Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την σταχτοπούτα του Champions League για την σεζόν 2024-2025 καθώς τυπικά τουλάχιστον υπάρχει θέμα αφού ανήκει στον όμιλο ιδιοκτησίας της Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που εμπίπτει στο θέμα της πολυιδιοκτησίας

Η Τζιρόνα μετά την σπουδαία της νίκη με 4-2 επί της Μπαρσελόνα, πανηγυρίζει την πρόκριση στο προσεχές Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όμως η θέση του συλλόγου ως μέλος του City Football Group είχε απειλήσει να καταστρέψει το πάρτι της, νωρίτερα αυτή τη σεζόν, δίχως όμως να συμβεί κάτι. Να δούμε τώρα μήπως…

Η ομάδα του 47χρονου Μίτσελ (συνωνυμία με τον παλιό ποδοσφαιριστή της Ρεάλ και μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού) πέτυχε το Μεγάλο Σάββατο μια εντυπωσιακή νίκη με 4-2 επί της Μπαρτσελόνα του Τσάβι, ολοκληρώνοντας μία διπλή νίκη επί της συμπολίτισσάς της, ομάδας της Καταλονίας. Ο υψηλόσωμος Ουκρανός φορ Αρτέμ Ντόβμπικ ήταν για άλλη μια φορά μεταξύ των σκόρερ και απέχει δύο από τον Άγγλο Τζούντ Μπέλινγκχαμ (της Ρεάλ ) στην κούρσα για το Pichichi Trophy που απονέμεται στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Ισπανίας .

Βεβαίως η νίκη της Τζιρόνα σήμαινε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια για 36η φορά στην ιστορία της, , αλλά εξασφάλισε επίσης μία θέση στην Τζιρόνα στην πρώτη τετράδα καθώς ξεπέρασε την Μπαρσελόνα και είναι δεύτερη αυτή τη στιγμή. Έχει 13 βαθμούς διαφορά από την Αθλέτικι Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε με τέσσερις αγώνες να απομένουν. Μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με την 10η θέση που κατέλαβε την περασμένη σεζόν.

Υπήρχαν φόβοι νωρίτερα μέσα στην σεζόν ότι η ιδιότητά της ως μέλος του City Football Group θα μπορούσε να απειλήσει τη συμμετοχή της στην Ευρώπη, καθώς θα συμμετέχει ξανά και η Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League της προσεχούς περιόδου.

Ο κανονισμός

Σύμφωνα με το άρθρο 5 των κανονισμών διοργανώσεων του Champions League της UEFA: «Καμία ομάδα που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA δεν μπορεί, άμεσα ή έμμεσα να κατέχει ή να διαπραγματεύεται τίτλους ή μετοχές οποιουδήποτε άλλου συλλόγου ο οποίος συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, να είναι μέλος οποιασδήποτε άλλης. Σύλλογος ο οποίος συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές επιδόσεις οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ή έχει οποιαδήποτε εξουσία στη διοίκηση, τη διοίκηση και/ή τις αθλητικές επιδόσεις οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA».

Οι κανόνες ορίζουν επίσης ότι «Κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές επιδόσεις περισσότερων του ενός συλλόγων που συμμετέχουν σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Επιπλέον, το άρθρο εξηγεί: «Κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερους από έναν συλλόγους που συμμετέχουν σε μια διοργάνωση συλλόγων της UEFA, τέτοιος έλεγχος ή επιρροή ορίζεται σε αυτό το πλαίσιο ως: κατοχή της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων, έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να αφαιρεί την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διευθυντικού ή εποπτικού οργάνου του συλλόγου, να είναι μέτοχος και μόνος να ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων σύμφωνα με συμφωνία που έχει συναφθεί με άλλους μετόχους του συλλόγου , ή να είναι σε θέση να ασκήσει με οποιοδήποτε μέσο καθοριστική επιρροή στη λήψη αποφάσεων του συλλόγου.”

Οι κανονισμοί υποδεικνύουν ότι η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε έναν από τους δύο συλλόγους με κοινή ιδιοκτησία να πάρει μέρος στην διοργάνωση. Οι παράγοντες που καθορίζουν ποιος σύλλογος χάνει περιλαμβάνουν τη θέση του πρωταθλήματος, αλλά υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα η Σίτι και η Τζιρόνα να τερματίσουν την τρέχουσα σεζόν στη δεύτερη θέση στα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους.

