Το EURO 2024 πλησιάζει και ο Μάνος Σταραμόπουλος θυμάται τις 20 στιγμές που οι Άγγλοι οπαδοί θέλουν να ξεχάσουν
Το καλοκαίρι του 2024 πλησιάζει και η εθνική Αγγλίας η οποία διαθέτει σπουδαίους ποδοσφιριστές (Κέιν, Μπέλινγχαμ, Σακά, Γκρίλις κ.α) θεωρείται για μία ακόμη φορά ως ένα από τα φαβορί. Όμως το παρελθόν της είναι σημαδεμένο από 20 οδυνηρές και άσχημες νύχτες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον…
Η ιστορία του ποδοσφαίρου της εθνικής Αγγλίας είναι γεμάτη με απογοήτευση και ανεπαρκείς επιδόσεις, με μόνο ένα σημαντικό τρόπαιο να καυχιέται (και αυτό επιτεύχθηκε σχεδόν πριν από 60 χρόνια) . Η επανάληψη αυτών των στιγμών απελπισίας και στενοχώριας στο γήπεδο δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά μερικές φορές η δυστυχία χρειάζεται παρέα.
Θα παρουσιάσουμε κατωτέρω με χρονολογική σειρά 20 στιγμές που σίγουρα οι φίλοι της εθνικής Αγγλίας θα ήθελαν να μην θυμούνται:
- Φιλικό εντός έδρας το 1949: Όχι όμως και τόσο γλυκό
Το Γκούντισον Παρκ του Λίβερπουλ ήταν η τοποθεσία που παραμένει μια από τις πιο ιστορικά σημαντικές ποδοσφαιρικές στιγμές στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας. Σε ένα φιλικό στις 21 Σεπτεμβρίου 1949, η Αγγλία υποδέχτηκε τους Ιρλανδούς γείτονές της. Αυτή δεν ήταν η πιο δυνατή αγγλική ομάδα που παρουσιάσθηκε στο γήπεδο, αλλά οι Μπιλι Ράιτ και Τομ Φίνει (δύο από τα κορυφαία αστέρια της εποχής) ήταν μεταξύ των βασικών της ενδεκάδας. Η εθνική Αγγλίας ήταν επιθετική από νωρίς , αλλά η Ιρλανδία ξεπέρασε την καταιγίδα και σκόραρε με το πέναλτι του Κον Μάρτιν στο 38΄. Στη συνέχεια ήρθε κι ένα δεύτερο γκολ από τον Πίτερ Φάρελ της Έβερτον. Το αποτέλεσμα: νίκη 2-0 για την Ιρλανδία, η οποία χάρισε στην Αγγλία την πρώτη της ήττα από άλλη χώρα εντός έδρας.
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1950: Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει
Ένα χρόνο μετά την έκπληξη της Αγγλίας από την Ιρλανδία, η εθνική ομάδα των «τριών λιονταριών» γνώρισε μια σχεδόν αδιανόητη ήττα στο μεγαλύτερο από όλα τα στάδια. Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, με την Βραζιλία ως οικοδεσπότη, τα «3 λιοντάρια» είχαν ήδη μια νίκη στους ομίλους ,και είχαν ένα πλεονέκτημα απέναντι στον προσεχή αντίπαλό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές τόσο σε ταλέντο όσο και σε εξέχουσα θέση. Η Αγγλία ήταν οι γίγαντες του ποδοσφαίρου ενώ η ομάδα των ΗΠΑ ήταν μάλλον αποσπασματική. Όμως , η εθνική Αγγλίας απέτυχε να μετατρέψει σε γκολ τις πολλές ευκαιρίες που είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Σα να μην έφτανε μόνο αυτό στο 32’ ο Αμερικανός Τζό Γκάτζενς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Αγγλων γράφοντας το 1-0 για τις ΗΠΑ. Άγγλοι αναλυτές και τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή αποκαλούσαν απλώς το αποτέλεσμα «απίστευτο».
