Ο Γιώργος Κογκαλίδης επανέρχεται στο θέμα της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των ομάδων του μπάσκετ και προτείνει δύο χειροπιαστές λύσεις, που είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Εφόσον, βέβαια, υπάρχει η σχετική βούληση.

Στο πρώτο μας άρθρο μιλήσαμε για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των ομάδων τού μπάσκετ και προτείναμε κάποιες γενικόλογες λύσεις. Προδήλως δεν είναι απλό θέμα, ούτε εμείς πεφωτισμένοι, που γνωρίζουμε τα πάντα κι έχουμε σκεφτεί ιδέες, τις οποίες δεν επεξεργάζονται φορείς του αθλήματος (και όχι μόνο).

Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη, δεν θα καταθέσουμε γενικόλογες κι αόριστες ιδέες. Σήμερα ερχόμαστε, αφού μιλήσαμε με ειδικούς, να βάλουμε στο τραπέζι δύο προτάσεις. Η μία αφορά στο πώς θα μειωθεί η ενεργειακή ανάγκη των γηπέδων, πώς θα υπάρξει… αυτονομία.

Όσα γήπεδα έχουν τσιμεντένιο επίπεδο δώμα, μπορούν να μεταμορφωθούν, φυτεύοντας στην οροφή. Αυτό θα προσφέρει 40% λιγότερη δαπάνη ενέργειας, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, πρωτίστως για το περιβάλλον, δευτερευόντως για το λειτουργικό κόστος των ομάδων, που αγωνίζονται σε αυτά.

Όσα έχουν επικλινή οροφή, μπορούν με ηλιακά πάνελ να πετύχουν το ίδιο, ου μην καλύτερο αποτέλεσμα. Διαφορετικής μορφής προσέγγιση, αλλά η λογική μας είναι να προσαρμοστούμε σε αυτά που ήδη υπάρχουν, όχι να χτίσουμε γήπεδα από την αρχή. Να είναι εφικτό κι όχι μόνο ευκταίο.

Αγαπάς το περιβάλλον; Απόδειξη

Όλες οι ομάδες μπάσκετ προσφέρουν στους αθλητές και τους προπονητές αυτοκίνητα, μέσω συνεργασίας με κάποια εταιρία. Εδώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να δείξουν τα σωματεία ότι ενδιαφέρονται για να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια, για την προστασία των πηγών ενέργειας.

Τα αυτοκίνητα μπορούν να είναι ηλεκτρικά κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Με φωτοβολταϊκά, που θα τοποθετηθούν κοντά στο πάρκινγκ, μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις φόρτισης, αρχικά για τις ανάγκες των μελών της ομάδας, αν είναι εφικτό και για κάποιους εκ των κατόχων των… ακριβών διαρκείας.

Μπορούν οι ομάδες να δημιουργήσουν την ενέργεια, που θα καταναλώσουν, να γίνουν σημείο αναφοράς στην προσπάθεια για καθαρό περιβάλλον, αλλά και για μείωση της κατανάλωσης παραδοσιακών μορφών ενέργειας.

Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ομάδες έχουν 15-20 αυτοκίνητα, τα οποία παίρνουν ανά σεζόν, την ενέργεια που θα παίρνουν όχι από παροχές ρεύματος, αλλά μέσω ηλιακής ενέργειας, που θα φορτίζει τους… φορτιστές, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε αντικείμενο συζήτησης. Πάνω και πρώτα απ’ όλα έχουμε παίκτες, οι οποίοι είναι ινδάλματα, να στέλνουν μηνύματα.

Αν σκεφτεί κανείς πόσοι θέλησαν να κάνουν το τατουάζ, που έχει ο Ρονάλντο στην πλάτη, μπορεί να αναλογιστεί πόσα νέα παιδιά θα ασχοληθούν πιο σοβαρά, ή έστω θα αναζητήσουν ιδέες για πιο καθαρή ενέργεια. Αν οι ομάδες το δουν σοβαρά θα έχουμε μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και μεγάλη παρέμβαση (σκεφτείτε το όλο αυτό στα social των συλλόγων, που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους) υπέρ του πλανήτη.

Θυμηθείτε: Τη γη τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας…