Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την Μπαρσελόνα η οποία φιλοξενεί την Ρεάλ Μαδρίτης και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η διοίκηση και ο πρόεδρός της, Ζοάν Λαπόρτα κατάφεραν να την διατηρήσουν όρθια
ΤΟ Πρώτο Clasico της σεζόν πραγματοποιείται αυτό το ΣΆΒΒΑΤΟ στην Ισπανία όπου οι δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας, Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης συμμετέχουν στην μεσημεριανή σύγκρουση. Μία ήττα πρωταθλήματος μεταξύ τους και 100% ρεκόρ επιτυχίας στο UEFA Champions League. Μοιάζει σχεδόν σαν συνήθεια .
Η κάτοχος του τίτλου Μπαρσελόνα αισθάνεται λίγο καλύτερα με τον εαυτό της μετά την αποκάλυψη των τελευταίων οικονομικών της μεγεθών. Ήταν μια θλιβερή περίοδος για τον σύλλογο, αλλά τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση και ιδιαιτέρως ο πρόεδρός της, Ζοάν Λαπόρτα για να ανακουφίσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι λειτούργησαν. Αν και υπό το κρύο φως της ημέρας, η Μπαρσελόνα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει 41 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν για 25 χρόνια! . Η πώληση ενός κομματιού τηλεοπτικών δικαιωμάτων ήταν μια λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά ο σύλλογος πρέπει ακόμη να κάνει όλα τα άλλα να λειτουργήσουν για να μην είναι ο μοχλός που τους στέλνει σε μια οικονομική καταπάτηση. Έγιναν ορισμένες υποθέσεις σχετικά με την απόδοση της Καταλωνικής ομάδας, οι οποίες πιθανώς δεν ήταν μεγάλοι κίνδυνοι αλλά παρόλα αυτά κάποιο πρόβλημα δημιούργησαν.
Η Μπαρσελόνα καυχιόταν ότι θα ήταν ο πρώτος σύλλογος που θα έβγαζε ένα 1 δις ευρώ ετησίως, ήταν τόσο σίγουρη για την διατήρηση της δυναμικής που είχε καθιερωθεί στην εποχή του Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά κανείς δεν πρέπει ποτέ να εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια γενιά ποδοσφαιριστών, γιατί πολύ απλά, δεν φέρνει αποτελέσματα. Η Ισπανία υπέφερε από την οικονομική κρίση του 2008-2010 και μετά υπήρξε η πανδημία. Καμία επιχείρηση δεν πρέπει ποτέ να υποθέσει ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια και ότι η ανάγκη για ορισμένα buffers για να διασφαλιστεί ότι οι βροχερές μέρες δεν θα γίνουν κρίση.
Το 2022-23, τα οικονομικά της Μπαρσελόνα, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται αρκετά αποδεκτά, αλλά τα κέρδη προ φόρων 423 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα 806 εκατ. ευρώ έχουν ενισχυθεί από τους οικονομικούς μοχλούς και δίχως αυτούς, θα είχε ζημιά. Πριν από δύο χρόνια, η ομάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αν δεν ήταν ποδοσφαιρικός σύλλογος, πιθανότατα θα είχε πέσει σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες….
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάκτηση του τίτλου της La Liga το 2023 ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα και δεδομένου ότι ο σύλλογος εδρεύει προσωρινά στο Μονζουίκ , ενώ το Κάμπ Νόου υφίσταται μια μεγάλη ανακατασκευή, έπρεπε να φύγουν από το πνευματικό τους σπίτι σε σχετικά καλή κατάσταση. Όλες οι κύριες ροές εσόδων έδειξαν ανθεκτικότητα το 2022-23, με εμπορικά κέρδη μόλις 400 εκατ. Ευρώ. Χάρη σε μια σειρά νέων συνεργασιών που συνεισέφεραν σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, την ημέρα του αγώνα, που ανέβηκαν στα 190 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 216 εκατ. Ευρώ λόγω και των τηλεοπτικών της μεταδόσεων . Η Μπαρσελόνα είχε μια απογοητευτική σεζόν στο Champions League, τερματίζοντας 3η στον όμιλο πίσω από την Μπάγερν Μονάχου και την Ίντερ. Μετατοπίσθηκε στο Europa League αλλά αποκλείσθηκε πριν από τη φάση των 16.
Το έργο Κάμπ Νόου είναι μέρος του Espai Barca, ενός μεγάλου σχεδίου που θα αυξήσει την χωρητικότητα έως και 105.000 και θα δημιουργήσει επίσης άλλα στοιχεία του κτήματος Μπάρσα. Θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για το κεντρικό στάδιο. Έχει υπολογιστεί ότι η ιδέα θα αποφέρει 247 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα ετησίως.
Η σωτηρία της Μπαρσελόνα είναι η ικανότητά της να κοιτάζει προς το μέλλον και να αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες και ιδέες. Νωρίτερα φέτος ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν τον βραχίονα δημιουργίας περιεχομένου Barca Media στο χρηματιστήριο Nasdaq των ΗΠΑ μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Ο πρόεδρος της Μπαρσελόνα,(φημισμένος νομικός) Ζοάν Λαπόρτα , είχε σχολιάσει τότε:
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ψηφιακό οικοσύστημα, μετατρέποντας τα περιουσιακά μας στοιχεία σε έναν δημιουργικό κόμβο που εκκινεί την επωνυμία μας σε μοναδικά επίπεδα στον κόσμο. Η στρατηγική περιεχομένου μας έχει αποδειχθεί επιτυχημένη και μας παρέχει νέους τρόπους σύνδεσης με τους φιλάθλους μας παγκοσμίως. Αυτό το βήμα που κάνουμε τώρα είναι μια στρατηγική κίνηση που μας παρέχει νέους πόρους για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε σε μια εποχή που η ζήτηση για ψηφιακό αθλητικό περιεχόμενο διευρύνεται».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι, παρά τα θετικά και την προφανή ανακούφιση, η Μπαρσελόνα έχει καθαρό χρέος σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό δεν περιλαμβάνει κανέναν δανεισμό που συνδέεται με την Espai Barca. Οι μισθοί του συλλόγου για το ποδοσφαιρικό τμήμα ανήλθαν συνολικά σε 571 εκ. ευρώ το 2022-23, αύξηση 42% σε σχέση με το 2021-22, που αντιπροσωπεύει το 71% των εσόδων.
Ως ένας τεράστιος σύλλογος με επιρροή, το μέγεθος και οι οικονομικές δυνατότητες της Μπαρσελόνα σημαίνει ότι, τελικά, οι περισσότερες κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν εγκαίρως. Μπορεί να έπεσαν από τη χάρη τους τα τελευταία χρόνια και να φαινόταν να βρίσκονται σε ένα τεράστιο χάος, αλλά υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια ότι η στρατηγική που υιοθέτησαν λειτουργεί. Απλώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σεισμικές ολισθήσεις….