- Euro 1968: Ηττημένη ξανά
Η εθνική Αγγλίας απομάκρυνε δύο χρόνια από τον χαρμόσυνο θρίαμβό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν σχεδόν δεύτερη φύση να πιστεύουν άπαντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι μια δυναστεία βρισκόταν στο στάδιο της δημιουργίας. Όταν έφτασαν στους ημιτελικούς κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, οι Άγγλοι βρέθηκαν σε μια φυσική κατάσταση, συχνά απαράδεκτη οριακά. Να σκεφτεί κανείς τη χάρη και την τιμή του παιχνιδιού. Η απογοήτευση της Αγγλίας δημιούργησε και ίσως οδήγησε στο γκολ του Ντράγκαν Τζάιτς (ένας από τους κορυφαίους Σέρβους όλων των εποχών, αριστερό εξτρέμ που μάγευε) για την Γιουγκοσλαβία στο 86΄. Αυτό αποτέλεσε μια απροσδόκητη νίκη 1-0 επί της Αγγλίας, η οποία πήγε στην τρίτη θέση.
- Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 201974: Ο «Κλόουν» γελάει για τελευταία φορά
Στις 17 Οκτωβρίου 1973, η εθνική Αγγλίας χρειαζόιταν απλά να νικήσει την Πολωνία στο μέσα στο Γουέμπλεϊ για να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 που φιλοξενήθηκε από την (τότε) Δυτική Γερμανία. Πριν από τον αγώνα, και προφανώς λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης, ο επιθετικός των «3 λιονταριών» , ο Μπράιαν Κλάφ , παρατήρησε ότι ο υψηλόσωμος Πολωνός τερματοφύλακας Γιαν Τομασέφσκι ήταν ένας «κλόουν του τσίρκου με γάντια». Λοιπόν, ο “κλόουν” ήταν αυτός που γελούσε και πανηγύριζε όταν ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα. Αν και η Αγγλία είχε 36 ευκαιρίες , , 26 κόρνερ και πέτυχε μόλις ένα γκολ, ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Κορυφαίος της αναμέτρησης ο Τομασέφσκι ο οποίος πραγματοποίησε την εμφάνιση (ίσως) και της ζωής του. Το αποτέλεσμα κράτησε την Αγγλία εκτός Μουντιάλ για πρώτη φορά από το ντεμπούτο της το 1950.
5.1978 Πρωτάθλημα Βρεταννίας : Το κεντρί της Σκωτίας
Αποφασισμένη να επιστρέψει στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού έχασε το ’74, η Αγγλία είχε γεμάτα τα χέρια της προσπαθώντας να επιστρέψει σε αυτην την κορυφαία διοργάνωση για το 1978. Όμως δεν θα συνέβαινε, καθώς οι ελπίδες των Τριών Λιονταριών διαψεύστηκαν, κυρίως, εν μέσω της ήττας με 2-1 από την Σκωτία και μάλιστα μέσα στο Γουέμπλεϊ. Η υπεροχή στον αέρα του Γκόρντον Μακ Κουίν και του Κένι Νταλγκλίς στο έδαφος, βοήθησαν την Σκωτία να κατακτήσει το διάσημο Διεθνές Πρωτάθλημα Μεγάλης Βρεταννίας , που εγκαταστάθηκε μεταξύ των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου – και οδήγησαν τους φιλάθλους τους να εισβάλουν χαρούμενα στο φημισμένο γήπεδο του Λονδίνου.
6.Παγκόσμιο κύπελλο του 1986: Το «Χέρι του Θεού» του Μαραντόνα
Υπάρχει σπάσιμο της καρδιάς, και μετά υπάρχει απλή απογοήτευση που προέρχεται από την αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει λίγο. Και οι δύο βίωσαν η Αγγλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ του ’86 απέναντι στον σούπερ σταρ Ντιέγκο Μαραντόνα και την πανίσχυρη Αργεντινή. Ο Μαραντόνα σημείωσε πέντε γκολ κατά τη διάρκεια του τουρνουά, με δύο από τα πιο διάσημα να έρχονται αμέσως μετά το ημίχρονο στη νίκη με 2-1 επί της αντίπαλης Αγγλίας. Η διαβόητη γροθιά του Μαραντόνα με το “Hand of God” (Χέρι του Θεού) ακολουθήθηκε από αυτό που ονομάζεται “Γκολ του Αιώνα”. Πέρασε σχεδόν όλη την άμυνα των Αγγλων διανύοντας μία απόσταση περίπουο 30 μ δίχως να μπορέσει κάποιος να τον ανακόψει. Το πρώτο γκολ βεβαίως ήταν αμφιλεγόμενο, ενώ το δεύτερο ήταν απλώς μια ακόμη αστοχία για την Αγγλία.Κι ένας προσωπικός θρίαμβος του αλησμόνητου Ντιέγκο.
