Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για συλλογική μάθηση, συζήτηση και πειραματισμό
Από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το 3ο πρόγραμμα ερευνητικής φιλοξενίας (residency programme) του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Πρόκειται για μία εντατική, συλλογική εβδομάδα εργαστηρίων, συζητήσεων και επιτόπιας έρευνας.
Φέρνοντας κοντά επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για συλλογική μάθηση, συζήτηση και πειραματισμό, να θέσει νέους και δυναμικούς πυρήνες πολιτισμού και να αναπτύξει δίκτυα συνέργειας και συνεργασίας.
Φέτος, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης, θα συμμετέχουν 8 Έλληνες ερευνητές και επαγγελματίες του πολιτισμού από διάφορους τομείς που θα συνεργαστούν με καταξιωμένους εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα κορυφώνεται με ένα συλλογικό πρότζεκτ που επιμελούνται οι fellows, το οποίο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι 2025.
Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή του την ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού – μεταξύ άλλων μέσω του θεσμού του Βραβείου Τέχνης –, τη μετάδοση γνώσης και τη στήριξη της αέναης παιδείας. Με τη δημιουργία του residency το 2022 προχώρησε ένα ακόμη βήμα, προσφέροντας στους Έλληνες επαγγελματίες του πολιτισμού περισσότερες ευκαιρίες για κινητικότητα και συνύπαρξη.
Από το 2023 το πρόγραμμα residency συνεχίζει κάτω από την ομπρέλα του CARE ECOLOGIES, ενός πολύπλευρου διεπιστημονικού project συγχρηματοδοτούμενου από το Creative Europe σε συνεργασία πέντε φορέων και ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία, το οποίο αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας, την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και ενισχύει μια σταθερή σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου.
Οι θεματικές
Το 2024 εστιάζει σε θεματικές, όπως πολιτισμός, οικολογίες, περιβαλλοντική ευθύνη, θεωρία της μετα-ανάπτυξης, εθνογραφικές μέθοδοι και παρατήρηση, εξαγωγή γνώσης και διασταύρωση μεταξύ της Ανθρωπόκαινου Εποχής και της κοινωνικής ιστορίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Νέοι εισηγητές στο residency 2024:
Matteo Pasquinelli. Αν. καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμ. Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, όπου συντονίζει το πενταετές πρόγραμμα ERC AIMODELS. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη διασταύρωση της φιλοσοφίας του νου, της πολιτικής οικονομίας και της αυτοματοποίησης της γνώσης και της πολιτιστικής παραγωγής. Έχει διδάξει στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών και Σχεδιασμού της Καρλσρούης, όπου ίδρυσε την ερευνητική ομάδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Φιλοσοφία των Μέσων KIM (2018-2023). Η μονογραφία του The Eye of the Master (Το μάτι του δασκάλου): A Social History of Artificial Intelligence (Verso Books 2023) μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά.
David Gilbert. Περιβαλλοντικός ανθρωπολόγος με ειδικό ενδιαφέρον για τα κοινωνικά κινήματα, την οικολογική αλλαγή και τη θεωρία της μετα-ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει θέματα που κυμαίνονται από την κριτική του καπιταλισμού έως τη διερεύνηση των κοινοτήτων που κινητοποιούνται, καθώς αλλάζουν τα τοπία και το κλίμα τους. Από το 2024 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ενώ έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ciriacy Wantrup στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι ενεργός σε κινήματα διαμαρτυρίας σε τέσσερις ηπείρους, από τη Σουμάτρα και την Αμαζονία μέχρι την Καταλονία και την Καλιφόρνια.
Κωνσταντίνος Καλαντζής. Κοινωνικός ανθρωπολόγος, ειδικευμένος σε ζητήματα αναπαράστασης, οπτικού πολιτισμού και πολιτικού φαντασιακού. Σπούδασε ιστορία στην Κρήτη και ανθρωπολογία στην Οξφόρδη (MSc) και το Λονδίνο (PhD UCL). Aπό το 2006 διεξάγει εθνογραφικές έρευνες στην αστική και αγροτική Ελλάδα και έχει λάβει υποτροφίες από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Princeton, στο ΑΠΘ, στο UCL και ως λέκτορας στο San Francisco State University, στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, στο UCL και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (από το 2020). Έχει δημοσιεύσει μονογραφία, πλήθος άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλιοκριτικές, κεφάλαια σε τόμους, είναι δημιουργός εθνογραφικών φιλμ, έχει διοργανώσει συνέδρια και εκθέσεις (πχ. «Imagi(ni)ng Crisis», BSA 2013, The Right to (Not) be Seen, UCL, 2018, Η Σφακιανή Οθόνη, Σφακιά, 2018) και έχει λάβει το βραβείο δοκιμίου στην ανθρωπολογία της Τέχνης του Royal Anthropological Institute, JB Donne (2019).
Στα προγράμματα residency του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη έχουν συνδράμει με εργαστήρια και εισηγήσεις καταξιωμένοι επαγγελματίες με διεπιστημονικά υπόβαθρα, ορισμένοι από τους οποίους θα συμμετέχουν και στο φετινό πρόγραμμα.
Οι εισηγητές στα μέχρι σήμερα residencies είναι οι:
Άγγελος Βαρβαρούσης, επισκέπτης λέκτορας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Performing Public Space» της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Fontys στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Χαρά Κούκη, Επίκ. Καθηγήτρια στο τμ. Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτονας και αρθρογράφος
Ξενοφών Χαλάτσης, υπεύθυνος έργου στο Athens Lifelong Learning Institute, ψυχολόγος και εκπαιδευτής ενηλίκων, συνσεναριογράφος σε ταινίες, όπως το Καλοκαίρι με την Κάρμεν
Ανδρέας Χατζηδάκης, καθηγητής Marketing και Consumer Culture στο Royal Holloway University of London, μέλος της Care Collective, και συγγραφέας του Care Manifesto
Αλέξανδρος Ψυχούλης, καλλιτέχνης, τ. διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός», Παν/μιο Θεσσαλίας
Steven Corcoran, φιλόσοφος, εκπαιδευτικός, μεταφραστής και συγγραφέας, εκδότης του Λεξικού Badiou και ιδρυτής του Parrhesia: School of Philosophy, Berlin e.V.
Mollie Painter, φιλόσοφος, καθηγήτρια Ηθικής και Οργάνωσης στο Nottingham Business School
Isabel Gutierrez Sanchez, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός με υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική, την ανθρωπολογία και την αστική κοινωνιολογία
Joulia Strauss, καλλιτέχνις, ακτιβίστρια και γλύπτρια πολυμέσων, ιδρύτρια της Αυτόνομης Ακαδημίας στην Αθήνα
Ειδήσεις σήμερα:
Προσβάσιμος από σήμερα ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για τους επισκέπτες για όλο το μήκος της διαδρομής
Ο ελαιοτουρισμός προωθείται ως μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού στην Κρήτη
Πήγαμε στο Major Seven στο Μεταξουργείο στο αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και τον Άκη Πάνου