Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που γνώρισε όχι μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η Αγγλία ολόκληρη και τον πρώτο Βρετανό ο οποίος κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα…

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον θαυμάσθηκε τόσο για το αθλητικό του πνεύμα όσο και για την ακεραιότητα αλλά και τις εξαιρετικές του ικανότητες ως ποδοσφαιριστής, κάτι που παραδέχονται άπαντες εντός και εκτός συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρξε  βασικό μέλος της  ομάδας των «Τριών Λιονταριών» η οποία κατέκτησε το  Παγκόσμιο κύπελλο του  1966 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο συλλόγων με την Γιουνάιτεντ μεταξύ 1965 και 1973,όπου το 1968 την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας στον τελικό της Μπενφίκα με 4-1 (στην παράταση) στο Γουέμπλει. Ο ίδιος  δύο χρόνια νωρίτερα είχε σηκώσει στα χέρια του το σπουδαιότερο και ευγενέστερο ατομικό βραβείο παγκοσμίως την «Χρυσή Μπάλα»ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής (τότε το έπαθλο δινόταν μόνο σε Ευρωπαίους).

Έπαιζε αρχικά ως σέντερ φορ αλλά σιγά σιγά γύρισε στην μεσαία γραμμή σε ρόλο επιτελικού χαφ καθώς με το μαγικό του αριστερό πόδι έκανε πράματα και θάματα.

Γεννήθηκε  στο Άσινγκτον, μια πόλη ορυχείων στη βορειοανατολική Αγγλία, στις 11 Οκτωβρίου 1937. Εντάχθηκε  στην  Γιουνάιτεντ σε ηλικία 15 ετών. Ο Μπάσμπι ανοικοδόμησε τον σύλλογο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας έμφαση στη νεολαία και ο Τσάρλτον έγινε ένας από τους  «μπέμπηδες του  Μπάσμπι” που οδήγησε την Γιουνάιτεντ στον τίτλο του πρωταθλήματος το 1957.

Επέζησε απο την τραγωδία  του Μονάχου

Ο Μπόμπι  Τσάρλτον ήταν ένας από τους επιζώντες της μεγάλης αεροπορικής τραγωωδίας του Μονάχου το 1958, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 8  συμπαίκτες του.

Ο Τσάρλτον πετάχτηκε από τα συντρίμμια και σύρθηκε με ασφάλεια από τον συμπαίκτη του Χάρι Γκρεγκ, αλλά 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας από τους νεκρούς ήταν ο χαφ  Ντάνκαν Έντουαρντς, ο οποίος είχε ήδη κάνει το όνομά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 21 ετών, τον οποίο ο Τσάρλτον θα περιέγραφε ως «ο μόνος ποδοσφαιριστής  που με έκανε να νιώθω κατώτερος».

Ο Μπάσμπι τα κατάφερε μόνο μετά από δύο μήνες παραμονής στο νοσοκομείο. «Ακόμα και τώρα… εξακολουθεί να φτάνει και με αγγίζει κάθε μέρα», έγραψε ο Τσάρλτον στην αυτοβιογραφία του το 2007, «My Manchester United Years». “Μερικές φορές το αισθάνομαι πολύ ελαφρά, ένα απλό πινέλο ενάντια σε μια κατά τα άλλα χαρούμενη διάθεση. Μερικές φορές με συνεπαίρνει μια τρομερή λύπη και θλίψη – και ενοχές που έφυγα και βρήκα τόσα πολλά.”

Οκτώ  χρόνια μετά,   το 1966 ήταν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής Αγγλίας του Σερ Άλφ Ράμσει η οποία κατέκτησε το  Παγκόσμιο Κύπελλο  (4-2 την τότε Δυτική Γερμανία)  , αλλά και το κύπελλο Πρωταθλητριών δύο χρόνια αργότερα με την Γιουνάιτεντ. (4-1 στην παράταση την Μπενφίκα)   Ήταν φημισμένος  τόσο για τα δηλητηριώδη σουτ του όσο και για την αίσθηση του ευ αγωνίζεσθαι. Έγινε αρχηγός των «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι και θεωρείται ως σημαιοφόρος μιας περασμένης εποχής ιπποτισμού και αθλητισμού. Ήταν πρότυπο αθλητή, και μάλιστα σε όλη την καριέρα του  δεν αποβλήθηκε ποτέ.

Στη 17χρονη καριέρα του με την φανέλλα της Μάντσεστερ  Γιουνάιτεντ, ο Μπόμπι Τσάρλτον πραγματοποίησε  758 εμφανίσεις και σημείωσε 249 γκολ – και τα δύο ήταν μακροχρόνια ρεκόρ μέχρι που τελικά καταρρίφθηκαν από τους Ράιαν Γκιγκς και Γουέιν Ρούνεϊ αντίστοιχα.

Συνολικά κατέκτησε 7 τρόπαια με τους «κόκκινους διαβόλους»  μεταξύ των οποίων και τρία πρωταθλήματα.

Βαρόμετρο στην επιτυχία της εθνικής Αγγλίας

Ο Τσάρλτον πέτυχε  49 γκολ σε 106 εμφανίσεις για την εθνική του ομάδα, συμπεριλαμβανομένων 3 γκολ στην θριαμβευτική πορεία της  Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Την ίδια  χρονιά κέρδισε και την Χρυσή Μπάλα.

Η μακρά και λαμπρή καριέρα του ως ποδοσφαιριστής  της Γιουνάιτεντ τελείωσε το 1973 με 758 συμμετοχές και 249 γκολ .  Ο Ουαλλός  Ράιαν Γκιγκς ξεπέρασε το όριο της εμφάνισής του τον Μάιο του 2008, παίζοντας τελικά 963 φορές με την Γιουνάιτεντ. Ο Τσάρλτον έγινε παίκτης-προπονητής στην Πρέστον Νορθ Εντ και επίσης για λίγο εργάσθηκε  στην ιρλανδική ομάδα Γουότερφορντ Γιουνάιτεντ, πριν επιστρέψει στην Γιουνάιτεντ ως διευθυντής το 1984.

Το 1994 η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ τον έχρισε Ιππότη ,ενώ η διοίκηση της Γιουνάιτεντ τον τίμησε φτιάχνοντας έξω από το Ολντ Τράφορντ τον Μάιο του 2008 άγαλμα (όπως και τον Μπεστ και Λό). Παράλληλα  μετονόμασε  τη Νότια κερκίδα του γηπέδου με το όνομά του τον Απρίλιο του 2016. Ο Μπόμπι Τσάρλτον  παντρεύτηκε το 1961 τη Νόρμα Μπολ με την οποία απέκτησαν  δύο κόρες (Σούζαν και Αντρέα) . Ο αδερφός του Τζακ, άλλο μέλος της ομάδας της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, πέθανε το 2020 σε ηλικία 85 ετών και τώρα αυτός στα 86 του (έφυγε το Σάββατο 21/10)  θα πάει να τον συναντήσει να είναι μαζί για πάντα….

Αναπαύσου εν ειρήνη Σερ Μπόμπι…