Ο Μάνος Σταραμόπουλος συνάντησε τον Ντράγκαν Ντζάιτς στο Παρίσι, στο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ και συζήτησε μαζί του για την εθνική Σερβίας που δείχνει να αναγεννιέται, το 17ο Ευρωπαικό πρωτάθλημα, τα φαβορί του, τα νέα ταλέντα, τον Μπαπέ, και άλλα ενδιαφέροντα θέματα

Ο Ντράγκαν Ντζάιτς (γεννημένος στις 30 Μαΐου 1946) είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος Σέρβος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και πρόεδρος (από τις 14/3/2023) τώρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας του. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους αριστερούς εξτρέμ όλων των εποχών. Διακρίθηκε για τις ντρίμπλες του, τις εξαίσιες σέντρες, και τα ωραία ελεύθερα δυνατά σουτ. Φόρεσε 85 φορές την φανέλα της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας , σημειώνοντας 23 γκολ. Έπαιξε για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών, στις 17/6/1964 εναντίον της Ρουμανίας (1-2).

Το πιο σημαντικό διεθνές παιχνίδι του ήταν πιθανότατα ο ημιτελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1968 εναντίον της Αγγλίας, στον οποίο η λόμπα του στο 87΄πέρασε την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς και χάρισε στην Γιουγκοσλαβία τη νίκη με 1–0 . Ο βρετανικός Τύπος τον ονόμασε «ο μαγικός Ντράγκαν». Συνέχισε να σκοράρει οδηγώντας την εθνική του στον τελικό κόντρα στην Ιταλία, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα της Γιουγκοσλαβίας με 2-0 μετά από επαναληπτικό παιχνίδι.

Γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη την Ούμπ ( 60 χλμ ) έξω από το Βελιγράδι. Στην σταδιοδρομία του (1961–1978) έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Ως αριστερό εξτρέμ, η καριέρα του με τον σύλλογο διήρκεσε 590 παιχνίδια και 287 γκολ κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα σε ηλικία μόλις 17 ετών και 8 ημερών, με επικεφαλής προπονητή τον Μίσα Πάβιτς που τον χρησιμοποίησε εναντίον της Μπούντουτσνοστ (0-0) στις 8 Ιουνίου 1963. Ο Ντζάιτς ξεκίνησε ως αριστερό μπακ, αλλά πολύ σύντομα άρχισε να ξεδιπλώνει τις επιθετικές του αρετές . Ένας έμπειρος ντριμπλέρ, που με το αριστερό του πόδι παρείχε μια συνεχή ροή τερμάτων στον συμπαίκτη του Βόγιν Λαζάρεβιτς.

Διακρίθηκε στο 4-1 εναντίον του Παναθηναϊκού την σαιζόν 1970-71 στο «Μαρακανά», αλλά αποβλήθηκε και δεν μπόρεσε να αγωνισθεί στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (νίκησε 3-0 η Ελληνική ομάδα). Από το 1975 έως το 1977, έπαιξε στην Γαλλική Μπαστιά (56 ματς- 31 γκολ).

Το 1998, έγινε πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2004 λόγω προβλημάτων υγείας. Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, εξελέγη Πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου για δεύτερη φορά. Παραιτήθηκε από τη θέση στις 19 Ιουνίου 2014. Στη συνέχεια επιλέχθηκε ως επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου. Και στις 14 Μαρτίου 2023, εξελέγη πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας για θητεία τεσσάρων ετών.

Με τον Ντράγκαν Ντζάιτς διατηρούμε μία πολύ καλή φιλία. Τον συναντήσαμε στο Παρίσι, στο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ και συζητήσαμε για την εθνική Σερβίας που δείχνει να αναγεννιέται, το 17ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τα φαβορί του, τα νέα ταλέντα, τον Μπαπέ, και άλλα ενδιαφέροντα θέματα…

Κυρίες και κύριοι ο Ντράγκαν Ντζάιτς:

1.Μετά από πολλά χρόνια είδαμε επιτέλους μία ισχυρή εθνική Σερβίας να προκρίνεται σε σπουδαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τι άλλαξε προς το καλύτερο και είδαμε ξανά ωραίο ποδόσφαιρο και φυσικά νίκες…

