Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τις ακαδημίες που προσφέρουν πάρα πολλά στους συλλόγους, αλλά αυτή της Μπενφίκα είναι μία χρυσοφόρος επένδυση και ενισχύει σημαντικά την οικονομία της ομάδας

Υπάρχουν σύλλογοι σε όλο τον κόσμο που αποκομίζουν κέρδη με την ακαδημία τους.Όμως κανείς δεν είναι τόσο κερδοφόρος όσο αυτή της Μπενφίκα. Ο πορτογαλικός σύλλογος έχει ταλέντο στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών και γνωρίζει τον τρόπο να τους προσφέρει σε ομάδες της Ευρώπης κερδίζοντας ουκ ολίγα χρήματα. Η σωστή και προγραμματισμένη δουλειά της περιλαμβάνει μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. . Σημαντικές εξαγωγές από την ακαδημία της Μπενφίκα περιλαμβάνουν τους Ζοάο Κανσέλο, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρούμπεν Ντίας και Γκονσάλο Ράμος.

Όσον αφορά τα έσοδα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, η Μπενφίκα έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από κάθε σύλλογο. Αυτό ισχύει για ποδοσφαιριστές ηλικίας 15 έως 21 ετών που πέρασαν τουλάχιστον τρία χρόνια στις αντίστοιχες ομάδες της. . Ισχύει δηλαδή για ποδοσφαιριστές της ακαδημίας που μετακινούνται αλλού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι σύλλογοι όπως η Μπαρσελόνα εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα λόγω της σπουδαίας ακαδημίας της η οποία ακούει στο όνομα Λα Μασία. Όμως ο πορτογαλικός σύλλογος είναι αυτός ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Επιπλέον, η Μπαρσελόνα είναι μόλις στην 22η θέση, η οποία βρίσκεται πίσω από Άστον Βίλα, Λίβερπουλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Επίσης, ο Άγιαξ και η Λυών κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη υψηλότερη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών εκτός ακαδημίας τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κερδοφόρα ακαδημία της Μπενφίκα και οι πωλήσεις της

Με το πρόσφατο ιστορικό επιτυχίας από την ακαδημία της Μπενφίκα, είναι σαφές γιατί ο σύλλογος είναι τόσο κερδοφόρος. Η πιο ακριβή μεταγραφική κίνηση από την πλευρά της Μπενφίκα είναι αναμφισβήτητα ο επιθετικός Ζοάο Φέλιξ όταν μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ισπανική πλευρά ξόδεψε 135 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η τέταρτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μία από τις άλλες μεγάλες πωλήσεις της Μπενφίκα περιλαμβάνει τον κεντρικό αμυντικό Ρούμπεν Ντίας για 75 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντίας και ο Φέλιξ, όπως και αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές , αντιπροσωπεύουν την επιτυχία της Μπενφίκα με πωλήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Football Observatory, το οποίο συγκέντρωσε τα στοιχεία των πωλήσεων των ακαδημιών, σημείωσε ότι το 68% των εσόδων της Μπενφίκα από τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας προήλθε την τελευταία πενταετία. Η Μπενφίκα πούλησε ποδοσφαιριστές αξίας 367 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε συνδυασμό με τα 200 εκατομμύρια δολάρια από την προηγούμενη πενταετία, η Μπενφίκα έχει συγκεντρώσει 567 εκατομμύρια δολάρια από το 2014.

Το πιο εντυπωσιακό είναι η διαφορά μεταξύ της Μπενφίκα και των άλλων συλλόγων. Τα 567 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών είναι περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια από τον Άγιαξ. Παρά το γεγονός ότι πούλησε τους Ματάις Ντε Λίχτ και Φρένκι Ντε Γιόνγκ για 168 εκατομμύρια δολάρια, οι συνολικές πωλήσεις του Άγιαξ τα τελευταία 10 χρόνια είναι 413 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιόλογοι σύλλογοι με τις πιο κερδοφόρες ακαδημίες

Ακόμη κι αν η Μπενφίκα, ο Άγιαξ και η Λυών δεν είχαν την επιτυχία που ταιριάζει με το ταλέντο που έβγαλαν από την ακαδημία, ορισμένοι σύλλογοι τα κατάφεραν στο γήπεδο, ενώ πωλούν τους ποδοσφαιριστές για μεγάλα κέρδη. Κανένα από αυτά δεν είναι πιο αναγνωρίσιμο βεβαίως από την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μερένγκες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τα κέρδη από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών των ακαδημιών τα τελευταία 10 χρόνια.

Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Τσέλσι, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τις πωλήσεις των 380 εκατομμυρίων δολαρίων της Τσέλσι από τις ακαδημίες την τελευταία δεκαετία, τα 337 εκατομμύρια από αυτά προήλθαν μετά το 2019. Αυτό συμπίπτει με τη μαζική ανταλλαγή ποδοσφαιριστών που συνέβη στο Στάμφορντ Μπρίτζ από τότε που ανέλαβε το ¨τιμόνι της» Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, Τόντ Μπόελι. .

Η Τσέλσι είναι μία από τις τρεις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που βρίσκεται στην πρώτη 10άδα. Οι άλλες δύο είναι η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Σίτι. Ο πρώτος σύλλογος εκτός Ευρώπης είναι η Φλαμένγκο από τη Βραζιλία. Η Φλαμένγκο είναι 13η σε αυτή τη λίστα με τις πωλήσεις της ακαδημίας τα τελευταία 10 χρόνια. Η Πασούκα (Μεξικό) είναι η μόνη ομάδα στο top 100 από την Βόρειο Αμερική. Η μεξικανική ομάδα έχει συγκεντρώσει 64 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από συλλόγους όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Λάνς , που και οι δύο συμμετείχαν φέτος στο Champions League…