7.Παγκόσμιο κύπελλο 1990: Και αρχίζει η …κατάρα
Τέσσερα χρόνια μετά το «τσίμπημα» του Μαραντόνα, η εθνική Αγγλίας επέστρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κατάφερε να σημειώσει τον καλύτερο της τερματισμό από τη γιορτή του ’66. Μια ομάδα αναμεμειγμένη με παλιούς- έμπειρους ποδοσφαιριστές και νέο αίμα. Η Αγγλία έκανε μια μάλλον εκπληκτική αύξηση φτάνοντας στα ημιτελικά υ 1990 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας. Η Γερμανία προηγήθηκε με κτύπημα φάουλ στο 60’ του Αντρέας Μπρέμε. Η Αγγλία ισοφάρισε με τον Γκάρι Λίνεκερ στο 80΄. . Ο αγώνας πήγε στα πέναλτι, όπου μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάρα των Τριών Λιονταριών σε αυτή την περιοχή στη διεθνή σκηνή γεννήθηκε πραγματικά. Οι Δυτικογερμανοί κέρδισαν με 4-3 και η Αγγλία πήγε για τον αγώνα της τρίτης θέσης, τον οποίο έχασε επίσης, 2-1απο την Ιταλία..
- Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994: Εντελώς αδυσώπητο
Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας ήταν η αδυναμία της χώρας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Με τον Γκρέιαμ Τέιλορ στο τιμόνι, η Αγγλία δεν φαινόταν να έχει πολύ δύσκολη κλήρωση για την πρόκριση στην φάση ι των ομίλων. Όμως , τα «Τρία Λιοντάρια» κατάφεραν να πάρουν μόνο έναν βαθμό σε δύο αγώνες έναντι της πρωτοεμφανιζόμενης Νορβηγίας, η οποία επικράτησε με 2-0 στο Όσλο (των λιοντραριών) τον Ιούνιο του 1993. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μια απογοητευτική ήττα 3-1 από την Ολλανδία ουσιαστικά έβαλε τέλος στις ελπίδες της Αγγλίας για μία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η όλη εμπειρία παραμένει ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από το ποδόσφαιρο της Αγγλίας έως σήμερα.
9.Ευρώ 1996: Τι θα μπορούσε να ήταν
Μετά από μια κακή εμφάνιση στο Euro του 1992 και την μη πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ’94, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν η χαμηλότερη στιγμή στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Ωστόσο, η πορεία των Λιονταριών στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του ’96 εντός έδρας , έδωσε νέα πνοή στις ελπίδες των φιλάθλων της . . Φυσικά, αυτή η ελπίδα θα διαψευστεί από μια εντελώς αποκαρδιωτική ήττα από τη Γερμανία στους ημιτελικούς. Το ματς έληξε 1-1 μετά από 90 λεπτά. Στην παράταση, ο Άλαν Σίρερ έχασε ελάχιστα τη σύνδεση με τον Πολ Γκασκόιν σε ένα πιθανό χρυσό γκολ και ο Ντάρεν Άντερτον έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Η πιο αποπληθωρική στιγμή ήρθε από τον νυν προπονητή της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στα πέναλτι. Κάθε πλευρά μετέτρεψε τις πρώτες πέντε προσπάθειές της σε γκολ , μετά ο Σάουθγκεϊτ ανέβηκε, χτύπησε και απέτυχε. . Ο Γερμανός, Αντρέας Μέλερ ακολούθησε σκοράροντας κάτι που έδωσε τη νίκη στην εθνική του ομάδα, βυθίζοντας τις καρδιές σε όλη την Αγγλία.
10.Παγκόσμιο κύπελλο του 1998: Ο «Μπεκς γίνεται κόκκινος»
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο και εθνικός θησαυρός στην Αγγλία ( τουλάχιστον για τους περισσότερους). Όμως , όταν αποβλήθηκε για ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Αργεντινό Ντιέγκο Σιμεόνε (ο σημερινός σπουδαίος προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης) στο δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνα που έληξε 2-2 στη φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας του ’98, έγινε στιγμιαία παρίας για τους δικούς του υποστηρικτές. Δίχως τον Μπέκαμ το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, όπου χωρίς έκπληξη η Αγγλία έχασε. Η συνέχεια άφησε τον ήρωα της Αγγλίας να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί για την αποτυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπεκς, η στιγμή εκείνην τον έχει στοιχειώσει έως σήμερα.
