Όπερα σε 3 πράξεις στην ιταλική πρωτότυπη γλώσσα με εισαγωγή στην ελληνική γλώσσα – Είσοδος ελεύθερη

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα παρουσιάζει σε συνεργασία με την MERANO ACADEMY την Τρίτη 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου την όπερα του Ch. W. Gluck, «Ορφέας και Ευρυδίκη» σε μουσική διεύθυνση Richard J. Sigmund.

Όπερα σε 3 πράξεις στην ιταλική πρωτότυπη γλώσσα με εισαγωγή στην ελληνική γλώσσα

1η πράξη – O Ορφέας πενθεί τη νεκρή σύζυγό του Ευρυδίκη
Ο Ορφέας, ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου, πενθεί τον θάνατο της Ευρυδίκης του. Μαζί με τον χορό των βοσκών, ικετεύει τους Θεούς να του δώσουν πίσω τη σύζυγό του που μόλις παντρεύτηκε. Ο Θεός του Έρωτα, παρεμβαίνει με τον Δία και ενημερώνει τον Ορφέα ότι μπορεί να φέρει την αγαπημένη του πίσω από το Βασίλειο των Νεκρών, υπό τον όρο να μην κοιτάξει καθώς θα γυρίζουν πίσω.

2η πράξη – Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο
Ο Ορφέας δε θεωρεί πως αυτός ο όρος είναι πρόβλημα, γιατί εμπιστεύεται τις ικανότητές του στο τραγούδι. Τελικά, φθάνοντας στα Ηλύσια Πεδία, βλέπει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που εκείνος και πιθανόν όλοι οι ζωντανοί φαντάζονται. Εδώ υπάρχει Ειρήνη, Ηρεμία, Χαρά, Αρμονία. Παίρνει τη λύρα του και τραγουδά. Η σύζυγός του Ευρυδίκη τον πλησιάζει. Με τα μάτια του κλειστά, αρπάζει το χέρι της και φεύγουν βιαστικά χωρίς να την κοιτάζει.

3η πράξη – Ο Θάνατος της Ευρυδίκης
Έχοντας φτάσει σχεδόν στο Πάνω Κόσμο, η Ευρυδίκη αρχίζει να αμφιβάλλει. Θα έπρεπε να τρέχει με έναν άντρα που απλά άρπαξε το χέρι της και δεν την έχει καν κοιτάξει; Τελικά, τα Ηλύσια έχουν να της προσφέρουν περισσότερα από τη συζυγική περιφρόνηση. Τότε του λέει να την κοιτάξει, διαφορετικά αυτή θα γυρίσει πίσω. Ο Ορφέας, μπερδεμένος, την κοιτάζει και η Ευρυδίκη καταρρέει νεκρή. Μεγάλη θλίψη διακατέχει τον Ορφέα, κλαίει, τραγουδά απελπισμένα. Ο Έρωτας, που ακούει το τραγούδι του Πόνου, επαναφέρει την Ευρυδίκη στη ζωή. Η Αγάπη θριάμβευσε.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Κάτω από τον Ακροκόρινθο Όπερα “ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΙΔΙΚΗ” .

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, μπροστά στον Ναό του Απόλλωνος για να παρακολουθήσετε την Όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ.

Σε αυτόν τον μαγικό τόπο, όπου χάρη στην εξωστρέφεια που η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Π. Κασίμη έχει επιδείξει και πια είναι κτήμα μας , θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αξιόλογους καλλιτέχνες περίπου σαράντα επί σκηνής, να ερμηνεύουν Όπερα, ένα είδος Τέχνης σπάνιο για την επαρχία.

Λίγο πριν ανατείλει η δεύτερη Πανσέληνος του Αυγούστου στην πανέμορφη Αρχαία Κόρινθο ο Ορφέας θα ικετεύσει τους Θεούς να του δώσουν πίσω την σύζυγο του. Εκεί ο Θεός του Έρωτα θα μεσολαβήσει στον Δία για να την φέρει την όμορφη Ευρυδίκη πίσω από το βασίλειο των νεκρών…

Κάτω από των Ακροκόρινθο Ορφέας και Ευρυδίκη για πρώτη φορά!

Ευχαριστώ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την προϊσταμένη αυτής κ. Π. Κασίμη για την παραχώρηση του ιερού αυτού χώρου, τους χορηγούς Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά τον Περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα και την κ. Α. Κόρκα , το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, τον Πρόεδρο κ. Α. Κυριαζή και αντιπρόεδρο κ. Γ. Μαγκλάρα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) κ. Γιώργο Παπαμιχαήλ για την στήριξη και την Ιταλική Ακαδημία MERANO, τον σκηνοθέτη RICHARD J. SIGMUND και τον κ. Αντρέα Ντρέκη.