Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει ότι είναι γεγονός πως οι μεταγραφικές ενέργειες, εμπεριέχουν και πλείστους κινδύνους – Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ομάδες έχουν πληρώσει πάρα μα πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή, κι αυτός για χίλιους δύο λόγους απέτυχε
Καθώς ο διεθνής Άγγλος χαφ, Τζόρνταν Χέντερσον ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές στη μετακίνησή του στον Άγιαξ μετά τη λήξη του 3ετούς συμβολαίου του με την Αλ-Ετιφάκ μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς εάν κάποια μεταγραφική κίνηση έχει αποδειχθεί χειρότερη.
Όταν πήρε την απόφαση να φύγει από την Λίβερπουλ, ο Χέντερσον ήταν σχεδόν σίγουρος ότι αποχωρεί από έναν σύλλογο ο οποίος διακρίνεται για τις υψηλές του φιλοδοξίες και αποδέχεται τις μεγάλες προκλήσεις. Μάλιστα την εφετινή αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Γιούργκεν Κλόπ τα πάει περίφημα και είναι φιγουράρει στην κορυφή της Premier League.
Ο 33χρονος χαφ έπληξε επίσης τη φήμη του, γιατί άλλα έλεγε εντός Ηνωμένου Βασιλείου για την Σαουδική Αραβία κι άλλα έπραξε τελικά. Αυτό βεβαίως είναι το λιγότερο, αφού επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι….
Έζησε επίσης μια θλιβερή περίοδο στο γήπεδο όταν στον αγώνα της ομάδας του της Αλ Ετιφάγκ ( έχει προπονητή τον Στίβεν Τζέραρντ ) την έβλεπε να μαραζώνει στη μέση του βαθμολογικού πίνακα της Σαουδικής Pro League, ενώ έπαιζε τακτικά μπροστά σε μόλις μερικές εκατοντάδες φιλάθλους.
Ακόμη έγινε γνωστό από τον ίδιο τον Χέντερσον ότι δεν έχει λάβει ούτε μια δεκάρα από τους 350.000 λίρες ου είναι ο εβδομαδιάτικος μισθός του στην Αλ Ετιφάγκ , δίχως κανείς να μπορεί να πει το γιατί. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας να έχει αποφασίσει να μην του καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, καθώς υπάρχει συμβόλαιο που αναφέρει ρητά το κάθε πράγμα. Υπο αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως λογικό να μην εισπράξει ο Χέντερσον τα όσα είχαν συμφωνηθεί, αφού κι αυτός δεν ενεργεί σωστά. Εν πάσει περιπτώσει….
Τώρα λοιπόν με την άκρως αποτυχημένη θητεία του Χέντερσον στην Σαουδική Αραβία, θα επιχειρήσουμε να δούμε τις χειρότερες μεταγραφές όλων των εποχών.
Φιλίπε ΚΟΥΤΙΝΙΟ – Λίβερπουλ στη Μπαρτσελόνα για 142 05 εκ ευρώ το 2017
Μετά από μια εκπληκτική πενταετία στη Λίβερπουλ, όπου ο Φιλίπε Κουτίνιο αποδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς χαφ στον κόσμο, μετακόμισε στην Μπαρσελόνα με τεράστιες προσδοκίες.
Όμως , η μεταγραφή ήταν μια καταστροφή από την αρχή, καθώς ο Βραζιλιάνος ταλαιπωρείτο συνεχώς από τραυματισμούς και δεν κατάφερε να επαναλάβει την θαυμάσια αγωνιστική του φόρμα του που είχε στο Άνφιλντ.
Μετά από δύσκολους 18 μήνες, μετακόμισε ως δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου και είχε συμβάλει μάλιστα σκοράροντας δύο φορές κιόλας , εναντίον της Μπαρσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο φανταστικό 8-2 κατά των Kαταλανών, στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει αρκετά στη Γερμανία για να κερδίσει μια μόνιμη μετακόμιση στο Μόναχο. Έπαιξε μόλις 30 φορές τις επόμενες δύο σεζόν πριν πάει στην Άστον Βίλα, η οποία έκτοτε τον έχει δανείσει στην ομάδα του Κατάρ την Αλ-Ντουχάιλ.
Εντέν ΑΖΑΡ – Τσέλσι στη Ρεάλ Μαδρίτης ( 150 εκ. ευρώ 2019)
Όπως και ο Κουτίνιο, έτσι και ο ο Εντέν Αζάρ μετακόμισε στη LaLiga αφού ήταν σταθερά ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ.