Όμως , η Σίτι και η Τζιρόνα δεν είναι οι μόνες ομάδες που αντιμετώπισαν τέτοιου είδους αβεβαιότητα. Η Μπράιτον και η Άστον Βίλα έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν παρά τις ερωτήσεις σχετικά με την Union SG που υποστηρίζεται από τον Τόνι Μπλούμ και τον πορτογαλικό σύλλογο Βιτόρια, οι οποίοι ανήκουν στους ιδιοκτήτης της Βίλα, Νάσεφ Σαβίρις και Γουές Έντενς .

Η UEFA αναγνώρισε «σημαντικές» αλλαγές στις δομές εκτός γηπέδου πριν δώσει το πράσινο φως στις ομάδες. «Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν σχετίζονται με την ιδιοκτησία, τη διακυβέρνηση και τη χρηματοοικονομική δομή των ενδιαφερόμενων συλλόγων», ανέφερε το Κυβερνητικό όργανο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου . «Αυτές οι αλλαγές περιορίζουν ουσιαστικά την επιρροή των επενδυτών και την εξουσία λήψης αποφάσεων σε περισσότερους από έναν συλλόγους, διασφαλίζοντας συμμόρφωση με τον κανόνα ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση από την άφιξη του συνιδιοκτήτη Σιρ Τζίμ Ράτκλιφ , ο οποίος ενδιαφέρεται για επιτυχία και της Γαλλικής, Νις στην Ligue. Ο γαλλικός σύλλογος θα μπορούσε ακόμη να προκριθεί για το Champions League της επόμενης σεζόν και ο Ράτκλιφ απάντησε σχετικά με το θέμα αναφέροντας ότι « η Γιουνάιτεντ θα έχει έως τις 3 Ιουνίου για να αποδείξει ότι αυτή και η Νις δεν μοιράζονται την “κοινή διαχείριση των διοικητικών λειτουργιών”.

«Δεν υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η ιδιοκτησία της Νίς θα εμπόδιζε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ , θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό», είπε ο Ράτκλιφ. «Γιατί θα έπρεπε να βρούμε μια λύση.

«Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποια πράγματα, αλλά αυτό που αναγνωρίζει η UEFA είναι ότι το μοντέλο πολλών συλλόγων, σε πολλές περιπτώσεις, ωφελεί πολύ τον μικρότερο σύλλογο», πρόσθεσε. «Λέει ότι πρέπει να αλλάξετε τη δομή ιδιοκτησίας.

Λοιπόν, όλα έχουν να κάνουν με την επιρροή και τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και κάτι τέτοιο. Έτσι, α) οι κανόνες αλλάζουν και, β) υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι, όχι μαύρου και λευκού. Η Μάντσεστερ Σίτι πιθανότατα θα έχει το πρόβλημα γιατί έχουν προφανώς την Τζιρόνα που τα πάει περίφημα στην Ισπανία και εξασφάλισε έξοδο στο προσεχές Τσάμπιονς λιγκ.. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά θα έλεγε κάποιος…

Απειλή από Ουκρανία

Εν τω μεταξύ πρόσφατα εμφανίσθηκε άλλο πρόβλημα για την Τζιρόνα. Ο δικηγόρος Γιεβγένι Κούζμιν ζήτησε από την UEFA επείγουσα έρευνα για σοβαρές παρατυπίες ως προς την απόκτηση του συμπατριώτη του ποδοσφαιριστή, Αρτέμ Ντόβμπικ από την καταλανική ομάδα. O Κούζμιν αποκάλυψε ότι υπήρξε σωρεία παρατυπιών και παρανομιών της Ισπανικής ομάδας στη μεταγραφή του 26χρονου, Αρτέμ Ντόβμπικ από τη Ντνίπρο αντί του ποσού των 8εκ. ευρώ. Που ήταν και το μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε ποτέ στην Ιστορία των Καταλανών, οι οποίοι ελέγχονται κατά το 47% από το City Football Group του Αμπού Ντάμπι, του ιδίου που, μεταξύ άλλων ηγείται και της Μάντσεστερ Σίτι, κατά το 16% από τον Περ Γκουαρντιόλα, αδελφό του διασημότερου Πεπ, και κατά το 37% από άλλους μετόχους. Σύμφωνα με τον Ουκρανό δικηγόρο, τα 8εκ. ευρώ δεν κατατέθηκαν σε ουκρανικούς, τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά σε μία ουκρανική εταιρία με έδρα την Εσθονία, γεγονός που απαγορεύεται αφού δεν καταβλήθηκε, στην Ουκρανία ο ανάλογος φόρος και που ταυτόχρονα παραβιάζει την αρχή του αθλητικού δικαίου.

Τώρα το θέμα είναι υπο διερεύνηση και απομένει να δούμε αν το όμορφο παραμύθι της Τζιρόνα θα έχει και το ανάλογο τέλος…