Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τα μεγαλόπνοα σχέδια επέκτασης των ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης και ποιος είναι μπροστά από τους άλλους

Ρεάλ Μαδρίτης 831, Μάντσεστερ Σίτυ 826, Παρί Σεν Ζερμέν 802, Μπαρσελόνα 800, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 746, Μπάγερν 744 εκ. ευρώ.

Μην ανησυχείτε, δεν θα τρελαθούμε. Αυτά είναι τα έσοδα, σε εκατομμύρια ευρώ, που πέτυχαν την περασμένη σεζόν οι κορυφαίοι σύλλογοι στην οικονομική κατάταξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αυτοί που εναλλάσσονται στο βάθρο τα τελευταία 20 χρόνια, αυτοί που μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο σε μηχανή χρημάτων. Όλοι τους, αφήνοντας πίσω τους την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας, σημείωσαν ρεκόρ κύκλου εργασιών το 2022-23, εκτός από την Μπαρσελόνα η οποία είχε ήδη φτάσει τα 841 εκατομμύρια το 2018-19.

Ποια θα είναι όμως η πρώτη ομάδα που θα φτάσει το 2 δισεκατομμύριο;

Ήδη πριν από μερικά χρόνια, ένας πολύ μικρός κύκλος συλλόγων είχε θέσει αυτόν τον στόχο, για να ξαναβάλουν τα σχέδιά τους στο συρτάρι λόγω του Covid. Μόλις η ποδοσφαιρική βιομηχανία επέστρεψε σε πλήρη δυναμικότητα, τέσσερις σύλλογοι πέτυχαν τουλάχιστον 800 εκατομμύρια έσοδα. Φυσικά, τα έσοδα καθαρά από τις συναλλαγές ποδοσφαιριστών, επομένως συνήθως προέρχονται από τους τρεις μακρο-τομείς: γήπεδο, τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορικός τομέας.

Και τώρα? Ο Τίμοθι Μπρίτζ , συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte, εξηγεί:

«Η υψηλή ζήτηση για ζωντανά αθλήματα υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση στα εμπορικά έσοδα και στα έσοδα των αγώνων, ειδικότερα. Καθώς οι σύλλογοι δεν φαίνεται να μπορούν πλέον να βασίζονται στην εκθετική αύξηση των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα, η δημιουργία ενός πιο εμπορικού επιχειρηματικού μοντέλου θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής τους σταθερότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων εμπορικών ή μη ταιριασμένων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, για τη δημιουργία νέων εμπορικών προσφορών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα έσοδά τους τις επόμενες σεζόν για να αποκτήσουν τον έλεγχο σε μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εσόδων τους».

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα πωλούνται παντού συλλογικά: από τα εθνικά πρωταθλήματα για τα πρωταθλήματα, από την UEFA για τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας έλεγχος από την πλευρά των συλλόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι από αυτούς σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια Super League για να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις άδειες ΜΜΕ για διεθνείς διοργανώσεις. Και το θέμα, με την επίθεση στο μονοπώλιο της UEFA από το Δικαστήριο της ΕΕ, παραμένει στην ημερήσια διάταξη, με τις συνέπειες να επαληθεύονται ακόμη. Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εθνικών διοργανώσεων , η Premier League πούλησε εγχώριες άδειες έως το 2029 με μέτρια αύξηση 4% ετησίως, ενώ η Serie A έπρεπε να συμβιβαστεί με μείωση 3% και η Ligue 1 κατέφυγε σε ιδιωτικές διαπραγματεύσεις (η Bundesliga ετοιμάζεται να δοκιμάσει την αγορά, τα συμβόλαια της La Liga λήγουν το 2027).

Εν ολίγοις, δεν είναι από αυτή την πηγή που οι κορυφαίοι σύλλογοι ελπίζουν να αντλήσουν ένα δυναμικό ικανό να κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον στο σημερινό σύστημα διακυβέρνησης. Αντίθετα, η προσοχή εστιάζεται στις υποδομές.

