Η Πανδώρα Μαμελετζή γράφει για την κινηματογραφική επιτυχία του Κρίστοφερ Νόλαν και παραθέτει τα νούμερα που την κάνουν μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της φετινής χρονιάς
Η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών έγινε το «Oppenheimer» καθώς ξεπέρασε τα 900 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις.
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της φετινής χρονιάς, το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν είχε εισπράξεις 12,8 εκατ. δολάρια πριν δύο σαββατοκύριακα, φτάνοντας συνολικά τα 910 εκατ. δολάρια, μετά από εννιά εβδομάδες προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Με αυτόν τον τρόπο, η ταινία με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι έγινε η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το «Bohemian Rhapsody», που διηγείται τη ζωή του frontman των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι.
Όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις του «Oppenheimer», έχει συγκεντρώσει 318 εκατ. δολάρια από τις αίθουσες της Βόρειας Αμερικής και 594 εκατ. δολάρια στον υπόλοιπο πλανήτη. Ωστόσο, η εν λόγω ταινία παραμένει μέχρι στιγμής το τρίτο πιο επιτυχημένο έργο στην καριέρα του Κρίστοφερ Νόλαν μετά το «The Dark Knight» (1 δισεκ. δολάρια) και το «The Dark Knight Rises» (1,08 δισεκ. δολάρια).
Στην 12η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. δολάρια, συμμετέχει ένα μεγάλο καστ αστέρων με τον Κίλιαν Μέρφι να υποδύεται τον «πατέρα της ατομικής βόμβας» Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ενώ πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, και οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Έμιλι Μπλαντ, Φλόρενς Πιου.
Σύμφωνα με τη Mirror, ο Κρίστοφερ Νόλαν, μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Oppenheimer» φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ.
Λίγα λόγια για την ταινία
Ο εβραϊκής καταγωγής Τζέι Ρόμπερτ Οπενχάιμερ θεωρείται μετρ της κβαντικής μηχανικής και διάδοχος του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τον 20ο αιώνα, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς επιστήμονες που όμως είχε την ατυχία να μην προταθεί για Νόμπελ.
Με κλασικές σπουδές και ενδιαφέροντα ακόμα και για την ποίηση και τη λογοτεχνία, έκανε ένα πέρασμα από την Ευρώπη όμως πάντα ήθελε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, Αμερική, όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Όταν ο στρατηγός Γκρόουβς τον επέλεξε για επικεφαλής του εργαστηρίου του Λος Άλαμος, ο στόχος ήταν ένας: Η ατομική βόμβα που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας.
Ο Κίλιαν Μέρφι υποδύεται τον Οπενχάιμερ με ένα μοναδικό τρόπο, φανερώνοντας την δυναμική του αλλά και τις αδυναμίες του, αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες του οι οποίες ψαλιδίζονται σαν ένα όνειρο που μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Θύτης και θύμα, ως άλλος Προμηθέας, δεν αργεί να δεχτεί την τιμωρία του, από τους μακαρθιστές που κατάφεραν να τον αποκαθηλώσουν μέσω ενός πολύ καλά στημένου πολιτικού παιχνιδιού με αντισημιτικές προεκτάσεις.
Ο Κρίστοφερ Νόλαν υπογράφει μια επική 3ωρη ταινία στην οποία τα φλασμπακ είναι συνεχόμενα- είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη του σκηνοθέτη για τον χρόνο- η μουσική εναλλάσσεται με την σιωπή σε κομβικές σκηνές όπως η πρώτη έκρηξη της βόμβας, και οι διάλογοι στις δύο ανακρίσεις (μια ασπρόμαυρη και μια έγχρωμη) είναι καταιγιστικοί μεν, κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο δε, χωρίς να κουράζουν στο παραμικρό. Οι μαυρόασπρες σεκάνς αντιπροσωπεύουν την οπτική του περίγυρου και οι έγχρωμες είναι αποκλειστικά η προσωπική ματιά του κεντρικού ήρωα, ενώ παράλληλα ξετυλίγονται και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης.
Είναι μια ταινία που όσες φορές και να την δει κανείς στον κινηματογράφο, θα ανακαλύπτει πάντα κάποιο καινούριο στοιχείο στην αρχή που συνετέλεσε στην προδιαγραφόμενη πορεία του τέλους. Και αυτό ακριβώς είναι η μαγεία του Νόλαν.