Ο Μάνος Σταραμόπoυλος γράφει για τη μεγάλη νίκη των φιλάθλων της Γερμανίας οι οποίοι με τις συνεχείς ενέργειές τους απέτρεψαν την αλλαγή του καταστατικού και δεν επέτρεψαν την είσοδο επενδυτών στους συλλόγους τους

Το γερμανικό πρωτάθλημα, που είναι υπεύθυνο για τις δύο κορυφαίες κατηγορίες της χώρας, απέσυρε την αμφιλεγόμενη προσπάθειά του να βρει έναν ξένο επενδυτή για μερίδιο στον ραδιοτηλεοπτικό του βραχίονα εν μέσω αυξανόμενων διαμαρτυριών θαυμαστών.

Τον Δεκέμβριο, οι σύλλογοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας ψήφισαν υπέρ του να επιτραπεί σε έναν χρηματοοικονομικό επενδυτή να λάβει μερίδιο στον κλάδο μέσων ενημέρωσης της DFL σε μια συμφωνία αξίας μεταξύ 900 και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αλλά αυτό πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών για μήνες από τους οπαδούς που εναντιώθηκαν στην κίνηση την οποία θεωρούσαν ως περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Διέκοψαν το παιχνίδι σε πολλούς αγώνες πετώντας μπάλες του τένις και καραμέλες και ανεβάζοντας μεγάλα πανώ.

«Μια επιτυχής συνέχιση της διαδικασίας φαίνεται αδύνατη λόγω των τρεχουσών εξελίξεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της DFL ( Λίγκα) Χάνς -Γιόακιμ Βάτσκε, , ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

«Ακόμη κι αν η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Γι’ αυτό το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην συνεχιστεί η διαδικασία και να μην ολοκληρωθεί».

Οι οπαδοί διέκοψαν σχεδόν κάθε παιχνίδι της Bundesliga το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς ενέτειναν τις διαμαρτυρίες, με τους αγώνες να διακόπτονται πολλές φορές και να ολοκληρώνονται πολύ αργότερα από το προγραμματισμένο.

Ο Βάτσκε είπε ότι τυχόν νέες ψηφοφορίες για την προσπάθεια αποκατάστασης θα εγείρουν μόνο άλλα ζητήματα γύρω από τη διαδικασία και αυτός δεν ήταν ο επιθυμητός στόχος της Γερμανικής Λίγκα. .

Είπε επίσης ότι η DFL (Λίγκα) θα προσκαλέσει τις επόμενες εβδομάδες τους συλλόγους σε συνομιλίες για να αναλύσουν την διαδικασία.

Η απόφαση είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Λίγκα η οποία προσπαθούσε να αυξήσει τα έσοδα. Τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη αναζητούν ολοένα και περισσότερο εξωτερική χρηματοδότηση μέσω ραδιοτηλεοπτικών ρυθμίσεων για να αυξήσουν το εισόδημά τους και την παγκόσμια απήχησή τους.

Η Bundesliga κατατάσσεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ευρώπης με βάση τα έσοδα μετά την Premier League της Αγγλίας.

50-50

Ο κανόνας 50+1 προστατεύει από αυτό. Το όνομα του κανόνα αναφέρεται στην ανάγκη για τα μέλη ενός συλλόγου να κατέχουν το 50 τοις εκατό, συν μία ακόμη ψήφο, των δικαιωμάτων ψήφου – δηλαδή την πλειοψηφία. Εν ολίγοις, σημαίνει ότι οι σύλλογοι -και κατ’ επέκταση οι οπαδοί- έχουν τον απόλυτο λόγο για τον τρόπο λειτουργίας τους, όχι μια εξωτερική επιρροή ή επενδυτής.

Σύμφωνα με τους κανόνες του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (DFL), οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν θα επιτρέπεται να παίζουν στη Bundesliga (ή στη δεύτερη κατηγορία) εάν οι εξωτερικοί επενδυτές έχουν τον μεγαλύτερο λόγο.

Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι ιδιώτες ή εμπορικοί επενδυτές δεν μπορούν να αναλάβουν συλλόγους και ενδεχομένως να προωθήσουν μέτρα που δίνουν προτεραιότητα στο κέρδος έναντι των επιθυμιών των υποστηρικτών. Η απόφαση προστατεύει ταυτόχρονα από απερίσκεπτους ιδιοκτήτες και προστατεύει τα δημοκρατικά έθιμα των γερμανικών συλλόγων.

Ιστορικά, οι γερμανικές ομάδες ήταν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διοικούνταν από ενώσεις μελών και μέχρι το 1998 απαγορευόταν η ιδιωτική ιδιοκτησία κάθε είδους. Ο κανόνας 50+1, ο οποίος εισήχθη εκείνη τη χρονιά, εξηγεί γιατί τα χρέη και οι μισθοί είναι υπό έλεγχο και γιατί οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν τόσο χαμηλές σε σύγκριση με άλλα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σύλλογοι προσαρμόστηκαν σε αυτές τις αλλαγές με διαφορετικούς τρόπους, με την ιδιοκτησία μελών να παίρνει διάφορες μορφές. Πολλές από τις ομάδες που γνωρίζουμε στη Bundesliga είναι, από νομική άποψη, μια περιορισμένη ή ανώνυμη εταιρεία, που δημιουργήθηκε ως θυγατρικές του συλλόγου (πολλές από τις οποίες έχουν άλλα τμήματα που περιλαμβάνουν άλλα αθλήματα ή/και γυναικείες ομάδες) για την επίβλεψη πρώτη ομάδα ανδρών. Κάποια κυκλοφορούν στο χρηματιστήριο. Και οι σύλλογοι κάτω από την ρυθμιζόμενη από το DFL Bundesliga και Bundesliga 2 ακολουθούν επίσης παρόμοιες προσεγγίσεις, εν μέρει επειδή βοηθά στη συμμόρφωση σε περίπτωση προαγωγής.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η λέσχη γονέων -δηλαδή η ένωση μελών- διατηρεί κατά κάποιο τρόπο τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα της Μπάγερν Μονάχου, οι μέτοχοι της πρώτης ομάδας ανδρών (FC Bayern München AG) είναι ο σύλλογος μελών (FC Bayern München e.V. – 75%), η Adidas (8,3%), η Allianz (8,3%) και η Audi ( 8,3%).

Διαφορετικά οργανώνονται στη Ντόρτμουντ. Η λέσχη μελών (αποτελούμενη από 168.163 μέλη τον Νοέμβριο του 2022) στην πραγματικότητα ελέγχει μόνο το 4,61% της Μπορούσια Ντόρτμουντ GmbH & Co. KGaA, η οποία επιβλέπει την πρώτη ομάδα ανδρών, την δεύτερη και την U19. Η Signal Iduna κατέχει το 5,98% των μετοχών, η Bernd Geske το 8,24%, η Evonik Industries το 8,19% και το υπόλοιπο 72,27% διατίθεται στο χρηματιστήριο. Όμως , η εταιρεία διαχείρισης που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, Borussia Dortmund Geschäftsführungs-GmbH, ανήκει κατά 100% στον σύλλογο των μελών, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των θεμάτων και συνεπώς τη συμμόρφωση με το 50+1…