Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τις υποθέσεις παραβίασης κανονισμών της Μάντσεστερ Σίτυ και της Τσέλσι που ξεπερνούν κατά πολύ τα θέματα της Έβερτον, η οποία τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών

Η αφαίρεση των 10 βαθμών της Έβερτον έχει συγκλονίσει το ποδόσφαιρο με τρόπο που γίνεται αισθητός πέρα από το Γκούντισον Παρκ. Ακόμη και παράγοντες από άλλους συλλόγους έμειναν έκπληκτοι καθώς περνούσαν τις 41 σελίδες της απόφασης για παραβιάσεις των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας. Μέρος αυτού είναι ότι δεν υπήρχε προηγούμενο για αυτό. η Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί στον υπόλοιπο κόσμο παρακολουθούν το ποδόσφαιρο εξίσου ζωηρά. Τα τελευταία χρόνια, ένα συνεχές ρεφρέν στις αίθουσες συνεδριάσεων υψηλότερου επιπέδου ήταν το εξής: «κάτι πρέπει να γίνει για τη δύναμη της Premier League».

Εκτός, η Premier League θα ήθελε να πει ότι δεν το έκανε αυτό. Ο αγγλικός κορυφαίος μόλις πίστεψε ότι υπήρχε παραβίαση και το παρέπεμψε σε μια ανεξάρτητη επιτροπή. Ακόμη και η δήλωση στην ιστοσελίδα της Λίγκας είχε τίτλο με αυτό . “Η ανεξάρτητη επιτροπή αφαίρεσε 10 βαθμούς από την Έβερτον .”

Αυτή η γλώσσα διαβάζεται ως αρκετά έντονη σε μια εποχή που η Premier League θέτει τη μεγαλύτερη αντίσταση σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Όλα αυτά είναι επίδειξη διακυβέρνησης. Ορισμένες από τις απαντήσεις, όμως , είναι ήδη ένα παράδειγμα για το πού μπορεί να κατευθυνθεί η Premier League την επόμενη 10ετία. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι συνεχείς και διστακτικές συζητήσεις για το τι συμβαίνει στις δικαστικές αίθουσες και τις νομικές συναντήσεις και όχι για το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο – για να μην πω τίποτα από αυτά που λέγονται μεταξύ των οπαδών .

Η Έβερτον, που έχει δημοσιοποιήσει το σοβαρό παράπονό της με ξεκάθαρο το αποτέλεσμα, έχει 14 ημέρες για να ξεκινήσει την αναπόφευκτη έκκλησή της. Μετά από αυτό, εάν επικυρωθεί η απόφαση, δεν μπορεί να πάει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο.

Η Λιντς Γιουνάιτεντ, η Λέστερ Σίτι, η Μπέρνλι και – ενδεχομένως – η Σαουθάμπτον έχουν 28 ημέρες για να υποβάλουν αξιώσεις αποζημίωσης λόγω απώλειας κερδών εξαιτίας της παραμονής της Έβερτον εις βάρος τους.

Τέτοιες μακροχρόνιες νομικές υποθέσεις μπορεί να είναι πιο ανησυχητικές για τον σύλλογο, παρά για το τι θα ακολουθήσει. Ειδικά επειδή η αδυναμία των προβιβαζόμενων συλλόγων αυτής της σεζόν μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι οι 10 βαθμοί δεν είναι αρκετοί για να δούμε την ομάδα του Σον Ντάιτς να υποβιβάζεται. Πηγές που συνδέονται με την Έβερτον πιστεύουν επίσης ότι ο αριθμός των πόντων θα μειωθεί στην έφεση.

Συμπτωματικά, ορισμένοι από τους πιο σκληρούς επικριτές του συλλόγου έχουν ήδη επισημάνει το παράδειγμα της Λούτον Τάουν το 2008-09. Υπάρχει η άποψη, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που υποβιβάστηκαν, ότι δεν έπρεπε να έχουν χάσει τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. Εκεί πήγε η συζήτηση αφού πέρασε το αρχικό σοκ. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε συζήτηση για τη λογική των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας. Οι περισσότερες επικρίσεις επιφυλάχθηκαν για την ιδέα της αφαίρεσης πόντων για απώλειες £124,5 εκατομμυρίων αντί για 105 εκατομμύρια £, ιδιαίτερα όταν η γνώση προήλθε από εσωτερικά έγγραφα που ο σύλλογος μοιράστηκε ανοιχτά για να συνεργαστεί.

