Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την άλλοτε πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης, Τσέλσι η οποία μπορεί μεν να έχει διαθέσει ουκ ολίγα εκατομμύρια για αγορά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, αλλά η ουσία είναι πως η διοίκηση Μπόελι έχει πάρει λάθος κατεύθυνση

Παρά τα όποια μελλοντικά οικονομικά προβλήματα ευ αγωνίζεσθαι που μπορεί να έχει δημιουργήσει ο σύλλογος, η σεζόν 2022-23 θα χαρακτηριστεί ως μία από τις χειρότερες της Τσέλσι στην πρόσφατη ιστορία της. Ένα νέο μοντέλο ιδιοκτησίας, τεράστιες δαπάνες για νέους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποδώσει και μια ολοένα και πιο συγκεχυμένη βάση υποστήριξης. Ο σύλλογος έκανε ζημιά 100 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, ενώ η εταιρεία που είχε δομηθεί για να αγοράσει την Τσέλσι, η BlueCo, έχασε περίπου 793 εκατομμύρια στερλίνες. Παρά το σύνολο των δαπανών τους για φρέσκα ταλέντα, περίπου 672 εκατομμύρια ευρώ το 2022-23, ο σύλλογος φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

Η Τσέλσι δημιούργησε έσοδα 599,5 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 22% σε σχέση με τα 563 εκατομμύρια ευρώ του 2021-22. Ο σύλλογος επωφελήθηκε από τα βελτιωμένα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων και την εμπορική δραστηριότητα. Η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση ήταν μειωμένη, αν και η Τσέλσι έφτασε στους τελευταίους οκτώ του UEFA Champions League. Η έλλειψη λαμπρής απόδοσης στην Πρέμιερ Λιγκ ( η 12η θέση) είχε σαφή αντίκτυπο στα συνολικά κέρδη από την τηλεόραση.

Τα έσοδα από τον αγώνα ανήλθαν σε 89,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Η μέτρια χωρητικότητα της Τσέλσι σημαίνει ότι υστερεί σε σχέση με ορισμένους από τους αντιπάλους της στην Αγγλία, ιδίως στο Λονδίνο, όπου τρεις σύλλογοι (Άρσεναλ, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ) έχουν γήπεδα χωρητικότητας 60.000 ατόμων. Γίνεται νέα συζήτηση για ένα νέο γήπεδο ή ανακαινισμένο Stamford Bridge υπό τη νέα ιδιοκτησία, κάτι που θα έκανε τεράστια διαφορά για τον σύλλογο. Ο μέσος όρος θεατών για το 2022-23 ήταν 40.002.

Η εκπομπή μειώθηκε κατά 3% στα 264 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η εμπορική ροή του συλλόγου αυξήθηκε κατά 19% στα 245 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφειλόταν σε υψηλές πωλήσεις γύρω από δραστηριότητες εκτός αγώνα, συμπεριλαμβανομένων περιηγήσεων στα στάδια και εμπορευμάτων. Υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί την περίοδο που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ιδιοκτήτη του συλλόγου, Ρόμαν Αμπραμόβιτς πριν πουληθεί η Τσέλσι. Οι αυξημένες χορηγίες και τα έσοδα από νέες και ανανεωμένες συνεργασίες συνέβαλαν στη συνολική θέση.

Όταν ο σύλλογος εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία του Αμερικανού, Τόντι Μπόελι, οι αξίες των ποδοσφαιριστών αναθεωρήθηκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια των εγγραφών παικτών ύψους 24,9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μπόελι δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα μοντέλο πολλαπλών συλλόγων που θα περιλαμβάνει την Τσέλσι και συλλόγους που έχουν αγορασθεί από στρατηγικής άποψης , από διάφορες αγορές. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει, με την γαλλική, Στρασμπούρ ομάδα της Ligue 1 να αποκτάται έναντι 77,7 εκατομμυρίων ευρώ και να εξετάζονται κι άλλοι σύλλογοι στην Ευρώπη, αλλά και στη Νότιο Αμερική. .

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι η Τσέλσι ήταν πολύ κοντά στη ρευστοποίηση το 2022 και υπάρχουν αυξανόμενες φήμες ότι θα παραβιάσει τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας πολύ σύντομα, αλλά ο σύλλογος επιμένει ότι παρά τις τεράστιες δαπάνες της μεταγραφικής αγοράς, εξακολουθεί να συμμορφώνεται. Το καθεστώς Μπόελι έχει ήδη δείξει ότι είναι τόσο ανυπόμονο όσο και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ( είναι στον τέταρτο προπονητή τους, αλλά ο σύλλογος δεν έχει κερδίσει ούτε ένα τρόπαιο από το Champions League το 2021).. Μπορεί ακόμη να μετανιώσουν για την απόλυση του Τόμας Τούχελ . Παρόλο που η Τσέλσι πιστεύει ότι είναι εντός των ορίων, θα μπορούσε να υπάρξει μια φυγή εγχώριων ταλέντων προκειμένου να ισορροπήσουν τα βιβλία. Ο μισθός έχει επίσης αυξηθεί πολύ και χρειάζεται περικοπή.

Οι τεχνοκράτες του οικονομικού ποδοσφαίρου προβλέπουν κάτι σαν πώληση εκτάτκου ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτεθούν σε πιθανά πρόστιμα ή αφαιρέσεις βαθμών (βλέπε Έβερτον, Νότιγχαμ Φόρεστ) . Δεν αποκλείεται η Σαουδική Αραβική Pro League να είναι ένας χρήσιμος συνεργάτης για την εκφόρτωση ορισμένων ποδοσφαιριστών . Άλλοι προβλέπουν περαιτέρω δαπάνες για να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν την ομάδα της Τσέλσι σε μια επιτυχημένη μονάδα. Το σχέδιο ήταν, υποτίθεται, μια ανακατασκευή τεσσάρων «παραθύρων» και το ερχόμενο καλοκαίρι είναι το τέταρτο. Προφανώς, έχουν τα μάτια τους στον μασκοφόρο επιθετικό της Νάπολι, Βίκτωρ Οσιμέν ο οποίος σίγουρα θα ήταν μια μεταγραφή 100 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον….

Άλλοι ειδικοί, πιο κυνικοί υποστήριξαν ότι οι δαπάνες της Τσέλσι το 2022-23 έχουν μεταμορφώσει έναν σύλλογο που κάποτε ήταν μια ομάδα κυνηγώντας τον τίτλο σε αυτό που ήταν πριν φτάσει ο Αμπραμόβιτς το 2003, δηλαδή μία ομάδα που ήταν αρκετά καλή στις διοργανώσεις κυπέλλου. Ως έχουν, θα μπορούσαν ακόμη να φτάσουν στον δεύτερο τελικό του κυπέλλου της σεζόν, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουν τον σύλλογο που έχει αναλάβει τη θέση τους στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Μάντσεστερ Σίτι και την δεδομένη στιγμή αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο….