Στο μήνυμά του για την ημέρα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «η Μάχη της Κρήτης μετέφερε σε όλο τον ελεύθερο κόσμο εκείνης της περιόδου το μήνυμα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της πίστης σε αξίες και ιδανικά ενός ολόκληρου λαού αλλά και των συμμάχων μας»

Κορυφώθηκαν και στο Ηράκλειο οι εκδηλώσεις για την 83η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης. Νωρίς το πρωί στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, έγινε η επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων κρατών: Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ενώ στις 10:30 το πρωί παρουσία επισήμων, εκπροσώπων τοπικών αρχών, ενόπλων δυνάμεων και φορέων, αλλά και πλήθους κόσμου, έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, η επίσημη δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης, που περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των τεσσάρων κρατών: Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας.

Στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Μάχη της Κρήτης «ήταν μια μάχη σκληρή, όπου οι Κρήτες πάλεψαν σαν λιοντάρια, απέτρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις και καθυστέρησαν την επέλαση των Γερμανών». «Μια στιγμή της ιστορίας η οποία στιγμάτισε την πορεία του παγκόσμιου πολέμου αλλά κυρίως όμως την πορεία των Κρητών, που είναι ταυτισμένη με την ελευθερία και τον θάνατο. Τιμούμε τη μνήμη τους και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, που εκείνοι χάραξαν με αυτοθυσία. Χρόνια πολλά σε όλη την Κρήτη» προσέθεσε.

Στο μήνυμά του για την ημέρα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «η Μάχη της Κρήτης μετέφερε σε όλο τον ελεύθερο κόσμο εκείνης της περιόδου το μήνυμα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της πίστης σε αξίες και ιδανικά ενός ολόκληρου λαού αλλά και των συμμάχων μας».

«Σε κάθε γωνιά της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, σε μια κρίσιμη καμπή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η γενναία αντίσταση των Κρητικών και όσων ανέλαβαν την υπεράσπιση του νησιού, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του πολέμου με την ήττα των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού. Τιμώντας, ως Περιφέρεια Κρήτης, την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τιμούμε την αυτοθυσία όσων έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου» κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

Στην σημασία της Μάχης της Κρήτης, αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. «Η Μάχη της Κρήτης από την μεριά μας έχει δυο κύρια χαρακτηριστικά. Είναι ένας αγώνας του ελεύθερου κόσμου, συνασπισμένου σε συμμαχία. Είναι αγώνας πολλών εθνών, εδώ, στον τόπο αυτόν. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό, κυριότερο ίσως, είναι η παλλαϊκή άμυνα. Η παλλαϊκή άμυνα που έδωσε το στίγμα στην Μάχη της Κρήτης για την οποία γνωρίζουμε βέβαια ότι ήταν ένα γεγονός καμπής για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα από τα μείζονα, τα καθοριστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» σημείωσε ο Αλ.Καλοκαιρινός και τόνισε:

«Είμαστε σήμερα εδώ, θυμόμαστε, αλλά πρέπει η μνήμη αυτή να είναι χρήσιμη. Χρηστική μνήμη. Πρέπει να τιμούμε τους νεκρούς και η Κρήτη τιμά τους νεκρούς αυτούς σε κάθε της γωνιά. Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Και για την εθνική ασφάλεια αλλά και για τις αξίες που προασπίστηκαν τότε εκείνοι. Δηλαδή, την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, όλα όσα εάν δεν είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα μπορούν να κινδυνεύσουν. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουμε και εμείς στην Κρήτη αλλά είναι μια ακόμη ευκαιρία να το θυμίσουμε στους εαυτούς μας και στο κόσμο ολόκληρο.