Ο ζωγράφος Σταύρος Κοτσιρέας αποτελεί μια προσωπικότητα της ελληνικής διασποράς, αλλά δηλώνει μόνο Έλληνας. «Όταν οι γονείς μου έφυγαν από την Αθήνα για την Αυστραλία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, το 1963, δεν μπόρεσαν τελικά να μείνουν “στα ξένα”, δεν μπόρεσαν να ριζώσουν μακριά από τη Μάνη – την ιδιαίτερη πατρίδα όλων μας. Το 1968 επέστρεψαν στην Ελλάδα, για να μεγαλώσω με ελληνικά γράμματα, είπαν. Ήμουν 8 χρόνων τότε. Στη ζωή μου τελικά περιπλανήθηκα στον κόσμο αρκετά. Για σπουδές ζωγραφικής, και όχι μόνο. Από το 1993 ζω στην Αγγλία χωρίς να πάρω – δεν θέλω – την Αγγλική υπηκοότητα, αν και η σύζυγός μου και τα τρία μου παιδιά είναι Άγγλοι, περήφανοι για την καταγωγή του συζύγου και πατέρα τους», λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτσιρέας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται στη Chalkos Gallery με τίτλο «Σταύρος Κοτσιρέας: Μία έκθεση τέσσερις ενότητες».
Τα έργα του είναι γεμάτα μνήμες και βιώματα της ζωής του και εμπλουτισμένα με ποίηση που γράφει ο ίδιος, αν και δεν θεωρεί τον εαυτό του ποιητή, αλλά εκφραστή μιας «δίψας για δημιουργία»: Μικρές και μεγάλες στιγμές με κάνουν να/ Ερωτεύομαι τα στάχυα στις πράσινες πινελιές/ Ερωτεύομαι το μεταξωτό της ημέρας/ διαφάνειες της ψυχής./
Ο εικαστικός του λόγος είναι βασισμένος στη φιλοσοφία της ζωής και της αναζήτησης ενώ είναι γεμάτος από έννοιες, σύμβολα και σκέψεις πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στην ερώτηση, αν η Τέχνη σώζει τον κόσμο, απαντάει: μετά από τόσες αιώνες σύγχρονου πολιτισμού, καταλαβαίνουμε, ότι η Τέχνη μόνο βοηθάει τον άνθρωπο στην επιβίωση σε αυτόν τον κόσμο, στον οποίο δεν σταματάνε οι πόλεμοι».
Στην αναζήτηση του χαμένου παραδείσου
«Ο άνθρωπος δημιουργώντας αναζητάει τον χαμένο παράδεισο για να λυτρωθεί» λέει ο Σταύρος Κοτσιρέας. Το επιβεβαιώνει και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, που έγραφε για το έργο του: «ο Κοτσιρέας είναι ενθουσιώδης χρωματογράφος, του οποίου τα έργα υπερχειλίζουν με φως και βάθος. Η ζωγραφική του Σταύρου Κοτσιρέα μας καλεί να επιστρέψουμε στον χαμένο παράδεισο μιας τέχνης ηδονικής με την αριστοτελική έννοια. Ο Σταύρος Κοτσιρέας θεραπεύει, με ζήλο μια μορφή τοπιογραφίας που έχει ρομαντική καταγωγή. Το τοπίο είναι ψυχική κατάσταση: ο ορισμός της ρομαντικής τοπιογραφίας ταιριάζει απόλυτα στις εικόνες του. Εικόνες φορτισμένες από συγκίνηση, εικόνες που αναδύονται από την μνήμη και την νοσταλγία».
Το σύνολο των έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση «Σταύρος Κοτσιρέας: Μία έκθεση τέσσερις ενότητες» απαρτίζεται από ελαιογραφίες, ξυλόγλυπτα, σχέδια με μελάνι και γλυπτά κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Κατέχοντας καλά τα μυστικά των υλικών μέσων, τα οποία χρησιμοποιεί με την ίδια ευκολία, ο Κοτσιρέας αποδεικνύει πως δεν είναι απλά ένας ζωγράφος, αλλά ένας ολοκληρωμένος δημιουργός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Μαΐου και η λειτουργία της θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Ιουνίου 2024.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 18:00 -20:30.
Σάββατο: 11:00 – 14:00 . Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