Όμως, ο Βέλγος ακραίος μεσοεπιθετικός δεν συμβιβάστηκε ποτέ πραγματικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης ( όπου εξακολουθεί να υπάρχει το ρεκόρ απόκτησής του στην Ισπανική ομάδα) – και σε έναν άλλο παραλληλισμό με τον Κουτίνιο, ήταν σχεδόν συνεχώς τραυματίας και απουσίαζε.
Επίσης, απέτυχε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες προσδοκίες που είχε στους ώμους του, καθώς οι μερένγκες προσπάθησαν να καλύψουν το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο , ο οποίος είχε ενταχθεί στην Γιουβέντους . .το καλοκαίρι του 2018.
Σε τέσσερα χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις, ο Αζάρ κατάφερε να αγωνισθεί σε μόλις 76 παιχνίδια, 44 από τις οποία ήταν στην αρχική ενδεκάδα, σημειώνοντας 7 γκολ και έχοντας 11 ασίστ..
Η τελευταία του περίοδος το 2022-23 είδε τον Αζάρ να αγωνίζεται 10 φορές προτού λυθεί αμοιβαία το συμβόλαιό του, με τον επιθετικό μέσο να ανακοινώνει την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο τον Οκτώβριο του 2023, σε ηλικία 32 ετών.
Αντουάν ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ – Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μπαρτσελόνα για 120 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε πίσω δύο χρόνια αργότερα για 40 εκατομμύρια ευρώ 2019
Η Μπαρσελόνα απέκτησε τον Γάλλο διεθνή μεσοεπιθετικό Αντουάν Γκριεζμάν στο απόγειο των δυνάμεών του το 2019, αφού ενεργοποίησε τη ρήτρα αποδέσμευσης των 120 εκατομμυρίων ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ωστόσο, η κίνηση έγινε όταν ο σύλλογος ήταν ένα απόλυτο χάος υπό τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου ,και τον Γκριεζμάν να υπογράφει δίχως καμία σκέψη για το πού θα αγωνίζεται, ενώ οι ποδοσφαιριστές της Μπαρσελόνα ήταν σύμφωνα με πληροφορίες κατά της μεταγραφικής κίνησης αυτής.
Ο Γάλλος δυσκολεύτηκε και το τεράστιο συμβόλαιό του φέρεται να οδήγησε τελικά τον σύλλογο να μην μπορεί να ανανεώσει τη συμφωνία του Λιονέλ Μέσι το καλοκαίρι του 2023.
Τελικά αποφάσισαν να μειώσουν τις απώλειές τους με τον Γκριεζμάν και τον δάνεισαν πίσω στην Ατλέτικο με την υποχρέωση να τον αγοράσουν για 40 εκατ. ευρώ , κάτι που σήμαινε ότι η Μπαρσελόνα έχανε 80 εκατ. ευρώ από την ημέρα που τον είχε αποκτήσει..
Έκτοτε πρωταγωνίστησε για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε και πρόσφατα πέρασε τον Λουίς Αραγονές γίνοντας ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μαδριλένικου συλλόγου.
Μάριο ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ ( Μίλαν στην Λίβερπουλ 18 εκ. το 2014
Με την απόκτησή του ως αντικαταστάτη του Ουρουγουανού , Λουίς Σουάρες, ο Μάριο Μπαλοτέλι υποτίθεται ότι θα ήταν ο χαμηλού ρίσκου ποδοσφαιριστής με το αριστοτεχνικό παιχνίδι από το τότε αφεντικό της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς.
Όμως , ο Ιταλός φορ απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες , σημειώνοντας μόλις ένα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ ο χρόνος του στο Άνφιλντ στιγματίστηκε από προβλήματα εκτός γηπέδου.
Επέστρεψε στην Μίλαν ως δανεικός μετά από μία σεζόν, πριν ενταχθεί στη γαλλική, Νις με ελευθέρας μεταγραφή την επόμενη χρονιά.
Εν τω μεταξύ, ο Σουάρες σημείωσε 25 γκολ για τη Μπαρτσελόνα στην εναρκτήρια σεζόν του και η Λίβερπουλ τερμάτισε 6η , μένοντας εκτός φάσης των ομίλων του Champions League.
Φερνάντο ΤΟΡΕΣ (Λίβερπουλ στην Τσέλσι για – Liverpool to Chelsea για 58 εκ.ευρώ το 2011)
Σε μια από τις πιο δραματικές μεταγραφές όλων των εποχών, η μετακίνηση του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι έμοιαζε σαν να μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερες ενέργειες όλων των εποχών.
Αφού σημείωσε 81 γκολ σε 142 αγώνες για τη Λίβερπουλ, ο Τόρες μετακόμισε για μια μεταγραφή 58 εκ. ευρώ, που ήταν τότε ρεκόρ για το Ηνωμένο Βασίλειο και φαινόταν έτοιμος για να πάει στο επόμενο υψηλότερο επίπεδο.
