Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει την ερευνητική έκθεση «Early International Migration of Youth Players in Europe and their career paths (2011-2022)» η οποία θα προσφέρει στους συλλόγους ανεκτίμητη γνώση και θα τους βοηθήσει στις μεταγραφές νέων ποδοσφαιριστών

Η εκτενής έρευνα της ECA, εξετάζει εις βάθος τις διεθνείς μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών από το 2011 έως το 2022 σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών , πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA και το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES).

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου της ECA, Πούγια Γιαγκουμπίνια, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στον περίπλοκο κόσμο της μετανάστευσης νέων ποδοσφαιριστών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είναι πολύτιμος πόρος για τους συλλόγους μας, που τους επιτρέπει να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο.”

Καθώς αποκαλύπτουμε δημόσια αυτήν την εις βάθος έρευνα, αρκετά βασικά στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο:

Γεωγραφικές ροές ανηλίκων: Η μελέτη εξετάζει τη γεωγραφική δυναμική των διεθνών ροών ανηλίκων ποδοσφαιριστών , τόσο πριν, όσο και μετά την εφαρμογή του Brexit. Υπογραμμίζει βασικές χώρες που εμπλέκονται στην παγκόσμια μεταγραφή ανήλικων ποδοσφαιριστών .

Αντίκτυπος του Brexit: Η μελέτη αποκαλύπτει ένα «φαινόμενο αντικατάστασης» μετά τη θέσπιση της συμφωνίας για το Brexit, με αποτέλεσμα οι βρετανικοί σύλλογοι να μην έχουν πλέον άδεια να στρατολογούν ανήλικους ποδοσφαιριστές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαδρομές Καριέρας: Η έρευνα εμβαθύνει στις διαδρομές καριέρας περισσότερων από 1.200 ποδοσφαιριστών που πήγαν στο εξωτερικό πριν από την ηλικία των 18 ετών σε ομάδες υψηλότερων αθλητικών επιπέδων.

Επιστροφή Μετανάστευση και Επιτυχία στο Εξωτερικό: Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που έφυγαν ως ανήλικοι για ομάδες υψηλότερου επιπέδου επέστρεψαν στην πατρίδα τους πριν από την ηλικία των 23 ετών για να ξεκινήσουν ή να ξαναρχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η πρόωρη αναχώρηση στο εξωτερικό δεν εγγυάται την επιτυχία σε αθλητικούς όρους ούτε για τους συλλόγους που στρατολογούν ούτε για τους ποδοσφαιριστές που προσλαμβάνονται.

Αριθμοί και Προέλευση: Η έρευνα παρουσιάζει αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τις εξαιρέσεις που χορηγούνται για διεθνείς μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών σε συλλόγους που ανήκουν σε εθνικές ενώσεις που ανήκουν στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Προορισμοί: Αγγλικοί και ιταλικοί σύλλογοι επισημαίνονται ως οι κύριοι εισαγωγείς ανήλικων ποδοσφαιριστών , με τη Γερμανία να ακολουθεί πίσω. Παρατηρείται γεωγραφική συγκέντρωση στις προσλήψεις ανήλικων ποδοσφαιριστών , με ορισμένες ενώσεις να είναι πιο δραστήριες από άλλες.

Δίκτυα και διαδρομές: Η μελέτη διερευνά διαδρομές μετανάστευσης για ανήλικους ποδοσφαιριστές , με την Ιρλανδία προς την Αγγλία να είναι η κύρια διαδρομή. Συζητούνται δίκτυα «εισερχόμενων» ενώσεων, με την Αγγλία και την Ιταλία να είναι σημαντικοί αποδέκτες ανηλίκων.

Σύλλογοι και Υπόλοιπα: Παρατηρείται υψηλότερη συγκέντρωση εισερχομένων σε σύγκριση με εξερχόμενες, με λίγες μόνο συσχετίσεις να έχουν θετική ισορροπία μεταξύ αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αθλητικό επίπεδο και σύλλογοι: Παρουσιάζεται μια αθλητική προοπτική, η οποία υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ανήλικοι ποδοσφαιριστές εντάσσονται σε ομάδες υψηλότερου επιπέδου όταν μετακομίζουν στο εξωτερικό (σχεδόν τα 3/4 των περιπτώσεων).

Αξιολόγηση της επιτυχίας σταδιοδρομίας: Αυτό το μέρος της έρευνας αναλύει την πορεία της καριέρας των ποδοσφαιριστών στους οποίους χορηγήθηκαν εξαιρέσεις από τη FIFA για να μετακινηθούν στο εξωτερικό ως ανήλικοι μεταξύ 2011 και 2017. Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί το επίπεδο επιτυχίας στην καριέρα αυτών των ποδοσφαιριστών, μετρώντας παράγοντες όπως π. συμμετοχή σε επίσημους αγώνες, εμφανίσεις εθνικών ομάδων και το αθλητικό επίπεδο των συλλόγων που απασχολούν.

Μεθοδολογία και Επιλογή Δείγματος: Η μελέτη επιλέγει ένα δείγμα 1.223 ποδοσφαιριστών που εντάχθηκαν σε έναν σύλλογο σε υψηλότερο αθλητικό επίπεδο από τον σύλλογο αναχώρησής τους. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές αναλύονται με βάση τη συμμετοχή τους σε αγώνες για διάφορες ομάδες και εθνικές ομάδες.

Περιορισμένος αντίκτυπος στις ομάδες στρατολόγησης: Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν ως ανήλικοι σε ομάδες υψηλότερου επιπέδου έπαιξαν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα έως την ηλικία των 23 ετών, η πλειονότητα δεν έπαιξε εκτενώς για τις πρώτες ομάδες των συλλόγων στρατολόγησης.

Διεθνής Εμπειρία: Η έρευνα εξετάζει το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που απέκτησαν διεθνή εμπειρία παίζοντας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Conference League) και για ομάδες κάτω των 21 ετών ή εθνικές ομάδες.

Διάφορα Επίπεδα Επιτυχίας: Η μελέτη υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα στην επιτυχία σταδιοδρομίας μεταξύ των ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν ως ανήλικοι. Το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν για εθνικές ομάδες κάτω των 21 ετών ποικίλλει ανάλογα με τις διάφορες ομοσπονδίες, γεγονός που δείχνει ότι η πρόωρη μετανάστευση δεν εγγυάται την επιτυχία σε αθλητικούς όρους.

Αλλαγές αθλητικού επιπέδου: Η έρευνα παρατηρεί αλλαγές στο αθλητικό επίπεδο των συλλόγων που απασχολούν ανήλικους μετανάστες ποδοσφαίρου. Ενώ οι ποδοσφαιριστές αρχικά βιώνουν μια σημαντική αύξηση στο αθλητικό επίπεδο μετά τη μετανάστευση, υπάρχει μια επακόλουθη αρνητική ανάκαμψη.

Επιστρεφόμενοι μετανάστες και δυσκολίες στο εξωτερικό: Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν ως ανήλικοι τελικά επιστρέφουν σε συλλόγους της ένωσης καταγωγής τους. Περίπου το 54% των ποδοσφαιριστών έπαιξαν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της οικείας ομοσπονδίας τους μετά τη μετανάστευση και το 83,1% των ποδοσφαιριστών που δεν είχαν επαγγελματική ομάδα στα 23 τους επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Η μελέτη υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παίκτες για να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.