελετζή μάς ταξιδεύει στη Σαντορίνη για το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά μας, όμως τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει ένας λόγος ακόμα να επισκεφθεί κανείς το νησί τον Ιούλιο και δεν είναι άλλος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης.

Για 6η χρονιά οι σινεφίλ του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ακόμα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης πηγαίνει στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» και στήνει τους πάγκους του για ένα εργαστήριο animation προσκαλώντας τους μικρούς λάτρεις του κινηματογράφου να ανακαλύψουν τη μαγεία της κινούμενης εικόνας. Με τίτλο «Από τη ντομάτα στον πελτέ!», το τρίωρο εργαστήριο χρησιμοποιεί ως σημείο εκκίνησης το ιστορικό εργοστάσιο και ενθαρρύνει παιδιά 10-12 ετών να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του animation και παράλληλα να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής πελτέ σχεδιάζοντας και φωτογραφίζοντας τη δική τους ταινία.
Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από την ομαδική δουλειά και τον πειραματισμό με μοντέρνα και παραδοσιακά αντικείμενα, οι συμμετέχοντες να διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα βασικά βήματα για τη δημιουργία μιας σύντομης ταινίας animation με την τεχνική stop motion.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018 από την HF Productions, το διεθνή οργανισμό που διεξάγει 25 κινηματογραφικά φεστιβάλ για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες σε 13 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Ανάμεσά τους το Athens Short Film Festival, το οποίο ξεκίνησε επίσης το 2018 και πρόκειται να επιστρέψει φέτος στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Όπως διακηρύσσει η HF, στόχος της εταιρίας είναι η ανάδειξη της δύναμης του ανεξάρτητου κινηματογράφου και η δημιουργία ευκαιριών σε νέους καλλιτέχνες ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο στο θερινό Σινέ Καμάρι, που λειτουργεί στο νησί από το 1987. Κάτω από τον έναστρο ουρανό των Κυκλάδων, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες μικρού μήκους του ανεξάρτητου διεθνή κινηματογράφου που καταπιάνονται με σύγχρονα θέματα, μας ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη και μας φέρνουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες.

Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης:

13 Ιουλίου – Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”

Εργαστήριο κινούμενης εικόνας για παιδιά – “Από τη ντομάτα στον πελτέ!”
Παιδιά 10-12 ετών
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέγιστος αριθμός: 10
Ώρα: 10:00 – 13:00
Χώρος: Αίθουσα εκπαιδευτικών
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: Ιωάννα Γιακουμάτου
Γλώσσα: Ελληνικά
Η συμμετοχή στο εργαστήριο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.

14 Ιουλίου – Σινέ Καμάρι

Screening slot 1: 21.00 – 22.25

Collectables (Διάρκεια: 16’) Jonas Frost, Δανία
Κατά τη διάρκεια ενός μοιραίου Σαββατοκύριακου η ζωή της νεαρής Alberte αλλάζει για πάντα. Από την απόλυτη ευτυχία που για πρώτη φορά έρχεται σε σεξουαλική επαφή με τον μεγάλο της έρωτα, August, στον απόλυτο τρόμο όταν ανακαλύπτει ότι τελευταίος την τράβηξε κρυφά φωτογραφίες και κατα λάθος δημοσίευσε στο διαδίκτυο.

Breathe, (Διάρκεια: 16’) Zac Norrington, Ηνωμένες Πολιτείες
Το 1983 η Julie Ridge είναι το πρώτο άτομο που θα κολυμπήσει δύο συνεχόμενους γύρους τριγύρω από το νησί του Manhattan. Σήμερα ζει στο Manhattan και εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός με 25 χρόνια εμπειρία ανατρέχει στις αναμνήσεις της και θυμάται τον καιρό που πάλευε με τη διπολική διαταραχή.

Abyssal Zone (Διάρκεια: 17’) Αντώνης Κιτσίκης, Ελλάδα
Καθώς πλέουν στα ανοιχτά με τη φίλη του, ο Jason ένας προβληματισμένος νέος θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο του φόβο, να βουτάει στα βαθιά νερά του ωκεανού. Με αυτό ως αφορμή, θα έρθουν στην επιφάνεια διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει με τη σχέση του και θα πρέπει να λύσει.

