Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει πως έως τώρα όλοι μιλούσαν για τους Πορτογάλους προπονητές που εργάζονται με επιτυχία (οι περισσότεροι) σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αλλά ξαφνικά μπαίνουν στην μέση δυνατά και οι Βάσκοι
Η επιτυχία του Τσάμπι Αλόνσο με την Μπάγερ Λεβερκούζεν και η δυνατότητα να προσφέρει στον γερμανικό σύλλογο τον πρώτο του τίτλο στην Μπουντεσλίγκα. Η Άστον Βίλα βρίσκει νέα επίπεδα επιτυχίας υπό τον Ουνάι Έμερι και διεκδικεί την πρώτη τετράδα της Premier League. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ κέρδισε τον όμιλό της στο UEFA Champions League ασχέτως αν στη φάση των 16 ηττήθηκε εκτός έδρας από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ακόμη και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ευημερία της Άρσεναλ υπό τον Μίκελ Αρτέτα, ενώ και εδώ στην Ελλάδα είδαμε όλοι μας έναν εντελώς διαφορετικό Ολυμπιακό, το βράδυ της Πέμπτης απέναντι στην Φερεντσβάρος με καθοδηγητή τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.
Καθένα από αυτά τα ζητήματα έχει ένα κοινό θέμα, και προέρχεται από την περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας, η οποία έχει γίνει εστία για διοικητική επιτυχία και πρόοδο στην Ευρώπη.
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει εργαστεί για να αναπτύξει ταλέντα στην περιοχή των Βάσκων που έχουν φτάσει σε μεγάλα επίπεδα σε όλη την Ευρώπη. Τώρα, το προϊόν αυτής της εξέλιξης εμφανίζεται πλήρως. Οι δύο προπονητές που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες στους αντίστοιχους συλλόγους τους προέρχονται από παρόμοιες ανατροφές, ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Ουνάι Έμερι. Και οι δύο ξεκίνησαν την καριέρα τους στο σύστημα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τώρα, έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους σε όλη την Ευρώπη, όπου οι σύλλογοι τους είναι οι ωφελούμενοι.
Ο Ουνάι Έμερι δεν μπήκε ποτέ στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ ως ποδοσφαιριστής. Όμως, τα σχόλια κατά τη διάρκεια της προπονητικής του θητείας στη Σεβίλλη δείχνουν ότι αυτό που κάνει τη Ρεάλ Σοσιεδάδ να ξεχωρίζει είναι η κουλτούρα της περιοχής. Η περιοχή αφήνει μια μόνιμη εντύπωση σε όσους κατάγονται από αυτήν.
« Έχω μια αίσθηση txuri-urdin Euskera για το γαλανόλευκο, πέρασα 10 χρόνια στην Ρεάλ (Σοσιεδάδ) , την παρακολουθώ από μακριά αλλά πολύ στενά, γιατί ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς μου θα είναι πάντα txuri-urdin, και ξέρω τι σημαίνει η Ρεάλ για την Γκουιθπουθκόα», είπε ο Έμερι το 2015.
Γιατί η Ρεάλ Σοσιεδάδ παράγει σπουδαία προπονητικά μυαλά
Το να έχεις ένα αίσθημα σύνδεσης φτάνει μόνο τακτικά μέσα στο γήπεδο. Ο Ουνάι Έμερι και ο Τσάμπι Αλόνσο είναι μόνο δύο από τους προπονητές που προήλθαν από την ανατροφή στο σύστημα νέων της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Το σημερινό αφεντικό της Σοσιεδάδ, Ιμανόλ Αλγκουασίλ και ο Χουλέν Λοπετέγκι έβαλαν τις ρίζες τους στην Ρεάλ Σοσιεδάδ. .
Ένα κοινό πράγμα που έχει ο καθένας από αυτούς τους προπονητές είναι η επιμέλεια. Κάθε μικρό μέρος μιας ομάδας ή ακόμα και ενός ποδοσφαιριστή έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ολόκληρης της μηχανής. Παρόμοια με προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Ουνάι Έμερι εμφανίζονται τακτικά να προπονούν τους ποδοσφαιριστές τους μετά το τελευταίο σφύριγμα.
Τακτικά, το βασκικό ποδόσφαιρο βασίζεται στην κατοχή, καθώς η επιτυχία είναι συχνά στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ κατατάσσεται τακτικά στην κορυφή σε μέσο όρο κατοχής μεταξύ των ομάδων της LaLiga.
