Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το χαστούκι που δέχθηκε η Premier league των δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία βλέπει τα ημιτελικά του κορυφαίου αθλητικού προϊόντος που ακούει στο όνομα Champions league, δίχως να έχει έναν εκπρόσωπό της

Πως τα φέρνει καμία φορά η τύχη, ή αν προτιμάτε και οι προσεκτικές ενέργειες. Όλοι μας είδαμε το βράδυ της Τετάρτης την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την Άρσεναλ να μην καταφέρνουν να δώσουν το παρόν σε εκείνο το πρελούδιο του παραδείσου στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι εκλεκτοί.

Το θέμα αυτό είναι απόλυτα λογικό να προέκυψε σε πάμπολλες συζητήσεις: σημαίνει αυτό ότι η Premier βρίσκεται σε παρακμή; Δεν υπάρχει λόγος να το σκεφτόμαστε… τουλάχιστον όχι ακόμη. Τα avatar ενός συγκεκριμένου έτους δεν ορίζουν γραμμή. Πέρυσι υπήρξε ένα είδος επιδημίας στην Serie A που δεν έχει επιβεβαιωθεί τώρα. Η UEFA ετοιμάζει την κατάταξη των συλλόγων της και βάσει αυτών των εθνικών πρωταθλημάτων θα μοιράσει επιπρόσθετες θέσεις καθώς και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης πενταετίας. Εκεί πρέπει να κοιτάξει κάποιος , και εκεί οι σύλλογοι της Premier είναι ακόμη πρώτοι.

Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε όμως ότι νιώθουμε κάποια ανακούφιση και μάλιστα με ικανοποίηση. Ίσως αυτό είναι και μία προεπισκόπηση κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη, αλλά μπορεί να συμβεί λίαν συντόμως : η Αγγλική κυβέρνηση προετοιμάζει κανονισμούς κατά της σπατάλης των συλλόγων της Premier των οποίων η ικανότητα να σπαταλούν χρήματα δεν είχε όριο μέχρι τώρα, χάρη σε σεΐχηδες ή Αμερικανούς πολυκατομμυριούχους. Η Μάντσεστερ Σίτι, δίχως να προχωρήσει περαιτέρω, ξόδεψε 241 εκατομμύρια αυτό το καλοκαίρι για να ενισχύσει την πρωταθλήτρια ομάδα του Champions League με τους Γκβάρντιολ (90 εκ. ), Ματέους Νούνες (62 εκ. ), Ντοκού (60) και Κόβατσιτς (29), σε σύγκριση με μόνο μία ήττα, τον Γκύντογκαν (πήγε στην Μπαρσελόνα) . Και η Σίτι δεν αποτελεί εξαίρεση: ολόκληρη η Premier League δένει σκύλους με λουκάνικα εδώ και χρόνια.

Η Έβερτον και η Νότιγχαμ έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις με αφαιρέσεις βαθμών και η ίδια η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται υπό έρευνα για 115 οικονομικές παραβάσεις.

Το νέο σχέδιο προτείνει έναν ρυθμιστικό φορέα για να περιορίσει τις σπατάλες της Premier, της οποίας τα τεράστια τηλεοπτικά δικαιώματα (διπλάσια από αυτά της LaLiga) θα πρέπει ήδη να είναι αρκετά για να έχουμε ένα σπουδαίο πρωτάθλημα δίχως να χρειάζονται ενέσεις από το εξωτερικό. Όπως βλέπετε να έρχεται, την περασμένη χειμερινή περίοδο οι μεταγραφικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 86% (121 εκατομμύρια έναντι 842) σε σχέση με την προηγούμενη. Η Premier δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά το τέλος εκείνης της εποχής της «ζήτω η πολυτέλεια και όποιος την έφερε» πλησιάζει.

Η άνοδος της Ιταλίας

Εν τω μεταξύ είναι πλέον επίσημο. Η Ιταλία θα έχει 5 ομάδες στην επόμενη διοργάνωση του UEFA Champions League. Το 2024-25 με το σχήμα που επεκτάθηκε σε 36 συλλόγους. Η επιβεβαίωση για τους Ιταλούς ήρθε μετά τους δεύτερους αγώνες των προημιτελικών της Ευρώπης . Η Serie A έχει βελτιωθεί στον συντελεστή UEFA (και στις τρεις διοργανώσεις υπολογίζεται) από τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες: Γερμανία και Αγγλία παλεύουν για την άλλη επιπλέον θέση.

Και αυτή τη σεζόν, δύο από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις, σε σύγκριση με τις τρέχουσες 32, θα δοθούν στις δύο Ομοσπονδίες που πέτυχαν την καλύτερη κατάταξη «επίδοσης» τη σεζόν 2023/24. Η Serie A, λοιπόν η οποία φέτος δεν είχε ομάδα στα προημιτελικά του Champions League, το πέτυχε μέσω του Europa League και του Conference, όπου έχει τρεις εκπροσώπους στα ημιτελικά.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Ίντερ, η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Μπολόνια και η Ρόμα θα προκρίνονταν. Αν όμως η Αταλάντα ή η Ρόμα κατακτήσουν το Europa League και μείνουν εκτός TOP-5 της Serie A… η Ιταλία θα έχει 6 ομάδες στο Champions League 2024-25!

Tέλος , η Bundesliga είναι ένα βήμα μακριά. Οι Γερμανοί δεν χρειάζονται μετά βίας να προσθέσουν δύο νίκες (μεταξύ των τριών συλλόγων που επέζησαν: Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπάγερν και Λεβερκούζεν) για να το εξασφαλίσουν. Αν όχι, η Άστον Βίλα, η μοναδική ομάδα που έχει απομείνει στην Πρέμιερ Λιγκ, θα έπρεπε να κερδίσει το Conference με τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια.

Η σημερινή βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ που δίνει δύναμη στην Ιταλία

Ιταλία – 19.429 βαθμοί (μια επιπλέον θέση στο Champions League)

Γερμανία – 17.929 βαθμοί (μια επιπλέον θέση στο Champions League αυτή τη στιγμή)

Αγγλία – 17.375 βαθμοί

Γαλλία – 15.917 βαθμοί

Ισπανία – 15.313 βαθμοί

Γερμανία vs Αγγλία