- Ευρώ 2000: Το λάθος έγινε στο τέλος
Οταν πέφτει η Αγγλία, τείνει να πέφτει με δραματικό τρόπο, όπως στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000. Αφού ηττήθηκε με 3-2 από την Πορτογαλία και κέρδισε τη Γερμανία με 1-0, η Αγγλία χρειαζόταν έναν μόλις βαθμό απέναντι στη Ρουμανία για να φτάσει στην φάση των νοκ άουτ. Ωστόσο, τα Λιοντάρια βρέθηκαν σε έναν αγώνα επιβίωσης στο Euro. Ο Μάικλ Όουεν έδωσε στην Αγγλία προβάδισμα 2-1 στο ημίχρονο, αλλά η Ρουμανία ισοφάρισε λίγο μετά την διακοπή του ημιχρόνου. Στη συνέχεια, σαν να ήξεραν οι θεοί του ποδοσφαίρου ότι ήταν ώρα να ματαιώσουν τις ελπίδες των οπαδών της Αγγλίας, ο Φιλ Νέβιλ αντιμετώπισε αδέξια τον Βιορέλ Μολντοβάν μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάτι που οδήγησε στο πέναλτι του Ιονέλ Γκάνεα στο 89’ για να τελειώσει άδοξα το τουρνουά για τα λιοντάρια. .
- Παγκόσμιο κύπελλο 2006: Περισσότερα δεινά με πέναλτι
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας προχώρησαν από την απογοήτευση του Μουντιάλ του ’98. Οκτώ χρόνια αργότερα, ήταν το επιτυχημένο φάουλ του σούπερ σταρ την ώρα που οδήγησε τα «3 Λιοντάρια» αποκλείοντας τον Ισημερινό στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στα προημιτελικά, τα επιθετικά δεινά της Αγγλίας συνεχίστηκαν. Ο αγώνας ήταν δίχως γκολ και να κρίνονται στα πέναλτι. . Έτσι, με την ιστορία να σηκώνει ξανά το άσχημο κεφάλι της, η Αγγλία υπέκυψε σε αυτό το σημείο του ανταγωνισμού. Έχασαν τρεις από τις τέσσερις ευκαιρίες τους από το σημείο του πέναλτι με τους αστέρες Φράνκ Λαμπάρντ, Στίβεν Τζέραρντ και Τζίεμι Κάραγκερ να αποτυγχάνουν όλοι να σκοράρουν.
- Προκριματικά του 2008: Το κύκνειο άσμα του Μακ Λάρεν
Η εθνική Αγγλίας χρειαζόταν μόνο μια ισοπαλία για να εξασφαλίσει μια θέση στο Euro 2008 – και πιθανότατα να σώσει την προπονητική παράσταση του Στιβ Μακ Λάρεν στο τιμόνι της εθνικής του ομάδας. Εμπόδιο ήταν η Κροατία, η οποία προηγήθηκε με δύο γκολ στο ημίχρονο. Η Αγγλία κατάφερε να ισοφαρίσει τον αγώνα, έως την ώρα που σκόραρε στο 75΄ο Μλάντεν Πέτριτς για να δώσει τελικά στην Κροατία τη νίκη εκείνη την ημέρα του Νοεμβρίου του 2007 στο Γουέμπλεϊ. Μια μέρα αργότερα ο ΜακΚλάρεν απολύθηκε.
- Παγκόσμιο κύπελλο του 2010: Το γκολ φάντασμα του Λαμπάρντ
Η Αγγλία μπορεί μόνο να ονειρευτεί τι θα μπορούσε να ήταν αν το γκολ του Φρανκ Λαμπάρντ μετρούσε όντως γκολ στη φάση των 16 σε αυτόν τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η Αγγλία προηγήθηκε της Γερμανία με 2-1 στο 38΄, όταν ο Λαμπάρντ έστειλε ένα εκπληκτικό σουτ από τα 20 μέτρα που αναπήδησε από το οριζόντιο δοκάρι και κάτω πέρα από τη γραμμή του τέρματος. Όμως , ο τερματοφύλακας της Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ άρπαξε γρήγορα την μπάλα και το παιχνίδι συνεχίστηκε μέσω του διαιτητή Χόρχε Λαριόντα , προς σοκ και απογοήτευση όχι μόνο των οπαδών της Αγγλίας, αλλά και εκείνων που παρακολουθούσαν τον αγώνα σε όλο τον κόσμο. Η Αγγλία φαινομενικά έμεινε συντετριμμένη μετά το περιστατικό και υπέκυψε σε 4-1.
