Η Πανδώρα Μαμελετζή μας ταξιδεύει ως το Καστελόριζο και μας μαθαίνει όσα πρέπει να ξέρουμε για το 8ο Beyond Borders Festival, που θα διεξαχθεί 20-27 Αυγούστου 2023, στο Καστελόριζο.

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι μικρά νησιά αγκαλιάζουν τον κινηματογράφο, προβάλλονται και προβάλλουν την ιστορία του τόπου τους, ενώνοντας την με χιλιάδες άλλες ιστορίες από κάθε γωνιά της γης.

Ένα τέτοιο νησί είναι και το Καστελόριζο, που πριν από 8 χρόνια σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών θεσμοθέτησε ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και το ονόμασε Beyond Borders για να τονίσει τον ρόλο της γέφυρας που παίζει το νησί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Το ίδιο άλλωστε κάνουν και οι ταινίες τεκμηρίωσης ανάμεσα στον κινηματογράφο και πραγματικότητα.

Η Ειρήνη Σαρίογλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ιδρύτρια και πρόεδρος του φεστιβάλ, ονειρευόταν οι ταινίες να μοιράζονται μεταξύ του Καστελόριζου και του γειτονικού Κας, της Αντιφίλου της Αττάλειας, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ωστόσο, το φεστιβάλ μεγαλώνει, έχει την υποστήριξη διεθνών φορέων (Ecrans des Mondes,  ZDF, ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, Phoenix, FIPRESCI) και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόνο φέτος δέχθηκε  835 συμμετοχές ταινιών από 93 χώρες. Τα τελευταία χρόνια δε, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αυτή τη χρονιά τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ θα είναι ο Καναδάς ενώ μεταξύ άλλων θα τιμηθούν το κρατικό κανάλι της Γερμανίας ZDF, η Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival).

Για μια εβδομάδα, από τις 20 μέχρι τις 27 Αυγούστου, το ακριτικό νησί προσελκύει όλα τα βλέμματα στις 3 κατηγορίες προβολών του: Το Επίσημο διαγωνιστικό με 18 μεγάλου μήκους ταινίες, το micro διαγωνιστικό με 24 μικρού μήκους ταινίες και το Πανόραμα με αφιερώματα εκτός διαγωνιστικού.

Θα απονεμηθούν 11 συνολικά βραβεία, με την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος να απαρτίζουν οι Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν (Εκτ. Διευθυντής ARTE Γερμανίας, Πρόεδρος της Επιτροπής), Εύα Στεφανή (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Καρίν Γιούρστσικ (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Σταύρος Παπαγεωργίου (Σκηνοθέτης/Καλλιτεχνικός Διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival) και Τζόρνταν Πάτερσον (Σκηνοθέτης/Παραγωγός). Στην επιτροπή της FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί Σενέμ Ερντίν (Altyazi, Τουρκία), Ντάβιντε Μάνισι (CineCritica, Ιταλία) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (LIFO, MEGA TV, COSMOTE TV), ενώ η κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους Πίτερ Άρενς (Υπεύθυνο του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση, Πρόεδρο της Επιτροπής), Πελίν Εσμέρ (Σκηνοθέτρια), Μαρκίν Μαλατίνσκι (Ακαδημαϊκό/Παραγωγό), Αφροδίτη Καϊράκη (Ακαδημαϊκό) και Πάνο Δενδραμή (Σκηνοθέτη/Καθηγητή Κινηματογράφου).

Το φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με το “Γελαστό Παιδί” (“An Buachaill Gealgháireaching Boy”, Ιρλανδία 2023) του Αλαν Γκίλσελαν, πάνω στους στίχους του γνωστού τραγουδιού που έγραψε ο Μπρένταν Μπίαν, εμπνευσμένος από τον επαναστάτη Μάικλ Κόλινς. Στίχους τους οποίους μετέφρασε στα ελληνικά ο Βασίλης Ρώτας, μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη.

Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει συναυλία με τους Φωτεινή Δάρρα, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη.

Κατά τη διάρκεια του οκταημέρου θα διεξαχθούν το κινηματογραφικό εργαστήρι “Beyond Storytelling”, με τη συμμετοχή φοιτητών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται projects απ’ όλον τον κόσμο, ενώ masterclasses θα παραδώσουν ο επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του Phoenix Ζαν Κριστόφ Καρόν, η καθηγήτρια Αφροδίτη Καϊράκη, ο πρωταγωνιστής της ταινίας “Mediterraneo” Γκιουζέπε Σεντέρνα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival Σταύρος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, θα υπάρχουν μουσικά ιντερλούδια των Δήμου Βουγιούκα & Δημήτρη Κουφογιώργου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μεταξύ των προβολών, καθημερινές βιβλιοπαρουσιάσεις από τον Παύλο Μεθενίτη, εικαστική έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα, έκθεση γλυπτικής του Αλέξανδρου Ζυγούρη και εργαστήρια για μεγάλους και μικρούς: “Cin(e)περίληψη στην τάξη” – βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήρι από το ΕΚΟΜΕ και τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους & Ματούλα Παπαδημητρίου, Μακραμέ (κομποδετική) – δημιουργία αντικειμένων και κοσμημάτων από την Κλεοπάτρα Αρσενικού, παραδοσιακοί χοροί της Δωδεκανήσου από τον Νίκο Τζέλλο, εργαστήρι ζυμαρικών από τον Άρη Λιοκάτη, αλλά και υποβρύχιος καθαρισμός με την περιβαλλοντική οργάνωση i-Sea!

Την ταινία λήξης του φεστιβάλ “Tricks on the Dead” του Τζόρνταν Πάτερσον, το οποίο ξετυλίγει το νήμα του πρώτου μεταναστευτικού ρεύματος των Κινέζων εργατών στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γιώργου Ανδρέου και της Κορίνας Λεγάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected].