Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, σε βρετανικά μέσα

Eισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για τα φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για παράνομες πρακτικές που ισχύουν, διατάχθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου , Γεώργιο Οικονόμου που έχει την αρμοδιότητα εποπτείας στον αθλητικό χώρο.

Η έρευνα που θα ανατεθεί σε αρμόδιο εισαγγελέα για τα αθλητικά (εισαγγελέα Πρωτοδικών) δρομολογήθηκε με αφορμή όσα σε συνέντευξη του στο BBC κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνέντευξη Αλαφούζου προκάλεσε αντίδραση από την πλευρά του αντεισαγγελέα κ. Οικονόμου, όταν έλαβε γνώση του περιεχομένου της.

Μετά ταύτα κάλεσε σε άτυπη συνάντηση τον κ. Αλαφούζο για το περιεχόμενο της συνέντευξης του και στη συνέχεια ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί έρευνα από καιρό για τα κακώς κείμενα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, διέταξε έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής που θα διενεργηθεί από εισαγγελέα πρωτοδικών αρμόδιο για τα αθλητικά ,θα κληθούν σε κατάθεση ο κ. Αλαφούζος και άλλα πρόσωπα τα οποία θα κριθούν απαραίτητα από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αλαφούζος στο BBC: «Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο φέρνει βία»

Ο Αλαφούζος μίλησε στον Γιώργο Οικονόμου για περίπου δύο ώρες, με αφορμή πρόσφατες συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα, όπως το Sky Sports, το BBC και το Reuters, όπου και αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού ρωτήθηκε για όσα γνωρίζει αναφορικά με τον παράνομο στοιχηματισμό και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τα περιστατικά βίας στους αγώνες των ελληνικών ομάδων.

Ο ισχυρός άνδρας των «πρασίνων» ανέφερε στο BBC πως «Χάσαμε χορηγούς, εισόδημα, επειδή κανείς δεν ενδιαφερόταν. Υπήρχε βία επειδή η διαφθορά οδηγούσε στην βία – αυξάνει την βία. Δεν είναι ο μόνος λόγος που έχουμε χουλιγκανισμό (στην Ελλάδα), αλλά όταν μία μερίδα οπαδών αισθάνεται πως κλέβουν από την ομάδα της τα παιχνίδια γίνεται βίαιη και αυτό έχει ένα ακόμη πιο αρνητικό αντίκτυπο. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Για τους Έλληνες παίκτες που φεύγουν στο εξωτερικό:

«Η διαφθορά έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παίκτες να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αν αυτοί νομίζω πως τα παιχνίδια είναι αλλοιωμένα, το μέλλον του είναι περιορισμένο εδώ».

Για τα μέσα που υπάρχουν για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς:

«Τα καλύτερα μέσα για να πολεμήσεις την διαφθορά είναι μέσω της διαφάνειας… Με το VAR και επίσης τα ψηφιακά μέσα, οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά, αλλά και να βλέπουν περισσότερα πράγματα…Τώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, γιατί όλοι πλέον μπορούν να δουν τι συμβαίνει».

Για τη βία: «Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν καλύτερη δουλειά και δεν εφαρμόσουν το νόμο, τότε τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Το γεγονός αυτό συζητήθηκε και με τον προεδρο της UEFA και τον πρωθυπουργό παρόντες, οπότε αναπόφευκτα αυτό είναι κάτι θετικό».

Αλαφούζος στο Reuters: «Υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η UEFA πρέπει να παρέμβει»

«Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό η UEFA να συμμετέχει πιο ενεργά στις υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρ’ όλο που κάθε ομοσπονδία είναι ανεξάρτητη. Χάρηκα πολύ που αφιέρωσαν χρόνο για να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μικρή χώρα με το ποδόσφαιρο. Ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Η αστυνόμευση είναι πολύ σημαντική. Η ιδιωτική ασφάλεια δεν μπορεί να κάνει σωματικούς ελέγχους, να εντοπίζει τα πλαστά εισιτήρια, δεν μπορεί να διενεργήσει ελέγχους ταυτότητας αν δεν έχουμε αστυνομία.

Υπάρχει διαφθορά. Η ΕΠΟ δεν έχει κάνει το παραμικρό γι’ αυτό εδώ και χρόνια. Αν δεν πειστεί η ομσπονδία να ελέγξει τη λειτουργία του ποδοσφαίρου, δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα. Νομίζω πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει την κατάσταση. Η UEFA προσπαθεί επίσης, αλλά δεν ξέρω πόση εξουσία πιστεύουν ότι έχουν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν το κάνει η UEFA».