Η Πανδώρα Μαμελετζή γράφει για το φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα του Τιμ Κρούγκερ που κινείται μεταξύ κοσμικού θρίλερ και υπερβατικού love story
Είδαμε την ταινία ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (UNIVERSAL THEORY) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»
1962 – Σε ένα επιστημονικό συνέδριο φυσικής στις Άλπεις, ο Γιοχάνες, ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διπλωματική του γύρω από μια προκλητική θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων πραγματικοτήτων, ενώ σύντομα παράξενα φαινόμενα γύρω του μοιάζουν να την επιβεβαιώνουν: δυσοίωνες φιγούρες, αλλόκοτοι σχηματισμοί νεφών στον ουρανό, ανεξήγητοι θάνατοι και σωσίες, και μια μυστηριώδης πιανίστρια την οποία ερωτεύεται σφόδρα.
Η ταινία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και διαγωνίζεται και στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, είναι ένας φόρος τιμής στον Χίτσκοκ και στα χολιγουντιανά φιλμ νουάρ των δεκαετιών ’40 – ’50, ενώ οι επιρροές από την τριλογία «Europa» του Λαρς φον Τρίερ και το «π» του Ντάρεν Αρονόφσκι αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά σε αυτό το φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα που κινείται μεταξύ κοσμικού θρίλερ και υπερβατικού love story. Ασπρόμαυρο φιλμ, αψεγάδιαστη φωτογραφία από τον Roland Stuprich, ντισόλβ μοντάζ και επιβλητική μουσική που εντείνει το σασπένς, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν πόλο έλξης για το κοινό.
Μετά την προβολή ακολούθησε Q&A με τον σκηνοθέτη και συν -σεναριογράφο Τιμ Κρούγκερ και την παραγωγό Βικτόρια Στόλπε. Μεταξύ άλλων, ο Κρούγκερ ανέφερε ότι προετοίμαζε την ταινία 8 χρόνια και ότι πάνω από όλα η ταινία αυτή είναι «μια κινηματογραφική εμπειρία ανοιχτή σε μεταφράσεις, ένα ταξίδι γνώριμο αλλά συνάμα περίεργο». Από την πλευρά της η Στόλπε τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κινήθηκε αμέσως μόλις διάβασε το σενάριο καθώς αυτή η ταινία ξέφευγε από τις συνηθισμένες νόρμες των γερμανικών ταινιών.
UNIVERSAL THEORY
(ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, 118’)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Timm Kröger
ΣΕΝΑΡΙΟ: Timm Kröger, Roderick Warich
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Roland Stuprich
ΜΟΥΣΙΚΗ: Diego Ramos
ΜΟΝΤΑΖ: Jann Anderegg
ΗΘΟΠΟΙΟΙ : Jan Bülow, Olivia Ross, Hanns Zischler, Gottfried Breitfuss, Philippe Graber, David Bennent