Γέμισε το «Ελληνίς» και το «Άνεσις» με φίλους και δημιουργούς του κινηματογράφου
Από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου ο Δήμος Αγρινίου με την Κινηματογραφική του Λέσχη και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) διοργάνωσαν στο Αγρίνιο, στους Δημοτικούς Κινηματογράφους «Ελληνίς» και «Άνεσις», το 37ο Συνέδριο της Ο.Κ.Λ.Ε. με θέμα: «Από τον Νέο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο».
150 μέλη κινηματογραφικών λεσχών, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, συγγραφείς, εικαστικοί, κριτικοί, ιστορικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου, όπως οι Δημήτρης Αρβανίτης, Τώνης Λυκουρέσης, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Σταύρος Ψυλλάκης, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Στάθης Βαλούκος, Γιάννης Σολδάτος, Χρήστος Σκυλλάκος, Ιφιγένεια Καλαντζή, Έφη Βενιανάκη, Δημήτρης Καλαντίδης, Ελένη Τουμπανάκη και Βαγγέλης Πυρπύλης, βρέθηκαν στο Αγρίνιο για το σημαντικότερο πανελλαδικά γεγονός των φίλων του κινηματογράφου, το οποίο περιελάμβανε μία σειρά από προβολές, εισηγήσεις και ομιλίες, αφιερώματα, τιμητικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και ξεναγήσεις.
Φίλοι από όλη την Ελλάδα, με κοινή αναφορά στον κινηματογράφο, βρέθηκαν κοντά μας και χαρτογράφησαν τα περάσματα από τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο στον Σύγχρονο. Τιμήθηκαν άνθρωποι που με το ταλέντο και την τεχνική τους αποκρυπτογράφησαν την ευαισθησία και την ομορφιά της ψυχής τους και έχτισαν την ιστορία του κινηματογράφου στη χώρα μας.
Άνθρωποι που με τις γνώσεις τους, τη συγκριτική τους ικανότητα και την καθαρότητα της τεκμηριωμένης γνώμης τους μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τις συνδέσεις των κινούμενων εικόνων με τα ιστορικά, κοινωνικά και αισθητικά περιβάλλοντα μέσα στα οποία αυτές δημιουργήθηκαν και να απολαύσουμε ταινίες-παρακαταθήκες της κινηματογραφικής μας εμπειρίας.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαχρονική λειτουργία και στήριξη του Δήμου Αγρινίου στην Κινηματογραφική Λέσχη, καθώς και στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1988 στο Αγρίνιο σε συνεργασία και τότε με την Ο.Κ.Λ.Ε. επί Δημαρχίας Γιάννη Βαϊνά και υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση των προϋποθέσεων της καλύτερης λειτουργίας των Δημοτικών Κινηματογράφων του Αγρινίου.
Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας βράβευσε τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για την πλήρη και καθοριστική στήριξή του στο Συνέδριο και γενικότερα στον θεσμό των Δημοτικών Κινηματογράφων, τον Τώνη Λυκουρέση, τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη και τον Δημήτρη Αρβανίτη για τη μεγάλη τους προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και τον Πρόεδρό της Χάρη Παπαδόπουλο για τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης της Εταιρείας (1973-2023), καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου για τη διαχρονική δημιουργική παρουσία της στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εκθέσεις του Συνεδρίου: Έκθεση μοναδικών αντικειμένων από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Πλυτά (1915-2006), της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας (Αρχείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών), έκθεση αφισών για τον κινηματογράφο του Δημήτρη Αρβανίτη, γραφίστα, εικαστικού, μέλους της AGI και έκθεση κινηματογραφικών αφισών από το Αρχείο του Νίνου Φένεκ Μικελίδη, κριτικού και ιστορικού κινηματογράφου, συγγραφέα και Διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης του Δήμου Αγρινίου συνόδευσαν τους συνέδρους σε μια περιήγηση στη λίμνη Τριχωνίδα και στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου.
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, προβλήθηκαν οι ταινίες Το δέντρο που πληγώναμε (1986) του Δήμου Αβδελιώδη, Η Χρυσομαλλούσα (1978) του Τώνη Λυκουρέση, Ζάκρος (2023) του Φίλιππου Κουτσαφτή, Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998) του Σταύρου Τσιώλη και Ο τελάλης (2024) του Βαγγέλη Πυρπύλη.