Ο Μάνος Σταραμόπουλος συστήνει στο ελληνικό κοινό την Δρ. Δέσποινα Μαυρομάτη, ευρέως αναγνωρισμένη ειδικός στο διεθνές αθλητικό δίκαιο και διαιτητής στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο η οποία πρόσφατα είχε αναλάβει και την δύσκολη υπόθεση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού όπου αγόρευσε για αρκετές ώρες

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο εξωτερικό με την δουλειά και τις ικανότητές τους καταφέρνουν και εισέρχονται σε σημαντικά πόστα και να ξεχωρίζουν. Έτσι λοιπόν η Ελληνίδα (τιμή για την χώρα μας) Δρ. Δέσποινα Μαυρομάτη είναι ένα κορυφαίο όνομα στο αθλητικό δίκαιο σύμφωνα με ειδικούς του εν λόγω θέματος, (που μίλησα) οι οποίοι την περιγράφουν ως «μια καταπληκτική δικηγόρο με τεράστιες γνώσεις και εξειδίκευση όταν πρόκειται για διαφορές ενώπιον του CAS». Οπότε θεωρώ πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον μία συνέντευξη μαζί της για να γνωρίσουμε την Δρ. Μαυρομάτη, την οποία παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια και αποφάσισα πως έφθασε ο καιρός να την γνωρίσει και το Ελληνικό κοινό, καθώς πρόκειται για μία Εξόχως ενδιαφέρουσα δικαστή και γενικότερα ειδική σε αθλητικά θέματα.

Η κ. Μαυρομάτη χαίρει ισχυρής φήμης. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη ειδικός στο διεθνές αθλητικό δίκαιο και διαιτητής στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Παρέχει νομικές συμβουλές σε συλλόγους, αθλητές και ομοσπονδίες σε συμβατικά, πειθαρχικά και θέματα διακυβέρνησης και τους βοηθά στην αναγνώριση και εκτέλεση διαιτητικές αποφάσεις. Η Δρ. Μαυρομάτη είναι μέλος του Φορέα Οικονομικού Ελέγχου της UEFA (Επιτροπή Εφέσεων), ενώ κατ’ επανάληψη έχει διοριστεί ως διαιτητής σε πολλά δικαστήρια διεθνών ομοσπονδιών (World Athletics Diciplinary Tribunal, International Tennis Federation Independent Tribunal, Gymnastics Ethics Foundation, International Powerlifting ομοσπονδία). Συνέγραψε (με τον Ματιέ Ρίμπ ) την “Ερμηνεία κατ άρθρον του Κώδικα CAS” (2015, Bόλτερς Κλούβερ ) και κατατάσσεται ως «Ηγέτης σκέψης » WWL – Αθλητισμός και Ψυχαγωγία κάθε χρόνο από το 2018.

Ομιλεί απταίστως Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά…

Κυρίες και κύριοι η Δρ. Δέσποινα Μαυρομάτη.

1.Ας ξεκινήσουμε από που γεννηθήκατε;

Γεννήθηκα στην Δράμα και σπούδασα νομική στη Θεσσαλονίκη.

2. Απ’ότι γνωρίζω είσαστε από οικογένεια η οποία έχει δικηγορικό σημαντικό γραφείο. Έπαιξε ρόλο η παράδοση για να ακολουθήσετε το λειτούργημα αυτό;

Δεν υπήρχε καμία παράδοση. Ο πατέρας μου ήταν γεωπόνος και η μητέρα μου φιλόλογος. Όσο για τους συνονόματους συναδέλφους που είναι γνωστοί στο αθλητικό δίκαιο στην Ελλάδα, τί να πω, μάλλον το έχει το όνομα!

3. Στην Ελβετία πως βρεθήκατε λόγω μεταπτυχιακών σπουδών;

Στην Ελβετία ήρθα για το διδακτορικό μου στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, μετά από τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και μια πρακτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

4. Στον όμορφο αλλά και δύσκολο χώρο του ποδοσφαίρου τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εισέλθετε;

Οι συγκυρίες. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου εργάστηκα ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και στην διεθνή διαιτησία, που αποτελούν τα βασικά θεμέλια της αθλητικής διαιτησίας και του διεθνούς αθλητικού δικαίου γενικότερα. Αργότερα είχα την τύχη να εργαστώ για πολλά χρόνια στο CAS, στην αρχή ως σύμβουλος και μετέπειτα ως διευθύνουσα σύμβουλος. Σχεδόν το 80% των υποθέσεων που εκδικάζονται στο CAS αφορούν το ποδόσφαιρο. Ο χώρος του διεθνούς αθλητικού δικαίου και κυρίως του ποδοσφαίρου με συνεπαίρνει, ακόμη και τόσα χρόνια μετά, γιατί βλέπω τις προκλήσεις της ρύθμισης ενός τόσο σημαντικού αθλήματος σε Ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και την επιρροή της διεθνούς νομολογίας που παράγει το CAS.

