Η Πανδώρα Μαμελετζή γράφει για το τί μπορεί να δει κανείς στο «KYMATA FILM FESTIVAL», το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Επτανήσων, το οποίο ξεκίνησε χθες , Κυριακή (27/8).

Το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Επτανήσων είναι Κεφαλλονίτικη υπόθεση. Θεσμοθετήθηκε πέρσι με σκοπό την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης καθώς και των επτανήσιων και Κεφαλλονιτών καλλιτεχνών και φέτος ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό του από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου σε έναν πανέμορφο δημοτικό χώρο, τον Θαλασσόμυλο, δίπλα από τη θάλασσα.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Κύματα», περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες τεκμηρίωσης, πολλά αφιερώματα, εργαστήρια και masterclasses, με δωρεάν είσοδο.
Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με τον Γιάννη Αγγελάκα και το αφιέρωμα Live MusicCinema. Η προβολή της βωβής ταινίας «Νοσφεράτου» του F.W. Murnau συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική του Νίκου Βελιώτη(27/8).

Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του με τα ειδικά αφιερώματα σε αγαπημένους Έλληνες σκηνοθέτες. Το πρώτο αφιέρωμα είναι για τον Γιάννη Οικονομίδη και παρουσία του θα προβληθούν οι ταινίες του «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» και «Σπιρτόκουτο» (28/8). Επόμενος καλεσμένος θα είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος, με προβολή των ταινιών του «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» και «Tungsten» (29/8).

Την τρίτη μέρα, σειρά έχει το αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Εύα Στεφανή και Λάκη Παπαστάθη, με παρουσία της Εύας Στεφανή και της ηθοποιού και συζύγου του σημαντικού δημιουργού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, Υβόννη Μαλτέζου. Θα προβληθεί η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Γράμματα από την Αμερική» και τα ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Αθήναι», «Λουόμενοι», και «Το Κουτί» (30/8).

Στη συνέχεια, την σκυτάλη παίρνει το αφιέρωμα στο Σέρβικο κινηματογράφο, με καλεσμένους τους δημιουργούς Slobodan Sijan (31/8) και Srdan Golubovic(1/9, 2/9) οι οποίοι θα προλογίσουν τις ταινίες τους, ενώ στις 2/9 θα προβληθεί και η ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα «Blue Gypsy».

Την τελετή λήξης θα ακολουθήσει το αφιέρωμα Μουσική και κινηματογράφος, με την προβολή της ταινίας «Screamin’ JayHawkins: I Put a Spell on Me» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, που θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλίες του Σταύρου Μητρόπουλου (με γνωστά soundtracks ταινιών), και τους ILLEGAL OPERATION (3/9).

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από 3 πολύ ενδιαφέροντα masterclasses, δύο από τα οποία έχουν στόχο να καταρτίσουν τους νέους κινηματογραφιστές σχετικά με την σκηνοθεσία και την παραγωγή νέων ταινιών. Το τρίτο αφορά την τέχνη της γελοιογραφίας.

Τη Δευτέρα 28/8 & Τρίτη 29/08, ο Γιάννης Οικονομίδης οργανώνει ένα σεμινάριο κινηματογράφου – ιδανική εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται μια μεγάλου μήκους ταινία στην Ελλάδα του σήμερα, από τη σύλληψή της μέχρι και την έξοδό της στους κινηματογράφους.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η σαφής αποδόμηση της διαδικασίας δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας αναλύοντας τα ξεχωριστά στάδια σύνθεσής της, το κάθε καλλιτεχνικό, οργανωτικό και παραγωγικό στάδιο μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελλάδα.
Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς, ηθοποιούς, αλλά και για τους σινεφίλ που επιθυμούν να κατανοήσουν τον πολύπλοκο, μα αυστηρά συγκεκριμένο σχεδιασμό κατασκευής μιας ταινίας μεγάλου μήκους, μέσα από την εμπειρία και πρακτική προσέγγιση του Γιάννη Οικονομίδη.

Την Τετάρτη 30/8 και την Πέμπτη 31/08 θα πραγματοποιηθούν τα masterclasses «Με τις φτερούγες του Λάκη» & «Η πραγματικότητα “έξω” και “μέσα”» από την Εύα Στεφανή.
Ο Λάκης Παπαστάθης, που έφυγε αιφνίδια εδώ και μερικούς μήνες υπήρξε από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Εκτός από πρωτοπόρος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου με αξιοσημείωτες και πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, είναι γνωστός για το τεράστιο έργο που άφησε στον χώρο του ντοκιμαντέρ μέσα από την σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Παρασκήνιο». Η εκπομπή αυτή, πέρα από ένα δυσεύρετο αρχείο πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί κι ένα σημείο αναφοράς για τους διάφορους αφηγηματικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να κάνει ντοκιμαντέρ.
Μέσα από ετερόκλιτα παραδείγματα ντοκιμαντέρ, το κοινό θα γνωρίσει το εύρος των αφηγηματικών τεχνικών που χρησιμοποίησε ο Παπαστάθης στις ταινίες του, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους συνεχώς ανέτρεπε το «τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ», οδηγώντας το σε ένα ιδιότυπο είδος « τηλεοπτικής ποίησης».

Από την άλλη πλευρά, η Εύα Στεφανή δείχνει κομμάτια από ταινίες της και συζητά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολούθησε στην προσπάθειά της να κινηματογραφήσει τόπους, ανθρώπους που την καθόρισαν. Προβάλλονται σκηνές από τις ταινίες του «κινηματογράφου της παρατήρησης» (πχ Αθήναι,) μέχρι «πειραματικές ταινίες» όπως είναι το «Χειρόγραφο». Η σκηνοθέτις πιστεύει ότι το ντοκιμαντέρ είναι μία συνεχής σύγκρουση του κινηματογραφιστή με την διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα αλλά και με τον παλλόμενο εαυτό και αυτό το εργαστήρι είναι μία περιήγηση σε αυτή την προσπάθεια κινηματογράφησης του “μέσα” και “έξω” από την πραγματικότητα.

Τέλος, την Παρασκευή 1/09 και το Σάββατο 2/09 θα λάβουν χώρα τα εργαστήρια με θέμα «Η ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας» και το «επάγγελμα του σκιτσογράφου» με εισηγητές δύο από τους γνωστότερους σκιτσογράφους, τους JohnAntono και Ηλία “etc” Ταμπακέα.

Στις παράλληλες δράσεις εντάσσονται μουσικές επιλογές από γνωστούς DJs, ενώ στο χώρο του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα φιλοξενείται αναδρομική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης από έργα που δημιουργήθηκαν για τις 5 μεγάλου μήκους ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη καθώς και από το θεατρικό του έργο.

Στα highlights της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και η έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο “ΚΥΜΑΤΑ”, από 24 Έλληνες γελοιογράφους, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα σκίτσα τους με έμπνευση τα κύματα -ειδικά για το φεστιβάλ. Μάλιστα, οι 45 γελοιογραφίες τους συγκεντρώθηκαν σε μια καλαίσθητη έκδοση η οποία διατίθεται προς πώληση. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη όλο το διάστημα του φεστιβάλ, ενώ καλεσμένος επίσης από το Σύλλογο Ελλήνων Γελοιογράφων θα είναι και ο Πάνος Μαραγκός.