Επομένως, Πρόεδρε, μετά από πολλά χρόνια, θα δούμε την εθνική ομάδα της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πάλι; Τι είναι αυτό που ήταν σημαντικό για αυτή την εθνική ομάδα να πετύχει τέτοιου είδους αποτέλεσμα στα προκριματικά και να είναι κάπου παρούσα, ας πούμε, στο τελικό τουρνουά της γηραιάς ηπείρου;

« Είναι το όνειρο κάθε ευρωπαϊκής ομάδας ποδοσφαίρου να πάει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γιατί είναι μια συγκέντρωση των καλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων, είναι κάτι που ο κάθε ποδοσφαιριστής και κάθε ποδοσφαιρικό έθνος περιμένει με ανυπομονησία. Εκεί, ένα ή δύο καλά παιχνίδια μπορούν να μας φέρουν τόση δημοτικότητα και τόσα πολλά, ειδικά εννοώ ατομικά και για τον ποδοσφαιριστή και για την εθνική μας ομάδα ή για όλες τις εθνικές ομάδες που πετυχαίνουν καλές επιτυχίες και αποτελέσματα. Και γι’ αυτό παίζεται το ποδόσφαιρο, άρα από αυτή την πλευρά όλα είναι ξεκάθαρα για μένα, το πιο σημαντικό για την Εθνική Σερβίας είναι ότι μετά από 24 χρόνια πήγε απευθείας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κάποιες διάσημες ποδοσφαιρικές χώρες μετά βίας χρειάστηκε να παίξουν στα προκριματικά για να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οπότε νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας..»

2.Τι να περιμένουμε από την Σερβία στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας σε σύγκριση με το γεγονός ότι έχετε πραγματικά έναν δύσκολο όμιλο με Αγγλία, Δανία και Σλοβενία;

« Είναι ένας πολύ δύσκολος όμιλος, και όταν τελείωσε η κλήρωση, είπα ότι όλα αυτά τα παιχνίδια είναι δύσκολα με τον τρόπο τους και τώρα που πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είμαι όλο και πιο πεπεισμένος για αυτό γιατί θα έχουμε τις Αγγλία , Δανία και Σλοβενία. Και τα τρία παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά και πολύ δύσκολα ματς. Όλοι αυτοί οι αντίπαλοι έχουν μεγάλα κίνητρα, όπως και η εθνική μας, απλά πρέπει να ξέρουμε αυτή τη στιγμή πώς θα κοντράρουμε όλες αυτές τις επιλογές. Αλλά ελπίζω ότι ο Στόικοβιτς θα τα φροντίσει όλα αυτά και ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα καταφέρουμε να βρούμε την καλύτερη ομάδα που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα αιτήματα»

3.Τι σας ενέπνευσε να γίνετε πρόεδρος της Σερβικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;

«Λοιπόν, ήμουν στο ποδόσφαιρο όλη μου τη ζωή, είμαι στον Ερυθρό Αστέρα για 60 χρόνια, έλαβα την πρόταση να γίνω πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη και ωραία αναγνώριση, αλλά νομίζω ότι είναι η απόφαση να το κάνω και είναι μερικά από τα αποτελέσματά μου στο παρελθόν που μου έμειναν. Και η πίστη των ανθρώπων που πιστεύουν σε μένα, ναι, μπορεί να είναι το ίδιο και με την εθνική μας ομάδα.»

4.Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας με επικεφαλής εσάς ως πρόεδρο

«Λοιπόν, ήδη σιγά-σιγά πετυχαίνουμε κάτι που συμφωνήσαμε, αν είμαστε εδώ μόνο για ένα χρόνο, αυτή η ηγεσία, που είναι ότι προκριθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεύτερον, τότε θα βελτιώσουμε τις υποδομές ήδη στον επόμενο κύκλο, τότε θα οργανώσουμε ένα συνέδριο, που είναι το συνέδριο της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας της UEFA, που θα είναι μεγάλο κέρδος. Πρώτα από όλα για την ομοσπονδία μας και εννοώ για το σύνολο για τη χώρα μας. Είναι ένα σύνολο και σταδιακά δεν πρέπει να υποσχεθεί κανείς το αδύνατο και να κάνει καλά αποτελέσματα γιατί η εθνική ομάδα είναι γεμάτη από όλα, ειδικά εκεί σκέφτομαι την εθνική ομάδα»

5.Μετά τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο ποιοι ποδοσφαιριστές θεωρείτε πως είναι οι διάδοχοί τους ;