- ΕΥΡΩ του 2012: Ιταλική δουλειά
Μετά την ισοπαλία με την Γαλλία, η Αγγλία πέτυχε νίκες με ένα γκολ κόντρα στη Σουηδία και την Ουκρανία και ανέβηκε στην κορυφή του Δ’ Ομίλου στο Euro 2012. Μετά πήγε στα προημιτελικά και είχε ραντεβού με την Ιταλία. Φυσικά, σαν να ήταν προβλέψιμη η πλοκή, ο αγώνας πήγε στα πέναλτι. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Αγγλία φάνηκε να είναι σε καλή κατάσταση όταν οι Στίβεν Τζέραρντ και Γουέιν Ρούνεϊ σκόραραν , ενώ οι Ιταλοί έχασαν ένα από τα δύο πρώτα τους. Όμως, όπως φαινόταν πάντα, τίποτε δεν είχε τελειώσει , για τα «Τρία Λιοντάρια»s καθώς οι Ασλει Γιάνγκ και Ασλει Κόουλ απέτυχαν αμφότεροι , ενώ η Ιταλία έκανε τρεις συνεχόμενες επιτυχίες και επικράτησε με 4-2.
16.Παγκόσμιο κύπελλο του 2014: Απόλυτο μηδέν
Η ήττα με αποκαρδιωτικό τρόπο στον γύρο νοκ-άουτ μιας μεγάλης διοργάνωσης είναι σκληρή, αλλά το να αποτυγχάνεις να βγεις από τη φάση των ομίλων σε μια διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι καθαρά «εγκληματική». Όταν πρόκειται για τη δυστυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας, το 2014 είναι εκεί ψηλά με τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία των εθνικών ομάδων. Τα Τρία Λιοντάρια δεν κέρδισαν ποτέ έναν αγώνα, έχασαν από την Ιταλία και την Ουρουγουάη, και μετά έπαιξαν με την Κόστα Ρίκα, φέρνοντας 0-0 σε έναν αγώνα δίχως νόημα. Ήταν η πρώτη φορά από το 1958 που η Αγγλία δεν κατάφερε να περάσει από την φάση των ομίλων. .
17.Euro 2016: Έμειναν άγαλμα
Από την αρχή του Euro 2016 φαινόταν ότι αυτή δεν θα ήταν η χρονιά της Αγγλίας. Τα Τρία Λιοντάρια δέχθηκαν πολύ εύκολο ένα γκολ στις καθυστερήσεις κα έφεραν ισοπαλία 1-1 με Ρωσία. Στη συνέχεια χρειάστηκαν τους δικούς τους ηρωισμούς από τον Ντάνιλ Στάριτζ για να νικήσουν την Ουαλία με 2-1 πριν αντιμετωπίσουν την Σλοβακία (0-0). Αν και μάλλον χωρίς έμπνευση, η Αγγλία μπόρεσε να προκριθεί στον γύρο των νοκ άουτ, όπου η ανεπαρκής επιτυχία έφτασε τελικά με την ομάδα του (έξυπνου προπονητή) Ρόι Χότζον εναντίον της Ισλανδίας. Ήταν μια εφιαλτική εμφάνιση από τον τερματοφύλακα, Τζο Χάρτ , ο οποίος κάνοντας λάθος εκτίμηση δέχθηκε δύο γκολ μέσα στα πρώτα 18 λεπτά, και η Ισλανδία που πρωτοεμφανίστηκε έκανε την ανατροπή με 2-1. Ο Χότζσον παραιτήθηκε από τον διευθυντικό του ρόλο αμέσως μετά.
