Και οι δύο συγγραφείς καταφέρθηκαν κατά των κυβερνητικών αποφάσεων να προχωρήσει η χώρα σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και να ψηφίζει κατά των στόχων του 2040 που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος
Το βιβλίο που παρουσίασαν αργά χτες βράδυ ο γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, οι οποίοι το συνέγραψαν με τίτλο «Ο κόσμος καίγεται, αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα», αναδεικνύει την εργώδη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της οποίας συνδιαμορφωτής υπήρξε ο κ. Κόκκαλης, ευρωβουλευτής, αρχικά με την Ομάδα της Αριστεράς και πρόσφατα με την Ομάδα των Πρασίνων.
Η παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, αποτέλεσε παράλληλα μια πρόσκληση για τη στήριξη του πράσινου κόμματος ΚΟΣΜΟΣ ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει μία ισχυρή φωνή και πίεση στον δημόσιο διάλογο για την «αναγκαία, δίκαιη, πράσινη μετάβαση».
Οι ομιλητές τόνισαν την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, καθώς υπάρχει μια μετακίνηση των δεξιών δυνάμεων του ΕΛΚ προς αντικλιματικές πολιτικές και μια σύγκλισή τους με την ακροδεξιά, το οποίο φάνηκε ιδιαίτερα στην ψήφιση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, για την οποία «χρειάστηκε μια πανστρατιά των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία μετείχε και ο κ. Κόκκαλης», όπως τόνισε ο Ξενοφών Κοντιάδης. Πρόκειται για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» είπε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ για «ακραίο λαϊκισμό». Αναφέρθηκε μάλιστα στο φαινόμενο να κατηγορούνται οι Πράσινοι για τα κακώς κείμενα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) την οποία δεν ψήφισαν.
Παράλληλα, τονίστηκε η ισχυροποίηση των ακροδεξιών δυνάμεων στα εθνικά κοινοβούλια, με πιθανό αντίκτυπο και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη δύναμη της ακροδεξιάς στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, την Ιταλία και την Πολωνία που μπορούν να πλαισιώσουν την ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και αυτήν της Ταυτότητας και Δημοκρατίας, οι οποίες επιδιώκουν τη διακοπή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας και, στο βάθος, ο επικεφαλής του ΕΚΛ Μάνφρεντ Βέμπερ να «τους κλείνει το μάτι» ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο ανόδου στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ.
«Χρειάζεται γρήγορη μεταστροφή του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό είναι χρήσιμο στις εκλογές να δημιουργήσουμε ένα πράσινο πολιτικό κόμμα που να λειτουργεί με γνώση της πραγματικότητας και διάθεση συνεργασίας» είπε ο κ. Κόκκαλης.
Ναι, είμαι αντισυστημικός, απάντησε ο κ. Κοντιάδης στο ερώτημα με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου «αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα». Εξηγώντας ότι έχει απέναντί του ένα σύστημα που παράγει ακραία καιρικά φαινόμενα, λειψυδρία -στην Ισπανία και Πορτογαλία το νερό δίνεται ήδη από τον Φεβρουάριο με δελτίο- και εδώ οι ταμιευτήρες του νερού έχουν πέσει χαμηλά, υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια, την ποιότητα και το κόστος βασικών αγαθών και οι ανισότητες διευρύνονται. Επιχείρησε επίσης να δώσει τον επείγοντα χαρακτήρα δημιουργίας Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδας, λέγοντας ότι τώρα δεν μιλάμε για την προστασία κάποιων ειδών, μιλάμε γι αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι με δέκα μέρες ακραίου καύσωνα, τις πυρκαγιές που οδήγησαν σε ρεκόρ καμένων δασών, τη Θεσσαλία, τη λειψυδρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην παραγωγή. Όλες οι δημόσιες πολιτικές έχουν άμεση συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή και όχι ένα κομμάτι της πολιτικής που περιέχεται στα προγράμματα όλων των κομμάτων, υπογράμμισε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε, η μεγάλη μάχη που δίνεται ενόψει των ευρωεκλογών είναι η μάχη για το νερό, την τροφή, τις βιώσιμες πόλεις, τα δημόσια αγαθά -αν θα παραμείνουν δημόσια ή θα εμπορευματοποιούνται- αλλά και πάνω απ’ όλα είναι μια μάχη με την αντικλιματική άκρα δεξιά που αρνείται τα αυτονόητα.
Ο κ. Κόκκαλης έθεσε το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο απομειώνεται το κοινωνικό κράτος. Το κενό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η άκρα δεξιά ποντάροντας στην ανασφάλεια των πολιτών, ενώ χρειάζεται ένας πολιτικός μετασχηματισμός ο οποίος θα διασφαλίσει τη διατήρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η πράσινη μετάβαση να διατρέχει όλους τους τομείς της πολιτικής.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο τέταρτο μέρος του βιβλίου το οποίο είναι αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση που συνοδεύει την πράσινη μετάβαση και αποτυπώνει τις θέσεις των συγγραφέων και του ΚΟΣΜΟΥ για «δίκαιη» πράσινη μετάβαση. Επικαλούμενος κατ’ επανάληψη τα επιστημονικά στοιχεία, αναφέρθηκε στην ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο οποίος πριν ένα μήνα εξέδωσε έκθεση κλιματικών κινδύνων και, με βάση το καλύτερο σενάριο, οι κλιματικοί στόχοι απέχουν από την υλοποίησή τους.
Και οι δύο συγγραφείς καταφέρθηκαν κατά των κυβερνητικών αποφάσεων να προχωρήσει η χώρα σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και να ψηφίζει κατά των στόχων του 2040 που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Το πιο χρήσιμο κεφάλαιο του βιβλίου, είπε ο κ. Κόκκαλης, είναι το τρίτο που αναφέρεται στις λύσεις: τι μπορούμε να κάνουμε στις πόλεις μας για να αντιμετωπίσουμε τους καύσωνες, στην αγροτική παραγωγή για να έχουμε φαγητό, πώς λειτουργεί το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο το οποίο θα κληθούμε σύντομα να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει ένας κλιματικός κοινωνικός σχεδιασμός.
Το κρίσιμο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι όχι μόνον η επιβίωση αλλά η επιτάχυνση, η εμβάθυνση και η κοινωνικότερη πράσινη συμφωνία, είπε κλείνοντας.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Δημήτρης Λάλας, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η διευθύντρια πολιτικής The Green Tank Ιόλη Χριστοπούλου και τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη.