Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει το παρασκήνιο της αποχώρησης του Κροάτη συμβούλου του προέδρου από την ΟΥΕΦΑ και ποιες οι επόμενες ενέργειες του Σλοβένου Αλεξάντερ Τσεφερίν
Ο Κροάτης αποχωρεί από τη Νιόν. Διαφώνησε με την αλλαγή του καταστατικού που ήθελε (και συνεχίζει να θέλει) ο Τσεφερίν , η οποία θα επέτρεπε στον πρόεδρο να είναι υποψήφιος εκ νέου και μετά το 2027. Μια «ανοιχτή επιστολή» από τον Ζβόνε για να εξηγήσει τους λόγους του. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: «Έξοδος με κοινή συμφωνία»
Σεισμός στην UEFA. Ο Ζβόνε Μπόμπαν φεύγει. «Λυπάμαι πολύ αλλά, απρόθυμα, φεύγω από την UEFA»: κάπως έτσι τελειώνει η ανοιχτή επιστολή που έγραψε ο πρώην «επικεφαλής ποδοσφαίρου» της Νιόν, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσεφερίν ως προσωπικός του σύμβουλο, τον Απρίλιο του 2021. Η σύγκρουση με τον Τσεφερίν σε κάποια κρίσιμα ζητήματα ήταν ακριβώς ο λόγος του αποχαιρετισμού.
Ο Μπόμπαν, πρωταθλητής με την Μίλαν και την εθνική Κροατίας, ανακοίνωσε την αμετάκλητη παραίτησή του. Ζητώντας μάλιστα να μην λάβει καμία αποζημίωση απόλυσης. Μια σοβαρή απώλεια για τη Νιόν η οποία, στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης :παρά όλους τους περιορισμούς αθλητικής αξίας που προβλέπονται από την Συνθήκη, οι δικαστές του Λουξεμβούργου έχουν επίσης εξουσιοδοτήσει ιδιώτες να δημιουργήσουν ένα τουρνουά (στην προκειμένη περίπτωση, η περίφημη Super League η οποία θα ήταν σε πλήρη σύγκρουση με το Champions League- τουλάχιστον).
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ
Στο επίκεντρο του θέματος, βρίσκεται η απόφαση για αναθεώρηση του Καταστατικού με προεδρικούς όρους. Μια αλλαγή που ο Μπόμπαν, και όχι μόνο αυτός, κρίνει ασυμβίβαστη με τις αξίες από τις οποίες πρέπει να εμπνέεται η νέα UEFA. Μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2016 (διεξήχθησαν στην Βουλιαγμένη) , ο Τσεφερίν εισήγαγε το όριο των τριών προεδρικών θητειών. Ως αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να υποβάλει εκ νέου αίτηση το 2027. Το Συνέδριο του Παρισιού στις 8 Φεβρουαρίου θα κληθεί να ψηφίσει για μια αλλαγή η οποία, αντίθετα, θα επέτρεπε στον Σλοβένο μια νέα επανεκλογή (θεωρητικά ούτε καν την τελευταία) χάρη στη νέα ερμηνεία ενός άρθρου: ισχύει το 12ετές όριο σε αυτούς που είναι υποψήφιοι μετά την έναρξη ισχύος του κανόνα, αλλά όχι σε όσους είχαν εκλεγεί πριν, όπως ο κ. Τσεφερίν !
ΟΛΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Ο κ. Τσεφερίν δεν μίλησε ποτέ για πιθανή επανεκλογή. Σε συνέντευξή του στην Telegraph τις προάλλες είπε: «Δεν δεσμεύομαι για τίποτα, τρέχω, δεν τρέχω. Ας περιμένουμε”.
Για τον Μπόμπαν, η παράταση των θητειών για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που μπορούν να επανεκλεγούν μετά τα 70 έτη (όπως ο πρόεδρος της FIGC-Ιταλική ομοσπονδία, Γκραβίνα, αλλά και του Ούγγρου, Τσάνι- συμπληρώνει τον Μάρτιο τα 71 ) είναι επίσης προβληματική. Ο Κροάτης παλιός σπουδαίος ποδοσφαιριστής έγραψε περαιτέρω:
«Αυτή είναι μια πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού της UEFA και για να επιτραπεί στον ίδιο τον Πρόεδρο να είναι σε θέση να είναι υποψήφιος ξανά μετά από αυτή τη θητεία, η οποία υποτίθεται ότι ήταν η τελευταία του. Αφού εξέφρασα τη μεγαλύτερη ανησυχία μου και την απόλυτη διαφωνία μου, ο Πρόεδρος μου απάντησε ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει κανένα νομικό ή ηθικό πρόβλημα – και ότι θα ακολουθούσε τη φιλοδοξία του δίχως καμία αμφιβολία».