5. Είσαστε μία από τις δύο Ελληνίδες δικαστές στο CAS (η άλλη είναι η Λίνα Σουλούκου CEO της Ρόμα), πράγμα που αποτελεί τιμή για εσάς, και την Λίνα φυσικά. Πως έγινε αυτό;

Είναι σίγουρα τιμή μου. Πώς έγινε αυτό; Θέλω να πιστεύω χάρη στις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία μου στο αθλητικό δίκαιο. Τα τελευταία 16 χρόνια έχω γνωρίσει το CAS από διάφορες πλευρές, στην αρχή ως σύμβουλος, μετά ως δικηγόρος / εμπειρογνώμων και εδώ και ένα σχεδόν χρόνο ως δικαστής…Έχω συγγράψει με τον Γενικό Διευθυντή του CAS την αναλυτική ερμηνεία του κώδικα του CAS (η δεύτερη έκδοση θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο) και έχω εντρυφήσει στη νομολογία τόσο του CAS όσο και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο οποίο μπορούν να προσβληθούν οι αποφάσεις του CAS για πολύ περιορισμένους λόγους.

6. Τώρα είστε στην επιτροπή ελέγχου της ΟΥΕΦΑ. Μιλήστε μας γι αυτό..

Είναι εξίσου μεγάλη τιμή μου που είμαι μέλος της εξαμελούς επιτροπής οικονομικού ελέγχου της ΟΥΕΦΑ (στο τμήμα εφέσεων). Η ΟΥΕΦΑ έχει αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να τιθασεύσει τα έμμεσα μέλη της, δηλαδή τις ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνει. Οι κανονισμοί στοχεύουν στο να βελτιώσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ομάδων και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γενικότερα, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τους πιστωτές. Πέρα από τις τεχνικές και οικονομικές πλευρές των κανονισμών, υπάρχει ένα καθαρά νομικό κομμάτι στο ρόλο της επιτροπής εφέσεων που κρίνει όχι μόνο αν οι κανονισμοί τηρούνται σωστά, αλλά και αν οι πρωτόδικες αποφάσεις είναι ορθές με βάση τους κανονισμούς και πρόσθετα το Ελβετικό δίκαιο και την υπάρχουσα νομολογία.

7. Πρόσφατα είχατε αναλάβει και την δύσκολη υπόθεση Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού όπου αγορεύσατε για αρκετές ώρες. Σίγουρα καταρρίψατε πολλά ρεκόρ.

Ήταν σίγουρα μια περίπλοκη υπόθεση, ωστόσο δεν μπορώ να σχολιάσω υποθέσεις στις οποίες ήμουν δικαστής.

8. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο το παρακολουθείτε; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο ισχυρό;

Δεν παρακολουθώ από κοντά το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Περισσότερο βλέπω τις Ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το ποδόσφαιρο μου αρέσει ως άθλημα, ως θέαμα, ως στρατηγική αλλά ομολογώ ότι προτιμώ να κρατώ τις αποστάσεις μου και να επικεντρώνομαι στις ενδιαφέρουσες νομικές προκλήσεις που ανακύπτουν σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όσο για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα προς μίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

9. Ο νέος νόμος μετά τα τραγικά συμβάντα των Κατσουρή και Λιγγερίδη θα βοηθήσει προς την καλυτέρευση του ώστε να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν με άνεση στο γήπεδο;

Σίγουρα η βία και ο φανατισμός καταστρέφουν τις πανέμορφες στιγμές και συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο. Όσα συνέβησαν πέρυσι ήταν τραγικά και καταδικαστέα. Το τίμημα είναι τεράστιο και τελικά το πληρώνουν και οι ίδιες οι ομάδες – πέρα από τους φιλάθλους. Η ομαδική βία είναι μια πληγή που απαιτεί μια πιο συνολική προσέγγιση. Η πρόληψη είναι κατά τη γνώμη μου πιο σημαντική από την καταστολή. Ο νέος νόμος ήταν άκρως αναγκαίος, ειδικά όσον αφορά το πιο αυστηρό πλαίσιο σχετικά με τη διάθεση των εισιτηρίων και τις υποδομές ασφαλείας ων γηπέδων, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει πολλά όσο οι ίδιες οι ομάδες δεν αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των οπαδών τους. Και ο μόνος τρόπος να το καταλάβουν είναι να δουν το ίδιο τους το συμφέρον

10. Το καλοκαίρι έχουμε το 17ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ποια ομάδα θεωρείται ως φαβορί;

Η ομορφιά του ποδοσφαίρου έγκειται στην ελπίδα ότι οποιαδήποτε από τις ομάδες θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, όπως το 2004.