Η ίδια η Έβερτον έκλεισε τη δήλωσή της με κάτι που έμοιαζε με προειδοποίηση.

«Ο σύλλογος θα παρακολουθεί επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις που αφορούν τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Premier League», αναφέρεται.

Παραμένει τόση αβεβαιότητα για παρόμοιες περιπτώσεις

Μια ανεξάρτητη επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει τις 115 κατηγορίες της Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που είναι μια περίπτωση πολύ μεγαλύτερης πολυπλοκότητας. Η Τσέλσι βρίσκεται εν τω μεταξύ υπό έρευνα για μια σειρά πιθανών παραβιάσεων από την εποχή του Ρομάν Αμπραμόβιτς, αφού το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας ανέφερε ισχυρισμούς για μυστικές πληρωμές που πιθανώς σχετίζονται με μεταγραφές και δωρεές σε ατζέντηδες ίσως και διορισμούς διευθυντών.

Η νέα ιδιοκτησία έχει ήδη καταβάλει διακανονισμό 8 εκατομμυρίων λιρών με την UEFA νωρίτερα φέτος για πιθανές παραβιάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού (Δημοσιονομικός κανονισμός- FFPlay) και της Premier League. Υπήρχε η αίσθηση ότι αυτό μπορεί να κερδίσει και να δημιουργήσει καλή θέληση για τις αρχές, αλλά η υπόθεση της Έβερτον δείχνει ότι μπορεί να μην οδηγήσει σε επιείκεια.

Αυτό είναι ένα θέμα αντίληψης, αλλά πολύ μεγαλύτερο από το πώς εξετάζονται ορισμένες λεπτομέρειες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις περιπτώσεις, και με την πρόσθετη πολυπλοκότητα του πόσο αλληλένδετες είναι αυτές οι καταστάσεις και οι εποχές, απλώς εμβαθύνει αυτήν την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πού πηγαίνει το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Τώρα υπάρχει ένα σύννεφο πάνω από τουλάχιστον 9 τίτλους Premier League, 8 προκρίσεις Champions League και δύο θέσεις υποβιβασμού, προτού καν μπείτε σε πιο κοσμικά, αλλά και πάλι δαπανηρά ζητήματα, όπως το χρηματικό έπαθλο για τις θέσεις.

Δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι είναι το ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί υποτίθεται ότι μπορούν να εμπιστεύονται αυτό που βλέπουν. Ολόκληρη η έννοια του αθλητισμού εξαρτάται από αυτό. Σίγουρα δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι είναι η Premier League, ειδικά όταν τόσα στελέχη ξένων πρωταθλημάτων λένε ότι η εικόνα της καλής διακυβέρνησης ήταν μέρος της τεράστιας διεθνούς ανάπτυξής της.

Μπορεί να υπάρχει μια τεράστια ειρωνεία σε αυτό

Αυτή η πιθανή έκρηξη των εκτός γηπέδων εξετάσεων και δικαστικών διαφορών θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως η αναπόφευκτη συνέπεια μιας εποχής όπου η Premier League ήταν πολύ χαλαρή στους κανονισμούς. Αυτό ήταν σε έντονη αντίθεση με την αγγλική Football League (Β΄ουσιαστικά κατηγορία) , η οποία είχε μια σειρά από τέτοια θέματα. Η άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων του ανταγωνισμού είναι ότι το παλιό καθεστώς του Ρίτσαρντ Σκούνταμορ (πρώην Εκτελεστικός διευθυντής) δεν έδειχνε την απαιτούμενη σοβαρότητα για παραβιάσεις, καθώς δεν ήθελαν να βλάψουν το εμπορικό σήμα της Premier League.

