Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα, γίνονται επισκέψιμα και ορατά στην έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα» που διαρκεί έως και τις 14 Απριλίου 2024. Η έκθεση συνίσταται σε 164 έργα μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από διαφορετικά υλικά και εποχές, που προέρχονται από 55 μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και έργα ιδιωτών.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του μουσείου, ο επιμελητής της έκθεσης και γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, μας προσκαλεί σε μια ακουστική ξενάγηση, σ’ ένα ταξίδι από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη. Αναζητώντας σε κάθε ενότητα στην αίθουσα της έκθεσης το αντίστοιχο QR code -Χρόνος, Φύση, Θεότητες, ‘Ανθρωπος και Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί, Αλληγορίες- οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες, εικόνες και μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής, από αρκετά Μουσεία της Ιταλίας και του Βατικανού (Musei Capitolini, Φλωρεντίας, N. A. Museo di Napoli, Gallerie Uffizi και Borghese, κ.ά.), το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κ.ά.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε μία από τις εβδομαδιαίες ξεναγήσεις της έκθεσης με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, οι οποίες διεξάγονται στα ελληνικά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 12:00 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10:00 και στις 12:00, ενώ στα αγγλικά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 10:00. Κρατήσεις πραγματοποιούνται στο http://events.theacropolismuseum.gr
Φεύγοντας, στο κατάστημα, μπορεί κανείς να βρει όμορφα αναμνηστικά, μεταξύ άλλων από τη σειρά αντικειμένων «’Ανοιξη», εμπνευσμένα από την Φλώρα, μια τοιχογραφία του 1ου αι. μ.Χ. από την Πομπηία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και αντίστοιχα τη σειρά «Θέρος», εμπνευσμένη από τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με την προσωποποίηση του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Την έκθεση συνοδεύει ο επιστημονικός κατάλογος των αντικειμένων, ο οποίος διατίθεται σε απλή και σκληρόδετη έκδοση, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμος και στα αγγλικά.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