Ο Μιχάλης Μουσελίμης παρακολούθησε το Σαββατοκύριακο (20-21/4) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου Α’,Β΄ και Γ΄ κατηγορίας στο κλειστό «Γεώργιος Στεφανόπουλος» στο Περιστέρι και γράφει τις εντυπώσεις του

Περισσότεροι από 950 αθλητές από 72 συλλόγους στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο (20-21/4) στο Περιστέρι προκειμένου να συμμετάσχουν στο 24ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσου Κουνγκ φου που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία του αθλήματος.

Το ecogreennet παρακολούθησε το πρωτάθλημα κινεζικών πολεμικών τεχνών και έμεινε εντυπωσιασμένο τόσο από την υψηλή τεχνική παιδιών, εφήβων, ανδρών και γυναικών, όσο και από τη συμπεριφορά, την πειθαρχία, την οργάνωση και τον σεβασμό τόσο των αθλητών και των προπονητών τους, όσο και της διοργανώτριας αρχής.

Το μόνο αρνητικό ήταν η μικρή προσέλευση θεατών. Στις εξέδρες του Ολυμπιακού σταδίου πυγμαχίας «Γεώργιος Στεφανόπουλος» βρέθηκαν μόνο συγγενείς και φίλοι των αθλητών. Βέβαια σε αυτό παίζει ρόλο και ότι δεν πρόκειται για ένα αγώνα 1-2 ωρών για να είναι ελκυστικός στο κοινό, αλλά για ένα «μαραθώνιο» που ξεκινάει στις 9 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ. Αν ήταν αγώνες τουλάχιστον 2-3 ωρών και τύχαιναν και της ανάλογης προβολής, ίσως ο κόσμος να γέμιζε το γήπεδο.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους αθλητές που διαγωνίστηκαν στα 4 ταπί και στο ένα ρινγκ να αποδείξουν τόσο στους δασκάλους-προπονητές, όσο κυρίως στους εαυτούς τους πως ο ιδρώτας που έχουν χύσει στις σχολές και ο χρόνος που έχουν αφιερώσει δεν πάει χαμένος.

Το θέαμα για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ πρωτάθλημα Κουνγκ Φου θα τον άφηνε με ανοιχτό στο στόμα. Το πιο πιθανό θα ήταν να νόμιζε ότι γυριζόταν κάποια ταινία πολεμικών τεχνών σαν και αυτές του Τσάκι Τσαν, του Μπρους Λι, του Ντόνι Γεν και του Τζετ Λι.

Οι αθλητές και στις τρεις κατηγορίες (Α΄Β΄ και Γ΄) απέδειξαν ότι το Κουνγκ Φου στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσου Κουνγκ Φου, Χρήστος Παπαχρήστος «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μέσα στις 10 καλύτερες χώρες στο Κουνγκ Φου, όπως το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των αθλητών μας τόσο και παγκόσμιο, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε φέτος στην Κωνσταντινούπολη βγήκαμε σε μετάλλια 2η χώρα πίσω από την διοργανώτρια Τουρκία. Οπότε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε μέσα στην καλύτερη 4αδα και σε παγκόσμιο μέσα στην καλύτερη 10αδα».

Η ακρίβεια στην εκτέλεση τεχνικών, οι χορογραφίες και ο χειρισμός σπαθιών, κονταριών και ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, όπως ομπρέλες και βεντάλιες, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός.

Τα στυλ που εστιάζονται στο τσι (ζωτική ενέργεια) είναι τα εσωτερικά, ενώ τα εξωτερικά έχουν να κάνουν με δύναμη γυμναστική και βελτίωση της υγείας και χωρίζονται σε βόρεια στυλ και νότια στυλ. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ Κουνγκ Φου με τα περισσότερα να αφορούν μιμητισμό των ζώων, όπως την τίγρη, τον αετό, τη μαϊμού, τον γερανό, το φίδι, το αλογάκι της Παναγιάς. Πολύ γνωστά είναι και το Γουίν Τσουν, Σαολίν και Τάι τσι. Όλα αυτά τα στυλ παρουσιάστηκαν στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Το Σάββατο διαγωνίστηκαν στα δύο αγωνίσματα τα Tao Lu (φόρμες) και Sanda/Light Sanda (μάχη πλήρους επαφής με ρίψεις) αθλητές που ασχολούνται λίγα χρόνια με την κινεζική πολεμική τέχνη σε ένα πρωτάθλημα περισσότερο εμπειρίας.