Αυτό που δυνητικά έκανε. Όμως , ήταν να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να καταλήξουν να βλάψουν τη μάρκα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

«Σε κανέναν δεν αρέσει η αφαίρεση βαθμών ή οι αστερίσκοι στο τραπέζι του πρωταθλήματος», είπε μια πηγή, «αλλά αν το κάνουμε για μικρότερες περιπτώσεις αποτρέπουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

«Όλα αυτά έρχονται στο σπίτι για να ξεκουραστούν».

Το επιχείρημα μπορεί φυσικά να επεκταθεί στο πολύ ευρύτερο ζήτημα της ιδιοκτησίας και στο πόσο υπάρχουν ελλείψεις κανονισμών από την Πρέμιερ Λιγκ και σε αυτό το ζήτημα. Δύο από τις περιπτώσεις που αναφέρονται εδώ αφορούν δύο από τις εξαγορές που θεωρούνται ως σημάδια στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, στην αγορά της Τσέλσι το 2003 από τον Αμπραμόβιτς και στην αγορά της Σίτι από το Άμπου Ντάμπι το 2008.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης της Έβερτον θα μπορούσε να είναι διδακτικό και για τους δύο.

Η κλίμακα για την τιμωρία είναι σαφώς πλέον πολύ υψηλή. Μια παράγραφος της απόφασης το καθιστά πολύ σαφές.

«Σε ένα επίπεδο, η παράβλεψη των πιθανών δυσκολιών PSR [κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας] μπορεί να ειπωθεί ότι αυξάνει την ενοχή της Έβερτον. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος διπλής καταμέτρησης. Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές ότι η προσέγγισή μας είναι να ξεκινήσουμε εξετάζοντας τον βαθμό υπέρβασης του ορίου PSR: όσο μεγαλύτερη είναι η υπέρβαση, τόσο μεγαλύτερη η ενοχή. Δεν θεωρούμε ότι οι λόγοι για την παραβίαση PSR θα πρέπει να επιδεινώσουν αυτήν την ενοχή, εκτός εάν μπορεί να ειπωθεί ότι συνιστούν εξαιρετική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μια σκόπιμη κυνική παραβίαση του PSR για την επίτευξη ενός αθλητικού πλεονεκτήματος μπορεί να αυξήσει την υπαιτιότητα πέρα από αυτή που έχει ήδη προκύψει από την έκταση της παραβίασης».

Αφαίρεση βαθμών ίσως και υποβιβασμό…

Αυτές οι προτάσεις είναι ο λόγος που πολλοί λένε τώρα ανοιχτά ότι η Σίτι και η Τσέλσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες αφαιρέσεις βαθμών ή ακόμα και υποβιβασμό, σε περίπτωση που κατηγορηθούν και κριθούν ένοχοι. Ωστόσο, καμία τιμωρία δεν θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο ο απευθείας υποβιβασμός. Οποιαδήποτε τιμωρία φτάσει τόσο μακριά θα ήταν αποβολή, οπότε η αγγλική Football League θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να το παραδεχτεί.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν σκληρές ποινές, ωστόσο, προφανώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλη όρεξη για αναδρομική τιμωρία. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτα τα προηγούμενα τραπέζια και τους τίτλους του πρωταθλήματος.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη θα ήταν πολύ διαφορετική.

Αυτός είναι ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκεται η Premier League. Πάνω από μια δεκαετία του αγγλικού ποδοσφαίρου βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ίσως αυτό να οδηγήσει σε κάτι παρόμοιο με την «εποχή Calciopoli» της Premier League, όπου υπάρχουν τόσες πολλές διαφορές. που επηρεάζεται η ίδια η φήμη του παιχνιδιού;

Παρ’ όλη τη ζοφερότητα αυτού, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι για το μεγαλύτερο καλό. Μια πηγή από ένα ποδοσφαιρικό σώμα συνόψισε μια άλλη άποψη. «Όλα πρέπει να καταρρεύσουν για να γίνουν καλύτερα».