Η Ρεάλ στην pole position με το Μπερναμπέου

Αρκετοί κορυφαίοι σύλλογοι δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε αυτό το μέτωπο. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα είναι μπροστά από όλους. Εκεί που κάποτε βρισκόταν το θρυλικό Σαντιάγο Μπερναμπέου και το Κάμπ Νόου , υπάρχουν εργοτάξια ανοιχτά για φαραωνικά έργα: το πρώτο αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το δεύτερο ( εντός της μεγαλύτερης Espai Barça) αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου. Τα εγκαίνια του φουτουριστικού σταδίου κατά μήκος της Paseo de la Castellana είναι τώρα μπροστά μας. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ , με βάση την έκθεση που εγκρίθηκε από την τελευταία συνέλευση των μετόχων, είχε ως στόχο να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 100 εκδηλώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023-24 για μια πρόβλεψη εσόδων από το γήπεδο ύψους 317 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό έως τις 30 Ιουνίου 2024 , έναντι των 140 της περασμένης σεζόν.

Δεν είναι γνωστό αν θα τηρηθεί ο οδικός χάρτης. Δεν πειράζει, είναι απλά θέμα χρόνου. Όταν εισέλθει σε πλήρη δυναμικότητα, δηλαδή όταν δουλέψουν όλες οι λειτουργίες της νέας εγκατάστασης, το Μπέρναμπέου θα δημιουργήσει κύκλο εργασιών τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων (οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 440) με πάνω από 200 επιπλέον ετήσιες εκδηλώσεις: το 2025 Το NFL (Αμερικανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο) θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στην Ισπανία, ακριβώς στη Μαδρίτη.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο 100% το ανακαινισμένο γήπεδο το 2024-25. Εν τω μεταξύ, ο σύλλογος της Μαδρίτης έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Sixth Street/Legends για την διαχείριση μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων του γηπέδου, με αντάλλαγμα μια αρχική ένεση 360 εκατομμυρίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε ήδη τα 831 εκατομμύρια έσοδα, το νέο Μπερναμπέου θα της επιτρέψει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ήδη το 2024-25. Και η επικείμενη άφιξη του Κυλιάν Μπαπέ θα έδινε περαιτέρω ώθηση στον τζίρο των Μερένγκες. .

Η Μπαρσελόνα , το άλλο μεγάλο έργο

Θα ακολουθήσει στενά η Μπαρσελόνα. Αναμένεται ότι οι εργασίες ανακαίνισης δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το 2026, αλλά τον Νοέμβριο του 2024 το νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για μερική επανεκκίνηση. Σίγουρα φέτος, με την προσωρινή μετακίνηση στο Μονζουίκ , οι Μπλαουγκράνα θα πρέπει να έχουν περίπου 80 εκατομμύρια έσοδα. Μόλις κλείσει το εργοτάξιο, η Espai Barça θα πρέπει να δημιουργούν πρόσθετα έσοδα 250 εκατομμυρίων ετησίως: 24% από χορηγούς και δικαιώματα ονομασίας (υπάρχει ήδη συμφωνία με το Spotify), 24% από φιλοξενία, 22% από έκδοση εισιτηρίων και τροφοδοσία, 15% από μουσεία και ξεναγήσεις και 15% από εκδηλώσεις. Πότε όμως θα λειτουργήσει πλήρως το Κάμπ Νόου ; Σίγουρα μετά το Μπερναμπέου. Είναι αλήθεια ότι ο εμπορικός τομέας της Μπαρσελόνα, εκτός από το γήπεδο, αναμένεται να αναπτυχθεί (+8% το 2023-24), όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σύλλογος υπό την προεδρία του Λαπόρτα έχει ενεργοποιήσει διάφορους οικονομικούς μοχλούς για την αντιμετώπιση του υπερβολικού χρέους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του 25% των μελλοντικών εσόδων της τηλεόρασης για τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς το στοιχείο τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων θα είναι λίγο λιγότερο πλούσιο από ό,τι θα έπρεπε.