«Πρώτα απ’ όλα ο Μπαπέ πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δεν θα πήγαινε άλλου, υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος παίκτης στην κατηγορία του αυτή τη στιγμή…”

6.Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής;

«Πρώτα απ ‘όλα, ταλέντο, δεν μπορεί να μην είναι ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, δεν μπορείς να του ζητήσεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει, και πάντα έδινα έμφαση στο ταλέντο, αν και σε όλη μου την καριέρα άκουσα ένα πράγμα , πολλή δουλειά, δουλειά, και μόνο δουλειά. Δουλειά, πρέπει να υπάρχει, πρέπει να ξέρεις πόσο αξιολογείς τη δουλειά και δεν φτάνεις ποτέ να δουλεύεις σύμφωνα με όλους τους παίκτες και σύμφωνα με αυτούς, αλλά πρέπει να κοιτάξεις ανάλογα με τις δυνατότητές τους, για αυτό τώρα υπάρχουν και ιατρικές εξετάσεις και ξέρεις πολλά πράγματα για αυτόν, τι μπορεί να κάνει και πόσο μπορεί να αντέξει. Οπότε κατά τη γνώμη μου είναι το νούμερο ένα, δεν θα μπορούσα να πω το νούμερο δύο, αλλά ο υπολογισμός λειτουργεί για μένα. Ένας απροετοίμαστος ποδοσφαιριστής , ανεξαρτήτως ταλέντου, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και όποιος παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο γνωρίζει ότι δεν είναι προετοιμασμένος, ότι δεν μπορεί να παίζει συνέχεια και δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν μπορεί να πετύχει αυτό που υποσχέθηκε ως ταλέντο..”

7.Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο του ποδοσφαίρου στην κοινωνία;

« Σε κάθε κοινωνία, και στη δική μας, και σε κάθε κοινωνία. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός. Βλέπετε αυτούς τους αγώνες που παίζονται από συλλόγους και εθνικές ομάδες, και έχετε διάφορους ανθρώπους από διάφορους τομείς, πολιτικούς και απλούς ποδοσφαιρόφιλους. Το ποδόσφαιρο είναι απλά το πιο δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο, ανεξάρτητα από όλες τις άλλες επιτυχίες που πέτυχαν οι άλλες επιλογές σε διάφορα αθλήματα. Πόσο ακόμα θα είναι το ποδόσφαιρο, όπως και να ‘χει, δεν ξέρω, αλλά δεν βλέπουμε κανένα άλλο άθλημα να προσελκύει περισσότερη προσοχή στο άμεσο μέλλον»

8.Πρόεδρε, ποια είναι η γνώμη σας για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και σε σχέση με το πώς βλέπετε το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη;

Ακούστε λοιπόν τώρα, το να είσαι καλός ποδοσφαιριστής είναι μεγάλη υπόθεση σε ατομικό επίπεδο, και τώρα βλέπεις πόσο έχουν πάει αυτά τα νούμερα σε κάτι που δεν είναι φυσιολογικό, πόσα πληρώνονται, τώρα υπάρχει ένας κίνδυνος, αυτοί οι λίγο καλύτεροι παίκτες περνούν ένα εκπληκτικό ποσό και ένας εκπληκτικός αριθμός συλλόγων δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, και μετά είναι κατώτερες σε σχέση με αυτές τις ομάδες, αυτός είναι ένα είδος πόνου που ίσως με κάνει να κλαίω όταν πρόκειται για ποδόσφαιρο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιου είδους διάσπαση και να χωριστούμε σε πλούσιους και φτωχούς. Οι ποδοσφαιριστές είναι ως επί το πλείστων από κάποιες αγροτικές περιοχές ή ακόμα και από φτωχές και έτσι άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο και αργότερα όταν έφτασαν σε μια κατάσταση στην οποία πλούτισαν, οι μεγάλοι σύλλογοι ή οι σπουδαίοι άνθρωποι που βρίσκονται επικεφαλής αυτών των εθνικών ομάδων δεν παρέχουν πλέον ό,τι θα μπορούσαν. Έχουν κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς, έχουν επίσης τους προσωπικούς υπολογισμούς τους, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο ως σύνολο, θέλω να κρατήσει για πολύ καιρό και δεν θα μπορούσα να ορκιστώ ότι θα είναι έτσι αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό και ότι όλοι οι σύλλογοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει σήμερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.”