Το κλειστό του Περιστερίου είχε γεμίσει με το μέλλον του αθλήματος. Μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, με τις εμφανίσεις τους περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Πειθαρχημένα, χωρίς φωνές, χωρίς τσακωμούς, χωρίς διαμαρτυρίες και στο τέλος της προσπάθειας τους χαιρετούσαν κριτές, αντιπάλους, θεατές και αποχωρούσαν περιμένοντας την βαθμολογία τους. Οι γονείς, πολύ πιο αγχωμένοι από τα ίδια τα παιδιά που αγωνιζόντουσαν, με τα κινητά στα χέρια κατέγραφαν κάθε κίνηση. Ούτε να κρέμονται στα κάγκελα να φωνάζουν στους διαιτητές-κριτές, ούτε να δίνουν οδηγίες σαν τους… φωτεινούς παντογνώστες. Παρακολουθούσαν σιωπηλοί και μετά χειροκροτούσαν.

Την Κυριακή ήταν η σειρά των πολύ καλά εκπαιδευμένων αθλητών να διαγωνιστούν στην Α΄ Κατηγορία. Εκεί οπού οι πρώτοι μοριοδοτούνται για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο εξασκούν το Κουνγκ Φου για πάνω από 10 χρόνια. Γνωρίσαμε αθλητές που έχουν ξεκινήσει από 4 ετών και τώρα πλέον στα 17… πετάνε. Όλα αυτά τα χρόνια στα γυμναστήρια, προσηλωμένοι στον στόχο τους, θυσιάζοντας αρκετά πράγματα. Με υπομονή, επιμονή, πειθαρχία για να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Το σημαντικότερο, χωρίς να έχουν το ύφος ότι ξέρουν να δέρνουν.

Με όσα παιδιά μιλήσαμε όλα ευγενικά, όλα προσγειωμένα και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο δάσκαλος. Έχουν διδαχτεί πως αυτό που κάνουν δεν είναι για να βγαίνουν στον δρόμο και να πλακώνονται, είναι για να γυμνάζουν το πνεύμα και το σώμα τους, να σέβονται τον αντίπαλο και αν χρειαστεί να ξέρουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να μην φοβούνται ότι θα πέσουν ποτέ θύματα bullying. Να έχουν αυτοπεποίθηση. Να νιώθουν δυνατοί εσωτερικά και εξωτερικά.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν και 8 αθλητές/τριες με αναπηρία από 5 διαφορετικά σωματεία, οι οποίοι εντυπωσίασαν με την τεχνική τους αλλά κυρίως με την θέλησή τους. Για το ενταξιακό πρωτάθλημα έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κουνκ Φου δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από το επίπεδο των αθλητών, όσο και από τη ροή των αγώνων. Μάλιστα αναφέρθηκε και στους στόχους της Ομοσπονδίας που είναι να ενταχθούν στους κόλπους της σωματεία που ασκούν το Κουνγκ Φου και δεν έχουν γραφτεί στο μητρώο της γενικής γραμματείας αθλητισμού.

«Στόχος μας είναι ακόμα να δούμε και έναν αθλητή μας στην Ολυμπιάδα Νέων που θα γίνει στο Νακάρ, μιας και το WuShu είναι στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του Ντακάρ το 2026 με τέσσερα αγωνίσματα. Ευελπιστούμε μέσα από πρόκριση να δούμε έναν Έλληνα αθλητή η μια Ελληνίδα αθλήτρια στην Ολυμπιάδα Νέων», ανέφερε επίσης ο Χρήστος Παπαχρήστος και αποκάλυψε ότι στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας υπάρχει πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας να διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών αλλά και Νέων-Νεανίδων τον Νοέμβριο του 2024.

