Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τη Νάπολι η οποία πέρυσι κυριαρχούσε στην Serie A με τους Κβαρατσκέλια , Οισμέν και φέτος είναι μία προβληματική ομάδα με άγνωστο μέλλον

Την περασμένη σεζόν, η Νάπολι ήταν αναμφισβήτητα η πιο συναρπαστική ομάδα ίσως και της Ευρώπης. Δεν ήταν η καλύτερη , αυτή η διάκριση ανήκε στη Μάντσεστερ Σίτι η οποία κατέκτησε το τρεμπλ. Όμως για το συναρπαστικό ποδόσφαιρο, η Νάπολι ήταν η πλέον ιδανική. Είχαν (και έχουν) δύο από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ηπείρου, τους Βίκτορ Οσιμέν και Κβίτσα Κβαρατσκέλια και σημείωναν γκολ για διασκέδαση. Ήταν άξιοι νικητές της Serie A.

Αυτή τη σεζόν, η Νάπολι έχει δυσκολευτεί λίγο πολύ με την ίδια ομάδα. Ομολογουμένως έχασε τον προπονητή Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος ήθελε άδεια (πέραν των προβλημάτων με τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις) αλλά τώρα έχει αναλάβει την εθνική ομάδα της Ιταλίας. Είχε την ευκαιρία να προσλάβει έναν προπονητή μεγάλου ονόματος ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει την καλή δουλειά. Ο Σπαλέτι ένιωσε, με τον τίτλο που κέρδισε, ότι ο σύλλογος βρισκόταν στο τέλος ενός κύκλου και ότι ήταν καλή στιγμή για να παραιτηθεί. Στα 63 του, μπορεί να ήταν απρόθυμος να φτιάξει άλλη ομάδα, προτιμώντας αντ ‘αυτού να μεταβεί στη διεθνή διοίκηση ποδοσφαίρου.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, τα προβλήματα της Νάπολι έχουν γίνει μεγαλύτερα από έναν νέο προπονητή. Ο Όσιμεν, ο πρωταγωνιστής της χρονιάς του σκουντέτο, έχει παρεμποδιστεί από τραυματισμούς και συζητήσεις για συμβόλαιο. Άλλοι ποδοσφαιριστές που ήταν εξαιρετικοί το 2022-23 έδειχναν κουρασμένοι και αρκετά μακριά από τον ρυθμό. Μπορεί να υπάρχει ένας απλός λόγος για την κατάρρευση. η κατάκτηση του τίτλου με τον τρόπο που το πέτυχε μπορεί να είχε κάψει την ομάδα. Προς το παρόν, βρίσκεται στην 10η θέση της Serie A και βρίσκεται στον τρίτο προπονητή της , μετά την απόλυση του Βάλτερ Ματσάρι , ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αντικαταστάτη του Σπαλέτι, Ρουντί Γκαρσιά . Ο Φραντσέσκο Καλτσόνα, προπονητής της εθνικής Σλοβακίας, είναι ο νέος επικεφαλής της Νάπολι έως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Οι πρωταθλητές Ιταλίας συνήθως δεν πέφτουν όπως η Νάπολι, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι νικητές του ευρωπαϊκού τίτλου κάνουν μια αξιοπρεπή δουλειά υπερασπίζοντας το στέμμα τους. Το 2022-23, 22 από τους 54 πρωταθλητές της UEFA διατήρησαν τον τίτλο που κατέκτησαν το 2021-22, συμπεριλαμβανομένων των Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν Μονάχου, Σέλτικ, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ και Σάμροκ Ρόβερς.

Η Νάπολι κινδυνεύει με τη χειρότερη άμυνα του ιταλικού τίτλου μετά την Ελλάς Βερόνα το 1985-86. Κέρδισε το σκουντέτο, παραδόξως, το 1984-85 και τερμάτισε 10η ένα χρόνο αργότερα. Ήταν πάρα πολύ νωρίς μάλλον για έναν τίτλο…