Όμως , ο Τόρες απέτυχε εντελώς στο Στάμφορντ Μπριτζ και εντάχθηκε στη μακρά λίστα των εντυπωσιακών προσθηκών της Τσέλσι για να αποτύχει να επαναλάβει την προηγούμενη εντυωπωσιακή φόρμα του. .
Παρόλο που ο Ισπανός σκόραρε 45 φορές για την Τσέλσι (- συμπεριλαμβανομένου ενός τέρματος εναντίον της Μπαρσελόνα το 2012 που εξασφάλισε τη θέση της στον τελικό του Champions League ). Κι όμως αυτά τα 45 γκολ σε 172 εμφανίσεις, δεν μπόρεσαν να τον κάνουν αγαπητό στους φιλάθλους αλλά και στα ΜΜΕ..
Μια γκάφα εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν κέρδισε την μπάλα από τον Νταβίντ ντε Χέα, όπου στη συνέχεια σε άδειο τέρμα δεν μπόρεσε να σκοράρει, τον έχουν βάλει σε γελοιογραφία.
Πολ ΠΟΓΚΜΠΑ ( Γιουβέντους στην Μάν. Γιουνάιτεντ για 103, 97 εκ. ευρώ το 2016)
Ο Πολ Πογκμπά έχει δείξει σημάδια ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους χαφ της γενιάς του, αλλά, δυστυχώς για τους οπαδούς της Μάν. Γιουνάιτεντ , αυτό σπάνια εμφανιζόταν στο Ολντ Τράφορντ.
Όχι μόνο άφησε τον σύλλογο μια φορά δωρεάν ως έφηβος, πηγαίνοντας να διαπρέψει στην Γιουβέντους, αλλά έφυγε ξανά για τίποτα το 2022 μετά από 6 σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά χρόνια που υπέγραψε για 103, 97 εκ.ευρώ.
Η δεύτερη περίοδος του Πογκμπά στον αγγλικό σύλλογο αμαυρώθηκε από διάφορους τραυματισμούς και συνεχίστηκαν οι εικασίες για το μέλλον του, αν και έλαμψε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19 με 16 γκολ και 11 ασίστ.
Όμως , δεδομένου ότι η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 103, 97 εκ. ευρώ για τον Πογκμπά και τον άφησε να φύγει δύο φορές ως ελεύθερο, ο Γάλλος διεθνής χαφ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρομερού ρεκόρ του συλλόγου στη μεταγραφική αγορά τα τελευταία χρόνια. Ξοδεύει αφειδώς εκατομμύρια που όμως δεν πιάνουν τόπο…
Αλέξις ΣΑΝΤΣΕΣ ( Άρσεναλ σε Μάν. Γιουνάιτεντ ελεύθερος – συμφωνία ανταλλαγής με τον Χένριχ Μχιταριάν)
Πώς μπορεί μια δωρεάν μεταφορά να είναι τόσο κακή; Λοιπόν, αυτή η παράξενη συμφωνία με την Άρσεναλ, η οποία συνέβη μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής με τον Χένρικ Μχιταριάν, επιτεύχθηκε αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε νικήσει τον σοβαρό ανταγωνισμό για να αποκτήσει έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Αλέξις Σάντσες είχε πετύχει 125 γκολ σε 166 παιχνίδια για την Αρσεναλ , αλλά ήταν ειλικρινά χαμένος μετά την μετακίνησή του στο Όλντ Τράφορντ .
Μετά από πέντε γκολ σε 18 μήνες, μετακινήθηκε στην Ίντερ, στην οποία εντάχθηκε τελικά με ελευθέρας μεταγραφή, αφού η Γιουνάιτεντ τον πλήρωσε.
Αλλά δεν ήταν μόνο η απόδοση εντός γηπέδου που έκανε αυτή τη συμφωνία αποτυχία. Η Γιουνάιτεντ πάλεψε τόσο σκληρά για να αποκτήσει τον Χιλιανό επιθετικό, Σάντσες που του έδωσαν μισθούς που ανέφεραν ότι ήταν σχεδόν 545.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές μπήκαν σε μεγάλες συμφωνίες, όπως οι 400.000 ευρώ την εβδομάδα του Ντέιβιντ Ντε Χέα που επηρέασε τη δομή των μισθών ολόκληρου του συλλόγου.
Τανγκί ΝΤΟΜΠΕΛΕ ( Λυών σε ς Τότεναμ για 68, 5 εκ.ευρώ το 2019)
Έχοντας υπογράψει με τόσο υψηλές ελπίδες αφού ο πρόεδρος της Τότεναμ Ντάνιελ Λέβι πήρε τη σπάνια απόφαση να επιβάλει ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταγραφής, ο Τανγκί Ντομπελέ αποδείχθηκε μια πλήρης αποτυχία στην ομάδα του βόρειου Λονδίνου.