3geNARRATIONS (Διάρκεια: 8’) Paulina Ziółkowska, Πολωνία
Μέσα από τις αφηγήσεις τριών γυναικών από τρεις διαφορετικές γενιές ξεδιπλωνται τρεις διαφορετικές οπτικές.

Traje de Luces (Διάρκεια: 20’) Sergio Jaén Sánchez, Ισπανία
Η ιστορία εκτυλίσεεται σε μια μικρή πόλη της ισπανικής επαρχίας στις αρχές του 1980. Ο El Chiqui είναι ένας νέος άντρας έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στη τοπική αρένα ταυρομαχίας ανάμενοντας όλοι από αυτόν να συνεχίσει τη κληρονομιά της οικογένειας του. Ωστόσο, αυτός δεν θέλει αυτό πραγματικά. Η μυστική του σχέση τον Nicolás, ένα νέο άντρα από την πόλη του δίνει τη διέξοδο που ψάχνει για να φύγει από το χωριό αφήνοντας πίσω την οικογένεια του.

Screening slot 2: 22.35 – 00.00

She said No (Διάρκεια: 10’) Sondos Shabayek, Αίγυπτος
Η Sara είναι 10 μηνών έγκυος και έχει μόλις φύγει από το γυναικολόγο να συναντήσει τον φίλο της Τάρεκ σε ένα δρόμο του Βερολίνου για να δουν μαζι ένα διαμέρισμα. Ο Tarek πιστεύει ότι πρέπει να παντρευτούν παρά τα προβλήματα που έχει η σχέση τους αλλά η Sara, έφυγε από το Κάιρο για να ζήσει ελεύθερη και δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την ιδέα. Ακόμα και τόσα χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα της, έρχεται αντιμέτωπη με την πατριαρχική κοινωνία μέσω της σχέση της.

A Firecracker Story (Διάρκεια: 20’) Zhizi Hao, Κίνα
Μετά την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, ένα 8χρονο αγόρι βγαίνει την παραμονή στους δρόμους της πόλης στην νότια Κίνα για να βρει κάποιον πωλητή.

Eindis Ends It All (Διάρκεια: 14’) Tamara Rosenfeld, Ηνωμένες Πολιτείες
Η Eindis είναι μια γυναίκα που αποφασίζει να περάσει χρόνο στη φύση σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό της. Ξαφνικά βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο με νέο φίλο μία σφουγγαρίστρα που έχει κουμπιά για μάτια. Δεν έχει ιδέα πως έφτασε εδώ και ούτε πως να φύγει, όταν ένα χρόνο αργότερα εμφανίζεται ένας άντρας που γεννά νέα ερωτήματα.

TolisLive or (Toronto) (Διάρκεια: 23’) Αλέξανδρος Ρέλλος, Ελλάδα
Ένας ηλικιωμένος πρώην τραγουδιστής αποφασίζει να επιστρέψει στην καριέρα του στο σκυλάδικο, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, τις επιλογές που τον σημάδεψαν και το Τορόντο.

Polywood (Διάρκεια: 15’) Alessio Mineo, Ηνωμένες Πολιτείες
Όταν ο Clayton συναντάει τον August στο πρώτο τους ραντεβού μετά τη γνωριμία τους μέσω Grindr, η αρχική αγωνία του εξαφανίζεται αφού η μεταξύ τους επικοινωνία πάει πολύ καλά. Η καλή ατμόσφαιρα όμως αλλάζει όταν ο August αναφέρει πάνω στη συζήτηση τον σύντροφό του. Το ραντεβού τελειώνει απότομα με τον Clayton να φεύγει επικρίνοντας τον August για την επιλογή του να είναι πολυσυντροφικός.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των νικητών.

Πληροφορίες:
Επίσημη ιστοσελίδα
Facebook
Instagram
Facebook Event
Τιμή Εισιτηρίου: 7 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Χώροι
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”
Διεύθυνση: Βλυχάδα, Σαντορίνη
Τηλέφωνο: 2286 085141
Open Air Cinema Kamari
Διεύθυνση Καμάρι, Σαντορίνη
Τηλέφωνο: 2286 033452