Χρυσά μετάλλια στην Α΄ κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων (15-17 ετών)

ΝΑΝ ΤΣΟΥΑΝ: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΙΑΣΩΝ (Α.Σ. ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛ. ΤΕΧ. ΒΕΡΟΙΑΣ)
ΒΟΡΕΙΑ ΓΡΟΘΙΑ: ΝΤΙΝΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΣ (Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ)
ΒΟΡΕΙΑ ΓΡΟΘΙΑ:ΚΟΥΒΕΛΑ ΚΥΒΕΛΗ (Α.Σ. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
ΣΑΟΛΙΝ ΓΡΟΘΙΑ:ΝΙΑΝΙΑΚΟΥΔΗΣ-ΚΟΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Α.Σ. ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΛ. ΤΕΧ. ΚΑΙ ΠΟΔΟΠΤΕΡΙΣΗΣ)
ΣΑΟΛΙΝ ΓΡΟΘΙΑ:ΚΑΠΑΔΟΥΚΑΚΗ ΑΛΙΚΗ (Α.Σ. ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΛ. ΤΕΧ. ΚΑΙ ΠΟΔΟΠΤΕΡΙΣΗΣ)
ΝΟΤΙΑ ΓΡΟΘΙΑ: ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΥΛ. ΤΣΟΪ ΛΙ ΦΑΤ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΝΟΤΙΑ ΓΡΟΘΙΑ: ΒΑΡΕΛΙΔΗ ΧΛΟΗ (ΑΘΛ. ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ)
ΜΑΚΡΥΑ ΟΠΛΑ: ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ)
ΝΟΤΙΟ ΚΟΝΤΑΡΙ: ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΥΛ. ΤΣΟΪ ΛΙ ΦΑΤ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΑΛΛΑ ΣΤΥΛ ΟΠΛΑ: ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΥΛ. ΤΣΟΪ ΛΙ ΦΑΤ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΝΟΤΙΟ ΚΟΝΤΑΡΙ: ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΡΤΕΜΙΣ (ΣΥΛ. ΑΘΛ. Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΚΟΝΤΑ ΟΠΛΑ: ΚΛΑΡΚ ΑΧΙΛΛΕΑΣ (Α. Σ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΥΠΕΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)
ΜΑΚΡΥΑ ΟΠΛΑ: ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ (Α. Σ. ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΟΛ. ΤΕΧ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ΑΛΛΑ ΣΤΥΛ ΟΠΛΑ: ΒΑΡΕΛΙΔΗ ΧΛΟΗ (ΑΘΛ. ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ) 9

Α΄Κατηγορία Ανδρών-Γυναικώνβ (18-39 ετών)

ΝΟΤΙΑ ΓΡΟΘΙΑ: ΒΑΤΖΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)
ΜΑΚΡΥΑ ΟΠΛΑ: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ)
ΝΟΤΙΑ ΓΡΟΘΙΑ: ΛΑΜΠΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΣΥΛ. ΤΣΟΪ ΛΙ ΦΑΤ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΑΛΛΑ ΣΤΥΛ ΟΠΛΑ: ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ -ΙΩΑΝΝΑ (ΤΣΟΙ ΛΗ ΦΑΤ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΚΟΝΤΑ ΟΠΛΑ: ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΣΥΛ. ΑΘΛ. Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΑΚΡΥΑ ΟΠΛΑ: ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Α.Σ. ΣΑΟΛΙΝ ΓΟΥ ΚΟΥΝΓΚ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ)
ΑΛΛΑ ΣΤΥΛ ΟΠΛΑ: ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ)

Α Κατηγορία – Μικτά ΝΤΟΥΙ ΛΙΕΝ (ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ) 15 ετών +: Α. Σ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΥΠΕΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΚΛΑΡΚ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΚΟΥΤΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Α Κατηγορία – Μικτά ΤΖΙ ΤΙ (ΟΜΑΔΙΚΑ) 15 ετών +: ΑΘΛ. ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΜΕΜΜΟΥ ΕΦΗ, ΜΕΜΜΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΒΑΡΕΛΙΔΗ ΧΛΟΗ, ΜΕΜΜΟΥ ΣΗΛΙΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