Στην Ευρώπη…

Το αγγλικό παιχνίδι έχει μια ιστορία συλλόγων πρωταθλητών που υπολειτουργούν, από την δεκαετία του 1920, όταν η Έβερτον πήγε από την κορυφή το 1928 στη 18η θέση το 1929, και ένα χρόνο μετά, υποβιβάστηκε. Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να βελτιώσει την μερική πτώση της , κερδίζοντας το πρωτάθλημα το 1937 και πέφτοντας από την καταπακτή το 1938. Στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μοναχικός τίτλος της Τσέλσι πριν από τα χρόνια του Αμπραμόβιτς, το 1955, έβγαλε τόσα πολλά από την ομάδα της που έπεσε σε 16η το 1955-56. Η Ίπσουιτς Τάουν τα πήγε ακόμη χειρότερα μετά τον θρίαμβό της το 1962, έπεσε στη 17η και στη συνέχεια στην 22η και τον υποβιβασμό. Μία από τις πιο απροσδόκητες κατακτήσεις του τίτλου όλων των εποχών, αυτή της Λέστερ Σίτι το 2016, ακολουθήθηκε από τη 12η θέση το 2016-17.

Στην Γερμανία, η Bundesliga ήταν η μοναδική ιδιοκτησία της Μπάγερν Μονάχου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Το 1968, η Νυρεμβέργη ήταν πρωταθλήτρια, αλλά την επόμενη χρονιά, υποβιβάστηκε. Άλλοι σύλλογοι βρέθηκαν αδύναμοι τη χρονιά μετά την κατάκτηση της κορυφής, όπως η Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ το 1968 (9η ), η Στουτγκάρδης το 1985 (10η) και η Βόλφσμπουργκ το 2009 (8η ). Λέει πολλά για την τρέχουσα κατάσταση της Μπάγερν Μονάχου ότι η πιθανότητα να τερματίσει δεύτερη το 2023-24 σημαδεύει τον κώδωνα του κινδύνου στη Βαυαρία.

Στην Ισπανία κυριαρχούν εδώ και καιρό η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρσελόνα, με την περιστασιακή επίσκεψη της Ατλέτικο Μαδρίτης στο βάθρο των νικητών. Μεταξύ αυτής της τριάδας έχουν εξασφαλιστεί 73 πρωταθλήματα πρωταθλήματος. Μόνο 19 έχουν κερδίσει το υπόλοιπο ισπανικό ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ (2 φορές ) και η Βαλένθια (6) έπεσαν και οι δύο στην 7η θέση όταν υπερασπίστηκαν για τελευταία φορά τον τίτλο της La Liga το 1982-83 και το 2004-05 αντιστοίχως. Είναι απίθανο οι σημερινοί κύριοι της Ισπανίας να πέσουν μέχρι την 7η θέση σε αυτήν ή οποιαδήποτε σεζόν, τέτοια είναι η πόλωση του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

Στη Γαλλία, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει μπει στη θέση που έχει, εδώ και καιρό, καταλάβει η Ρεάλ, η Μπαρσελόνα και η Μπάγερν στην Ισπανία και τη Γερμανία, με άλλα λόγια, το άλφα κλαμπ που άλλοι πρέπει να νικήσουν για να είναι πρωταθλητές. Από τότε που άρχισαν να κυριαρχούν στο γαλλικό ποδόσφαιρο, μόνο η Μονακό και η Λιλ μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα τεράστια πλεονεκτήματα της Παρί Σεν Ζερμέν , αλλά η Λιλ το 2021-22 βρήκε υπερβολικό το βάρος να είναι το κορυφαίο σκυλί, τερματίζοντας 10η στη Ligue 1.

Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι κορυφαίοι σύλλογοι θεωρούν αδύνατο να επαναλάβουν τη χρυσή τους χρονιά είναι πολλοί. Η εξάντληση, η αλλαγή προπονητή, τα χρήματα, η απώλεια βασικών ποδοσφαιριστών και οι αντίπαλοι με κίνητρα μπορούν όλα να συνωμοτήσουν για να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση των τροπαίων. Η Νάπολι μπορεί να αντιμετωπίζει μερικά από αυτά τα εμπόδια καθώς ξεφεύγει από τη διεκδίκηση ακόμη και για μια ευρωπαϊκή θέση το 2024-25. Μπορεί ακόμη να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά τρεις προπονητές σε μία μόνο αγωνιστική περίοδο λέει και δείχνει πολλά….