Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το νέο πρόγραμμα της UEFA που έχει στόχο την μείωση των ρύπων, και το αναλύει ο γενικός διευθυντής της, Ιταλός, Μικέλε Ούβα
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές στο ελάχιστο με στόχο 400.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το οποίο ισοδυναμεί με ένα συγκεκριμένο σχέδιο 99 δράσεων και φθάνοντας το -20% του στόχου.
Η γερμανική διοργάνωση η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2024, θα είναι η πιο φιλόδοξη δοκιμασία, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, της στρατηγικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Εγκρίθηκε στα τέλη του 2021 από την UEFA. Ένα θέμα που, με την άφιξη του Ιταλού Μικέλε Ούβα , στο τιμόνι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ως επικεφαλής της επιτροπής Κοινωνική και Περιβαλλοντική Αειφορία, παρατηρεί μια εντυπωσιακή επιτάχυνση.
«Δύναμη μέσω της ενότητας» είναι το όνομα που δόθηκε στο σχέδιο που θέτει την Ατζέντα του 2030 «όχι ως απώτερο στόχο ,»λέει ο Ούβα, αλλά ως ένα υποχρεωτικό βήμα προς τη μείωση της επιβάρυνσης ολόκληρου του ποδοσφαιρικού συστήματος στο περιβάλλον και στην κοινωνία».
«Δεν υπάρχει μηδενικός αντίκτυπος, θα υπάρχει πάντα ένας θεμελιώδης κύκλος εργασιών σε μια εκδήλωση ή δραστηριότητα, αλλά από αυτή την άποψη πρέπει να παρέμβουμε με σαφείς στρατηγικές για να συμβάλουμε στην αλλαγή της προσέγγισης. Για την Γερμανία 2024, για παράδειγμα, «δημιουργήσαμε ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων για συλλόγους: Από το φωτοβολταϊκό σύστημα για περιφερειακούς συλλόγους έως μεγάλα έργα υποδομής για τις πιο σημαντικές ομάδες. Το έργο θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στους τελικούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της UEFA. “
🗨️ Michele Uva UEFA Director for Social & Environmental Sustainability:
— UEFA (@UEFA) June 29, 2023
"#EURO2024 is an opportunity to show everything can be integrated in the best way. The legacy is not only for Germany, but European football and other sports if we can inspire them."#SustainableFootball
Θα κάνει την διαφορά;
Αλλά είναι στη συνολική δομή που η UEFA θα κάνει πραγματικά τη διαφορά: για παράδειγμα, εφαρμόζοντας μια στρατηγική με περιβαλλοντικά, ηθικά και θεσμικά πρότυπα για κάθε έναν από τους 19 τελικούς που διοργανώνονται απευθείας από την UEFA. Τι υπάρχει σε αυτό το σχέδιο που θέλει να αλλάξει τόσο πολύ την αντίληψη ( και το πραγματικό βάρος ) των ποδοσφαιρικών γεγονότων;
Η στρατηγική διατυπώνεται γύρω από 11 θέματα, το καθένα υποστηρίζεται από σαφείς στόχους και δείκτες μέτρησης και θα εφαρμοστεί στους τομείς δράσης: στην εσωτερική οργάνωση, σε άμεσα οργανωμένες εκδηλώσεις, στις 55 ομοσπονδίες στις οποίες συμμετέχει, σε πρωταθλήματα και συλλόγους. , σε σχέσεις με εταίρους και ιδρύματα. Υπάρχει έτοιμη προς χρήση καθοδήγηση διαθέσιμη στα ενδιαφερόμενα μέρη και δέσμευση των ενώσεων να έχουν διαχειριστές και σχέδια βιωσιμότητας αφιερωμένα στις δραστηριότητές τους. Στην Ιταλία, η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Serie A μόλις ενέκριναν τη στρατηγική τους μετά από υποδείξεις της UEFA και αρκετοί σύλλογοι βρίσκονται στα πρόθυρα να το κάνουν.
«Στον ΝΕΟΝ, έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ικανή ομάδα, αποτελούμενη από 15 συναδέλφους, που εργάζονται καθημερινά για την επίτευξη αυτών των στόχων» συνεχίζει ο Ούβα- φιλοδοξία μας είναι να εμπνεύσουμε και να επιταχύνουμε για να δημιουργήσουμε ένα κλιμακωτό αντίκτυπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικά κοινωνικά και Οι περιβαλλοντικές πτυχές είναι σαφώς αλληλένδετες, και γι’ αυτό μιλάμε όλο και περισσότερο για τα κριτήρια ESG, που είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει… Περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση. Μια σημαντική πτυχή έγκειται επίσης στον σχεδιασμό της υποδομής που θα φιλοξενεί αγώνες σε όλα τα επίπεδα».
Δεν είναι τυχαίο ότι η UEFA δημιούργησε έναν «Οδηγό Βιώσιμης Υποδομής» που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (ενέργεια, νερό, υλικά, ηλεκτρική ενέργεια, κινητικότητα και προσβασιμότητα). Οι σύλλογοι θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι τα κριτήρια βιωσιμότητας έχουν εισαχθεί στο σύστημα αδειοδότησης συλλόγων της UEFA: για να αγωνίζεσθε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις από φέτος, πρέπει να τηρείτε τα καθιερωμένα κριτήρια.
«Όμως , πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, υπάρχει ανάγκη να γνωρίζουμε και να αξιολογούμε» προσθέτει ο 58χρονος αθλητικός διευθυντής, μεταξύ άλλων πρώην γενικός διευθυντής των Πάρμα, Λάτσιο, Κόνε Σερβέζε και της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου , – τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, είμαστε έτοιμοι να λανσάρουμε τον “Football carbon footprint calculator”, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις ομοσπονδίες, τα πρωταθλήματα και τους συλλόγους για να μπορέσουν να κατανοήσουν τον βαθμό στον οποίο η δραστηριότητά τους συνολικά, και επομένως όχι μόνο για αγώνες, επηρεάζει την περιβάλλον. Το φυσικό αποτέλεσμα θα είναι ένα σχέδιο μείωσης που πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο».
Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες και τα σχόλια ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Οι εμπορικοί εταίροι της UEFA συμμετέχουν επίσης ενεργά στην εφαρμογή της στρατηγικής. το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γερμανίας 2024 Θα είναι επίσης ενδιαφέρον να ακολουθήσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις που θα λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αρκεί να διαβάσετε τη δημοσιευμένη στρατηγική ESG για να καταλάβετε ότι η UEFA έχει γίνει πρωτοπόρος στο μονοπάτι της βιωσιμότητας και θέλει να εμπλακεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με ένα διαδοχικό αποτέλεσμα.
«Είναι μια μακροπρόθεσμη πορεία» καταλήγει ο Ούβα . Αυτό που μας καθησυχάζει είναι ότι η προσέγγιση αλλάζει γρήγορα χάρη στην πίεση και από τους νομοθέτες, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν θα μιλήσουμε ποτέ για «μηδέν», αλλά για μείωση, μείωση, μείωση ακολουθώντας την προσέγγιση 4R που εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο. Στοχεύουμε το 2030 μόνο ως ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά είναι μια αλλαγή παραδείγματος για την οποία δεν έχει νόημα…