18.Παγκόσμιο κύπελλο του 2018: Ύστερη απογοήτευση
Με επικεφαλής τον προαναφερθέντα Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, η Αγγλία έφθασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Και, υπήρχε λόγος να αισθάνονται καλά για τους οπαδούς των Λιονταριών, αφού τελικά επικράτησαν στα πέναλτι της Κολομβίας στη φάση των 16 και νίκησαν ακολούθως με 2-0 την Σουηδία στα προημιτελικά. Τα πράγματα φάνηκαν ακόμη καλύτερα όταν ο Κίεραν Τρίπιερ σκόραρε πέντε λεπτά στον ημιτελικό εναντίον της Κροατίας. Η Αγγλία κράτησε το 1-0 έως το 68΄, όταν ο Ιβαν Πέρισιτς ισοφάρισε. Στη συνέχεια, ο Μάριο Μάντζουκιτς έγινε ένας ακόμη εκτελεστής για την Αγγλία, σημειώνοντας το νικητήριο γκολ στο 109΄. Στη συνέχεια, η Αγγλία έπεσε στο Βέλγιο για να καταλάβει την τέταρτη θέση.
19.Euro του 2020: Κανείς δεν είναι σπίτι
Από τις σκιές της πανδημίας του COVID-19, η Αγγλία έπρεπε να παρουσιαστεί ως σοβαρός υποψήφιος για το Ευρωπαικό πρωτάθλημα. Θα μπορούσε τελικά το ποδόσφαιρο να επιστρέψει σπίτι; Σίγουρα έτσι φαινόταν, όταν η Αγγλία αντιμετώπισε την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ, που καθυστέρησε ένα χρόνο και διεξήχθηκε το καλοκαίρι του 2021. Το επίπεδο ενθουσιασμού ήταν εκτός συναγωνισμού . Ο Λουκ Σο έδωσε στην Αγγλία προβάδισμα 1-0 δύο λεπτά μετά το παιχνίδι. Αλλά ήταν θέμα χρόνου να ισοφαρίσουν οι Ιταλοί, κι αυτό συνέβη στο 67’ με τον στόπερ Λεονάρντο Μπονούτσι. Για άλλη μια φορά, η μοίρα της Αγγλίας θα καθοριστεί με πέναλτι. Ο Άγγλος τερματοφύλακας, Τζόρνταν Πίκφορντ αποδείχθηκε λαμπρός, αποκρούοντας δύο σουτ. . Αλλά για άλλη μια φορά, δεν έπρεπε να γίνει, καθώς οι Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκαγιό Σακά αστόχησαν σε τρία συνεχόμενα σουτ και η Ιταλία επικράτησε 3-2 στα πέναλτι. Ίσως το πιο αποκαρδιωτικό ήταν οι αποκρουστικές απαντήσεις σε αυτή την τριάδα από ορισμένους οπαδούς της Αγγλίας στον απόηχο της ήττας.
20 . Παγκόσμιο κύπελλο του 2022: Ο Κέιν «σημαδεύει» τα …περιστέρια
Σίγουρα, υπήρχε ελπίδα για μεγαλείο καθώς η Αγγλία μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Και ακόμη και με μια ισοπαλία δίχως γκολ (0-0) με τις Ηνωμένες Πολιτείες από το παιχνίδι των ομίλων, η Αγγλία κέρδισε τον όμιλο Β επικρατώντας του Ιράν και της Ουαλίας με 9-2 (συνολικό σκορ) . Στη συνέχεια νίκησε άνετα την Σενεγάλη με 3-0 στη φάση των 16, ορίζοντας ημερομηνία προημιτελικού με την Γαλλία. Εκείνη τη στιγμή, τα στομάχια άρχισαν να γυρίζουν. Και πάλι, μια δραματική χαμένη ευκαιρία έγραψε η ιστορία του αγώνα. Ο αγαπημένος σταρ της Αγγλίας, σέντερ φορ Χάρι Κέιν ισοφάρισε το ματς μέσω πέναλτι στο 54′, αλλά ο Ολιβιέ Ζιρού έδωσε το προβάδισμα στη Γαλλία στο 78′. Στο 84’ ο Κέιν ανέλαβε να εκτελέσει πέναλτι για να ισοφαρίσει. Αυτή τη φορά, ο ήρωας της Αγγλίας το σουτ που πραγματοποίησε έφερε την μπάλα πολύ ψηλά πάνω από το δοκάρια και το σκορ 2-1 έμεινε υπερ των Γάλλων, εγκαινιάζοντας έτσι μια άλλη στιγμή μιζέριας για το ποδόσφαιρο των «τριών λιονταριών». .
Το καλοκαίρι πλησιάζει, να δούμε τι θα πετύχει αυτή τη φορά η αδιαμφισβήτητα ισχυρή και νεανική ομάδα του Σάουθγκειτ…