Η κατάσταση της Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν

Τα έργα επέκτασης ακινήτων βρίσκονται επίσης στο τραπέζι των δύο συλλόγων του Μάντσεστερ και της Παρί Σεν Ζερμέν , σαφώς με μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο. Η Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν , οι δύο ομάδες που υποστηρίζονται από πετροδολάρια, έχουν ανέβει στην οικονομική κατάταξη εστιάζοντας σε ολοένα και πιο πλούσια συμβόλαια χορηγίας, ιδίως με οντότητες που βρίσκονται κοντά (ή γειτονικά) με τα αντίστοιχα ακίνητά τους. Γεγονός είναι ότι αυτό το είδος έχει φτάσει πλέον τα 400 εκατομμύρια, δηλαδή το ήμισυ του τζίρου τους. Είναι πολύ πιο περίπλοκο να αυξηθούν τα έσοδα της αγωνιστικής που την περασμένη σεζόν ανήλθαν σε 83 εκατομμύρια για την Σίτι και 153 για την Παρί Σεν Ζερμέν. Εδώ βρίσκεται η δυνατότητα να καλλιεργηθεί τώρα. Τον Ιούλιο οι τοπικές αρχές του Μάντσεστερ ενέκριναν το σχέδιο επέκτασης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για το στάδιο Έτιχαντ , με την προσθήκη 7.900 θέσεων χωρητικότητας άνω των 60.000 και την κατασκευή ενός ξενοδοχείου και ενός άλλου κτιρίου. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026. Στο Παρίσι, ωστόσο, το κλίμα είναι καυτό. Ο πρόεδρος Αλ Κελαϊφί απείλησε να εγκαταλείψει το Πάρκ ντε Πρένς μετά την άρνηση της δημάρχου Ανν Ινταλγκό να πουλήσει το γήπεδο στον σύλλογο. Η απόκτηση της εγκατάστασης θεωρείται ουσιαστικό βήμα από την Παρί Σεν Ζερμέν για να πραγματοποιήσει στη συνέχεια το έργο επέκτασης στις 60 χιλιάδες θέσεις (από 48 χιλιάδες που είναι σήμερα). Όμως οι διαπραγματεύσεις με τον Δήμο του Παρισιού δεν απογειώθηκαν ποτέ. Και τώρα οι Κατάρ μελετούν εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Γιουνάιτεντ, ο παράγων Ράτκλιφ

Επιστρέφοντας στο Μάντσεστερ, την ομάδα της Γιουνάιτεντ, η Πρέμιερ Λιγκ μόλις ενέκρινε την απόκτηση του 25% του συλλόγου από τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος δεσμεύτηκε να επενδύσει προσωπικά 280 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές. Το στάδιο Ολντ Τράφορντ, το οποίο αποφέρει έσοδα 150 εκατομμυρίων, χρειαζόταν μια ανακαίνιση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το σχέδιο είναι ακόμη πιο φιλόδοξο: να χτιστεί μια νέα εγκατάσταση 90.000 θέσεων, σαφώς με ένα μέρος της τραπεζικής χρηματοδότησης. Αν οι Κόκκινοι Διάβολοι μπορούσαν να έχουν ένα σύγχρονο και πολυλειτουργικό γήπεδο και να επέστρεφαν στο Champions League σε μόνιμη βάση, σίγουρα θα έσπαζαν το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου τζίρου. Σκεφτείτε ότι τα 746 εκατομμύρια για το 2022-23 έφτασαν μόνο με τη συμμετοχή στο Europa League. Αλλά θα πάρει χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το γήπεδο είναι ο βασικός μοχλός αύξησης του τζίρου των κορυφαίων συλλόγων.

Η άλλη ώθηση θα προέλθει από διεθνείς διοργανώσεις, που προορίζονται να γίνουν όλο και πιο σημαντικές. Στο μεταξύ, το αναμορφωμένο Champions League με 36 ομάδες θα προσφέρει ένα έπαθλο αυξημένο κατά 25% από την επόμενη χρονιά: αυτό σημαίνει, για τους κορυφαίους συλλόγους, ένα ελάχιστο εισόδημα 60 εκατομμυρίων. Στη συνέχεια, το 2025, θα υπάρξει η πρώτη έκδοση του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, με εγγυημένη αμοιβή 50 εκατομμυρίων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι 100% επιπλέον έσοδα (η τελευταία έκδοση, το 2023, πρόσφερε 5 εκατομμύρια στον νικητή). Αλλά θα είναι μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, γιατί το μέγκα -τουρνουά που θέλει η FIFA θα παίζεται κάθε τέσσερα χρόνια….

Tα έσοδα των κορυφαίων συλλόγων για την σαιζόν 2022-23

Τηλεοπτικά δικαιώματα Στάδιο Εμπορικά/άλλα Σύνολο
Ρεάλ Μαδρίτης 316 139 376 831
Μάν. Σίτυ 344 83 399 826
Παρί Σ Ζερμέν 249 153 400 802
Μπαρσελόνα 216 189 395 800
Μάν.Γιουνάιτεντ 240 151 355 746
Μπάγερν 204 121 419 744