Ο Γάλλος μέσος (αποτελεί ρεκόρ του συλλόγου η απόκτησή του) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση βασικού στην ομάδα υπό πέντε διαφορετικούς προπονητές και, έχοντας εισχωρήσει στη Γαλλία πριν μετακομίσει από τη Λυών, ο Ντομπελέ έχει προσθέσει μία συμμετοχή τα τελευταία πέντε χρόνια. .
Το χαμηλό σημείο του ήρθε τον Ιανουάριο του 2022, αφού αποδοκιμάστηκε εκτός γηπέδου από τους οπαδούς των σπυρουνιών , όταν έχασαν με 1-0 από την Μόρκαμπ στο Κύπελλο Αγγλίας.
Ο Ντομπελέ πέρασε τις τελευταίες τρεις σεζόν δανεικός σε Λιόν, Νάπολι και Γαλατασαράι αντιστοίχως και τώρα ο 27χρονος δεν έχει μέλλον στον σύλλογο.
Ρομέλου ΛΟΥΚΑΚΟΥ ( Ίντερ στην Τσέλσι για 106 εκ. ευρώ το 2021)
Η επιστροφή του Ρομέλου Λουκάκου στην Τσέλσι το καλοκαίρι του 2021 από την Ίντερ έμελλε να είναι μια θριαμβευτική ιστορία για έναν σέντερ φορ ο οποίος είχε ωριμάσει και εξελιχθεί από τότε που τελείωσε η αποτυχημένη πρώτη του περίοδος στον σύλλογο 7 χρόνια νωρίτερα.
Παρά το λαμπρό ξεκίνημα, η αγωνιστική φόρμα του Λουκάκου έπεσε γρήγορα και τράβηξε την οργή του αφεντικού των «Μπλε» Τόμας Τούχελ μετά από μια μοιραία συνέντευξη στο Sky Italia.
Στη συνέντευξη, ο Λουκάκου μίλησε για το πόσο του έλειπε η Ίντερ, εξήγησε ότι δεν ήταν «ευτυχισμένος» με την κατάστασή του στο δυτικό Λονδίνο, ενώ γκρίνιαξε ότι ο Τούχελ δεν έπαιζε με τις δυνάμεις του.
Δεν ξαναβρήκε τον καλό του εαυτό ποτέ και μετά από 8 γκολ στο πρωτάθλημα, ο Λουκάκου πέρασε τις δύο τελευταίες σεζόν ως δανεικός στην Ίντερ και τη Ρόμα, με δυόμισι χρόνια ακόμη να έχει συμβόλαιο το οποίο του εξασφαλίζει με το αναφερόμενο συμβόλαιό του 353.000 ευρώ την εβδομάδα στο Στάμφορντ Μπρίτζ. .
Κάρλος ΤΕΒΕΣ (-Μπόκα Τζούνιορς στην Σανγκάη Σενχουά για 9, 7 εκ. ευρώ το 2016)
Η μετακόμιση του Κάρλος Τέβες στην Σανγκάη Σενχούα ήρθε ακριβώς την εποχή της άτυχης έκρηξης της κινεζικής Super League.
Αν και το κόστος μεταγραφής των 9, 7 εκ. ευρώ δεν δημιούργησε αμφιβολίες, οι μισθοί των 685.000 ευρώ την εβδομάδα που δόθηκαν στον Τέβες σίγουρα έκαναν, τον Αργεντινό να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου .
Ήλπιζαν ότι ο επιθετικός θα βοηθούσε τη νέα του ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά, αλλά αντ’ αυτού ο Τέβες σημείωσε μόλις 4 τέρματα σε 20 αγώνες κατά τη διάρκεια της μίας σεζόν του στην Κίνα, με κάτι περισσότερο από 8,7 εκ. ευρώ ανά γκολ.
Τα επίπεδα φυσικής του κατάστασης έπεσαν σημαντικά στην Κίνα (όπου κατηγορήθηκε ότι ήταν υπέρβαρος ) ενώ φαινόταν επίσης αδιάφορος ,ενώ ο ίδιος ο Τέβες περιέγραψε αργότερα τη θητεία του σαν «διακοπές».
Ο Αργεντινός αποχαιρέτησε τον σύλλογο όταν επέστρεψε στη Μπόκα, καθώς είπε: «Αυτοί (οι Κινέζοι ποδοσφαιριστές ) δεν είναι τόσο ικανοί όπως οι παίκτες της Νότιας Αμερικής ή της Ευρώπης (και) ακόμη και σε 50 χρόνια, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν