Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την πιο πλούσια ομάδα της Ουκρανίας με τον ζάπλουτο ιδιοκτήτη της, Ρινάτ Αχμέτοφ η οποία μετά την πολεμική κατάσταση με την Ρωσία, αναγκάσθηκε να «ξεσπιτωθεί» και να αντιμετωπίζει οικονομικά θέματα
Θα είναι για άλλη μια φορά η Σαχτάρ Ντόνετσκ (η πλουσιότερη ουκρανική ποδοσφαιρική ομάδα από άποψη προϋπολογισμού), η αθλητική σημαία, στην Ευρώπη, ενός ολόκληρου έθνους. Πριν από λίγες εβδομάδες, η πορτοκαλί ομάδα κέρδισε τον 14ο εθνικό της τίτλο φτάνοντας τους 72 πόντους (5 περισσότερους από την Ντνίπρο και τη Ζόρια), και πάνω από όλα την πρόσβαση στα προκριματικά του Champions League (2023/24 ).
Πρώτα θα υπάρξει ένα μεγάλο καλεντάρι από καλοκαιρινά φιλικά (με ΑΖ, ΑΕΚ, Γάνδη, Άγιαξ και Τότεναμ), όλα αυστηρά θα παιχθούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό, το τελευταίο, που αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας του συλλόγου, ο οποίος ανήκει στον μεγιστάνα Ρινάτ Αχμέτοφ πρόεδρο της System Capital Management (με τη σειρά του κύριος χορηγός του συλλόγου ).
Ο πόλεμος είναι παρών στο ουκρανικό έδαφος από το 2014 και το Ντόνμπας , μια πλούσια περιοχή εξόρυξης, ένα από τα εδάφη που εμπλέκονταν περισσότερο. Ένα από τα πιο ορατά αποτελέσματα είναι σίγουρα ο βομβαρδισμός (με επακόλουθη αχρηστία) της Ντόνμπας Αρίνα.
Το «σπίτι» της Σαχτάρ χτίστηκε (συνολικού κόστους 320 εκατ. ευρώ) το 2009 (μετά από μόλις 3 χρόνια εργασιών). Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια σύγχρονη εγκατάσταση η οποία θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για ποδόσφαιρο αλλά και για εκδηλώσεις και συναυλίες. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα εγκαίνια της δομής πραγματοποιήθηκε μια τελετή που μεταδόθηκε παγκοσμίως από την K-Events-Filmaster.
Από τον Αύγουστο του 2014, την ημερομηνία της πρώτης βομβιστικής επίθεσης (χτύπησε την κεντρική κερκίδα μαζί με το χώρο των αποδυτηρίων), ο ισχυρός ουκρανικός σύλλογος (μόνο η Ντιναμό Κιέβου μπορεί να καυχηθεί για μεγαλύτερο αριθμό εθνικών τίτλων) δεν έχει παίξει άλλους επίσημους αγώνες εκεί.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αυτό οδήγησε την Σαχτάρ να εγκαταλείψει πρώτα τη Ντόνμπας Αρίνα (για την ιστορία, το πρώτο στάδιο στην Ανατολική Ευρώπη που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα της “Elite Uefa”) και, στη συνέχεια, να δώσει εκτός έδρας παιχνίδια, τόσο στο πρωτάθλημα, στην Ευρώπη (σε διεθνείς διοργανώσεις ). Υπολογίζεται ότι κοιτάζοντας μόνο την εγχώρια αγορά, η Σαχτάρ τα τελευταία 9 χρόνια έχει χάσει, μεταξύ πωλήσεων εισιτηρίων και εμπορικών θεμάτων όχι λιγότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Ένας τζίρος δυστυχώς δεν μπορεί να ανακτηθεί, αλλά οι μεγαλύτεροι φόβοι είναι για το εγγύς μέλλον. Η ουκρανική ομάδα αναγκάστηκε για λόγους ανωτέρας βίας να παίξει εκτός έδρας και πιο συγκεκριμένα πρώτα στο Λβιβ, μετά στο Χάρκοβο και στο Κίεβο (όπου μετέφεραν τα εμπορικά γραφεία τους).
Η εξέλιξη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, με την εισβολή, από τον περασμένο Φεβρουάριο του 2022, σε μεγαλύτερη κλίμακα, οδήγησε τους πορτοκαλί ποδοσφαιριστές να εξερευνήσουν, για μικρό χρονικό διάστημα (σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά κύπελλα) και την υπόθεση της Πολωνίας. Μάλιστα, για τους «εντός» αγώνες της φάσης των ομίλων του Champions League 2022/23 αποφασίσθηκε να διεξαχθούν στο Στάδιο Βόρσκλα Πολσκιέγο της Βαρσοβίας, έδρα της Λέγκια (ομάδας της 1ης κατηγορίας της Πολωνίας).
Εν αναμονή της νέας αθλητικής σεζόν, ο ουκρανικός σύλλογος υποστηρίζεται από μια ομάδα χορηγών, όπως η κύρια SCM, ο τεχνικός συνεργάτης Puma και τέσσερις γενικοί συνεργάτες (Rexona, Pepsi, Brsm-Nafta και Sky Up Airlines).
Τέλος, είδηση κάνει η παρουσία δύο πολυεθνικών (της αυστραλιανής Rexona, αλλά πάνω από όλα της αμερικανικής Pepsi). Αδιαμφισβήτητο σημάδι της διεθνούς ανάπτυξης του brand Σαχτάρ, αλλά και της προσέγγισης λιγότερο φιλορωσικών θέσεων (όπως αντίθετα είχε συμβεί πριν από το 2014) από τον ιδιοκτήτη Ρινάτ Αχμέτοφ.
Για να δώσουμε μια τελευταία παράμετρο σύγκρισης, το 2009 (ημερομηνία εγκαινίων της Ντόνμπας Αρίνα), ο σύλλογος του Ντονέτσκ μπορούσε να υπολογίζει σε περισσότερες από 20 εταιρείες (κυρίως ουκρανικές και ρωσικές).