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Εάν το Κογκρέσο δώσει το ΟΚ για την τροποποίηση του Καταστατικού, επίσημα δεν θα υπάρξει νομικό πρόβλημα. Αλλά από ηθική άποψη είναι διαφορετικό: ο Τσεφερίν υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε τη νέα UEFA, αυτή η απόφαση είναι ένα βήμα προς τα πίσω που δεν χρειαζόταν. «Παραδόξως (συνεχίζει η επιστολή του Μπόμπαν) το 2017 ήταν ο ίδιος ο Τσεφερίν ο οποίος πρότεινε και ξεκίνησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που αρνούνταν σαφώς αυτή την πιθανότητα: κανόνες που υποτίθεται ότι προστατεύουν την UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την «κακή διακυβέρνηση» που ήταν ο «τρόπος λειτουργίας». όλου του παλιού συστήματος. Ένα εξαιρετικό πράγμα για το ποδόσφαιρο αλλά και για τον ίδιο τον Τσεφερίν . Αυτή η απόσπαση από αυτές τις αξίες με την ακύρωση των πιο σημαντικών μεταρρυθμίσεων είναι απίστευτη και ακατανόητη, ειδικά αυτή τη στιγμή».
Το Κογκρέσο (Γενική Συνέλευση) σίγουρα θα ψηφίσει υπέρ, αλλά η ομοφωνία πρέπει να αποκλειστεί: θα πρέπει να είναι εναντίον των τεσσάρων Βρετανών, της Ιρλανδίας, των Σκανδιναβών, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας του Ρασβάν Μπουρλεάνου ο οποίος σκέφτεται να διεκδικήσει το αξίωμα το 2027 για να συγκεντρώσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων. Όπως και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Φερνάντο Σάντος (ΣΣ: Καμία σχέση με τον αξέχαστο παλιό διεθνή σέντερ φορ της Πόρτο) . Από τον αριθμό των ψήφων «κατά» θα καταλάβετε πόση αντιτίθενται στην ιδέα του Τσεφερίν .
ΑΛΛΟΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ
Δεν είναι ο πρώτος «χωρισμός» του Μπόμπαν. Τον Ιούνιο του 2019 άφησε τον ρόλο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της FIFA και ειδικού συμβούλου του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο για να κυνηγήσει το όνειρο της Μίλαν του, με τον Πάολο Μαλντίνι.
Αλλά απολύθηκε τον Μάρτιο του 2020 επειδή άσκησε κριτική στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ιβαν Γκατζίδη και στον ταμία Ελλιοτ σε μια συνέντευξη: τότε το δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτές ήταν νόμιμες απόψεις. Τώρα αντίο στην UEFA: «Καταλαβαίνω καλά ότι τίποτε δεν είναι ιδανικό, τουλάχιστον εγώ. Και ξέρω καλά ότι πρέπει να αποδεχτούμε τη λογική του συμβιβασμού, αλλά μπροστά σε αυτό το γεγονός, αν το δεχόμουν, θα πήγαινα ενάντια στις αρχές και αξίες μου στις οποίες πιστεύω ακράδαντα. Και δεν είμαι ήρωας , γιατί σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Και με βαριά καρδιά , συνειδητοποιώ ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να φύγω από την UEFA».
Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν λοιπόν παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως επικεφαλής ποδοσφαίρου της UEFA. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ανακοίνωσε τον αποχαιρετισμό του Κροάτη θρύλου με μια σύντομη δήλωση: “Η UEFA επιθυμεί να ανακοινώσει την αποχώρηση του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν κατόπιν κοινής συμφωνίας. Ο κ. Μπόμπαν εντάχθηκε στον οργανισμό το 2021 ως επικεφαλής του ποδοσφαίρου και ξεκίνησε πολλά σημαντικά έργα στην τεχνική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου της UEFA και του Φόρουμ Νέων Ποδοσφαίρου.
Η UEFA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον κ. Μπόμπαν για την αφοσιωμένη υπηρεσία του και του εύχεται καλή τύχη στις μελλοντικές του επαγγελματικές προσπάθειες».
Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει θέμα στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, το οποίο σίγουρα είναι προέκταση της απόφασης του Δεκεμβρίου (Ευρωπαϊκό δικαστήριο) και θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για να δούμε τι θα συμβεί στο Κογκρέσο και πως αναμένεται να κινηθεί ο πρόεδρος Τσεφερίν…