Οι αναφορές το συνδέουν με τον Antiguoko (Αντιτζουόκο) . Αυτή είναι μια αυστηρά νεανική ομάδα στο Σαν Σεμπαστιάν, την πατρίδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Με το πέρασμα των ετών , έχει γίνει πεδίο αποδείξεων για Νέους κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Η Αντιτζουόκο (κάτι αντίστοιχο της Λα Μασία) ανέπτυξε τους Τσάμπι Αλόνσο, Μικέλ Αρτέτα ,Άντονι Ιραόλα και άλλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι συνέχισαν να παίζουν για την Ρεάλ Σοσιεδάδ, την Αθλέτικ Κλάμπ (Μπιλμπάο) ή άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι καθένας από αυτούς τους τρεις ποδοσφαιριστές επιβλέπει έναν σύλλογο που διαφημίζει την κατοχή. Ακόμη και η Μπόρνμουθ, η οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη χρηματοδότηση των κορυφαίων συλλόγων, έχει περίπου το 45% της κατοχής κάθε παιχνιδιού.
«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής εκεί, αλλά και την προπονητική μου καριέρα», είπε ο Ιραόλα στο Sky Sports. «Κάνουν πολύ καλά πράγματα. Είναι εκπληκτικό ότι είναι ακόμη γνωστοί. Είναι ένα πραγματικά, πολύ μικρό κλαμπ από το Σαν Σεμπαστιάν. Αλλά, μεταξύ των ακαδημιών, είναι ένας μεγάλος σύλλογος».
Η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο και η Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι έχουν ισχυρά στοιχεία κατοχής και αυτό προέρχεται από την ανατροφή τους ως νεαροί ποδοσφαιριστές στη χώρα των Βάσκων.
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ επωφελείται επίσης στην Ευρώπη παρά τους αποφοίτους αλλού
Συχνά, οι σύλλογοι που χωρίζουν τους δρόμους τους με τους προπονητές μένουν ανεπαρκείς. Ωστόσο, η συχνότητα της Ρεάλ Σοσιεδάδ στην παραγωγή ταλέντων δεν άφησε κανένα πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε, ο Ιμανόλ Αλγκουασίλ είναι επίσης προϊόν του συστήματος νέων της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Αυτό που κατάφερε να κάνει με την ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν είναι αξιοσημείωτο.
Ο Αλγκουασίλ ανέλαβε μια ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ που αιωρούνταν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα το 2018/19. Η συνεχής βελτίωση οδήγησε στο τερματισμό της LaLiga στην ένατη, μετά στην έβδομη, στη συνέχεια στην πέμπτη και μετά στην 6η θέση.
Τέλος, την περασμένη σεζόν, η Ρεάλ Σοσιεδάδ τερμάτισε στην πρώτη τετράδα για να επιστρέψει στο UEFA Champions League για πρώτη φορά από το 2013/14. Εκείνη τη σεζόν, η Ρεάλ Σοσιεδάδ πήρε έναν βαθμό σε έναν όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Φέτος, η Σοσιεδάδ κέρδισε τον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκρίνοντας στη φάση των νοκ άουτ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες σε έναν όμιλο με Ίντερ, Μπενφίκα και Ζάλτσμπουργκ είναι μια ισχυρή επιστροφή. Η επιβράβευση για τον τερματισμό στην κορυφή του ομίλου είναι η πρόσφατη αναμέτρηση με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Κυλιάν Μπαπέ (ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σαιζόν αποχωρεί από την Παρί) θα αγωνισθεί στο «Ανοέτα» και η ικανότητα της Ρεάλ Σοσιεδάδ θα την κάνει διεκδικήτρια για την πρόκριση. Αυτό είναι ένα εύσημα για τον Αλγκουασίλ και την Ρεάλ Σοσιεδάδ που έχει αναπτύξει, αλλά και για την περιοχή των Βάσκων συνολικά και για όσα έχει παράγει.
O Μεντιλίμπαρ
Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι Βάσκος είναι και ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, ο 62χρονος Βάσκος, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες την περυσινή αγωνιστική σαιζόν ανέλαβε τις τύχες της Σεβίγια, την έσωσε από δύσκολες καταστάσεις. Την οδήγησε στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λίγκ, καθώς και στον τελικό του Σούπερ κυπέλλου Ευρώπης απέναντι στην πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Σίτι (επικράτησε στην διαδικασία των πέναλτι η αγγλική ομάδα). Και το βράδι της Πέμπτης για το τρίτο τη τάξει Ευρωπαϊκό τρόπαιο το Κόνφερενς, παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό Ολυμπιακό, ο οποίος πέραν της σίγουρα σημαντικής νίκης του με 1-0 επί της Ουγγρικής, Φερεντσβάρος, το πιο σημαντικό (για εμένα τουλάχιστον) είναι ότι έδειξε μία ομάδα με αρετές, με συνδυασμούς με δημιουργικό ποδόσφαιρο, με ταχύτητα. Αυτό που θέλουν όλοι οι φίλαθλοι αλλά φυσικά έχει δρόμο μπροστά του για να βελτιώσει ορισμένα θέματα, που θα τον κάνουν ακόμη πιο ισχυρό…Και μπορούμε να πούμε ο Μεντιλίμπαρ κέρδισε το πρώτο μικρό στοίχημα…